woensdag 29 mei 2013

Gele Kwikstaart, Leeuwerik, Kleine Vuurvlinder, insecten, bermbloemen en de zon .....

Maandag 27 mei

Je moet dit voorjaar de kans grijpen als het droog is en de zon schijnt. De weersvoorspellers hebben het over het koudste voorjaar in 200 jaar. Nou in elk geval was hier de temperatuur boven de 21 graden en daar werd gretig gebruik van gemaakt door zowel mens en dier.
Ook deze dag weer even kijken bij de Gele Kwikstaartjes. Ze zijn echt niet schuw en blijven rustig op het prikkeldraad of paaltje zitten. De Leeuwerik op afstand kunnen waarnemen. Hij/zij zat op de grond waar de gewassen langzaam beginnen te groeien. Het was genieten van alle bermbloemen; Margrieten, Klaver, Boterbloemen en bloeiend gras. Ik moet het toch even kwijt. Ik woon op de grens vlakbij Nederland en wat een verschil is er te zien aan landschapsbeheer. Zo ook de bermen. Wat mij opvalt is dat er in de bermen in Nederland er goed rekening wordt gehouden met de flora. Het mag blijven staan en wordt niet direct plat gemaaid. Heel fijn voor insecten, bijen, vlinders en uiteindelijk voor de vogels. BijNatuurpunt zijn ze nu ook een aktie gestart om meer bermbloemen te krijgen. Elk lid heeft een zakje met veldbloemen zaadjes toegestuurd gekregen. Strooien dan maar. Ik hoop dat het een succes wordt.

Hierbij weer de nodige plaatjes


Bermbloemenweelde


Kever op Margriet

Wilde bij op klaver

Leeuwerik

Kleine Vuurvlinder




zaterdag 25 mei 2013

Grevenbicht, Ooievaar, Gele Kwikstaart, Grasmus en....

Afgelopen dinsdag weer richting Grevenbicht en omgeving.
Het was droog en af en toe wilde de zon door de wolken breken.
Het is een veel te koude lente. Vogels en insecten hebben het erg moeilijk. Veel vogels hebben jongen en kunnen moeilijk aan voedsel komen. Je leest dat veel jonge pullen van weidevogels door de kou en regen het niet redden.
Eerst ben ik gaan kijken bij Illikhoven of ik nog Gele Kwikstaarten kon ontdekken. Daarna naar de Ooievaars en de uiterwaard van De Maas. Gele Kwikstaarten waren aan het foerageren. Ik trof een Ooievaar aan op het nest. Ik had begrepen dat de eieren als ze al aanwezig zijn al lang hadden moeten uitkomen. Maar ik kon uit het gedrag niet opmaken dat dit was gebeurd. Misschien zijn ze schijnzwanger?
Daarna een korte wandeling waarbij ik in de verte de Groene Specht hoorde lachen en de Geelgors zijn lied ten gehore bracht. Toen hoorde ik de Grasmus en vond hem al scharrelend tussen het lage struikgewas zijn snaveltje inmiddels goed gevuld met insecten. Druk, druk, druk.
Een soort sprinkhaan zat op het blad van een Beukenhaag. En een ander insect zat op een bloeiende struik.
Inmiddels was het wat harder gaan waaien en dikke wolken kwamen opzetten. Richting huis dan maar weer. Maar voordat ik in de auto stapte nam ik wat vreemde rode puntjes waar op de bladeren van een Lindeboom. Vraag me af wat dat zijn.

Hierbij weer de gemaakte foto's


Gele Kwikstaart

Gele Kwikstaart
 
Ooievaar geduldig op het nest


Grasmus

Grasmus

Sprinkhaan?



Klaver
 

zondag 12 mei 2013

Ringen van Slechtvalken in Veldhoven ASML en Eindhoven 10 mei 2013

Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan.
Ik mocht bij het ringen aanwezig zijn van de jonge Slechtvalken en wel op twee lokaties. De eerste was bij ASML te Veldhoven en de tweede in het centrum van Eindhoven.
Bij ASML vier kuikens waarvan twee jongens en twee meiden.
Op de andere lokatie vier flinke dames.
Het ringen werd gedaan door Peter van Geneijgen van de Werkgroep Slechtvalken Nederland.
We werden ontvangen met koffie en beschuit met muisjes. Daarna gingen de mensen, geborgt het dak op om de kuikens uit de kast te halen. Ik was ook het dak op gegaan maar de hoogtevrees speelde parten dus bleef ik met mijn rug tegen de deur staan. De oudervogels vlogen een beetje verward rond het gebouw maar al met al bleven ze onder de omstandigheden redelijk kalm.
Het ringen vond plaats in een vergaderzaal waar de tafel al in gereedheid was gebracht met tafelbedekking.
De attributen voor het ringen lagen al klaar Oranje ringen met een letter en een cijfer en zilverkleurige ringen met andere nummergegevens.
De kuikens hielden zich rustig in de linnen zakjes. Een voor een haalde de ringer ze uit het zakje om alle gegevens die nodig zijn te meten en te noteren. Het geslacht, de poten, de vleugels, en een veertje voor DNA. De dames wilde nog wel eens fel reageren maar de twee jongens vonden het allemaal wel best.
Op de tweede lokatie was het wat donker, dus wat moeilijker fotograferen. Een kuiken had een kromgroeiende nagel aan haar teen wat in de toekomst voor problemen kan zorgen bij het vasthouden van de prooi nadat deze geslagen is.
Ik wil bij deze Piet en Dorine van Asten, ASML en Peter van Geneijgen heel hartelijk danken om mij in de gelegenheid te stellen hierbij aanwezig te mogen zijn.
Uiteraard heb ik hiervan foto's gemaakt. zie hieronder.

Tip, Klik op een foto voor dia-reeks



Meten is weten
 


Opvallend hoe rustig deze kuikens blijven

Een van de jongens


Ik hou je wel vast broer
 


 
Dit vrouwtje was het er niet mee eens

Ook hier enig protest

Je ziet al mooi de veren door de schacht komen




Je zou haast denken dat hij boos is




Door het raam gefotografeerd


Tweede lokatie te Eindhoven
  



De kromgegroeide nagel
 



donderdag 9 mei 2013

Illikhoven en Grevenbicht 8 mei 2013

Vandaag maar weer op pad de regen van gisteren heeft de natuur weer goed gedaan en dat zie je goed.
Ik rij richting Grevenbicht via Illikhoven. Noordelijk van Illikhoven heb je mooi zicht over de uiterwaarden van de maas. Bij het uitstappen hoorde ik hem al zingen. De Leeuwerik. Hoog in de lucht een stipje. Wat een heerlijk geluid. Spijtig dat deze vogel steeds minder te zien en te horen is. Dan een heleboel Gele Kwikstaarten. Druk doende nestmateriaal te vergaren en de mannetjes die de vrouwtjes met hun gezang probeerden te imponeren. Ver op een weg tussen de velden een Tapuit die druk bezig was zijn kostje bij elkaar te scharrelen.
Daarna naar Grevenbicht even bij de Ooievaars langs. Er wordt trouw gebroed. Aflossing deze keer niet gezien. Het zal niet lang meer duren voor de eieren uit gaan komen. Dan zal het wel wat drukker worden op het nest. De Meidoornhaag liet zijn eerste bloemsem zien. Dat zal straks als het losbarst heerlijk geuren.

Hierbij weer wat plaatjes.

Gele Kwikstaart

Vacht van de koeien en wat stro voor het nest.
 



Tapuit
 

In de wei deze witte bloemen. Helaas weet ik de naam niet.

Wat kan de Heggemus toch prachtig zingen.


Meidoorn in bloei. Mooie roze meeldraden.