zondag 27 oktober 2013

Puttertjes en een Roodborst tapuit Koningsteen Thorn

Afgelopen week in een verloren uurtje even naar het Koningsteen bij Thorn.
De zon schijnt en nog steeds warme temperaturen. Zo warm zelfs dat er tientallen Oranje Luzernevlinders, Dagpauwoog en Distelvlinders rondfladderen. Ook hier is een Grote witte reiger aanwezig. Een Torenvalkje staat hoog in de lucht te bidden op zoek naar prooi. En heel veel Puttertjes die zich tegoed doen aan de zaden van de uitgebloeide planten. In plassen op de onverharde weg nemen ze een bad. En dat diverse vogels nog niet vertrokken zijn naar betere oorden is te zien aan een Roodborsttapuit die op een uitstekend takje gezelschap krijgt van een Puttertje.
Putterjes in het aanpalende maaisveld



Even lekker badderen

Roodborsttapuit en Puttertje

Een gedeelte van het gebied is momenteel niet toegankelijk omdat een Bever in de buurt de waterhuishouding heeft verstoord en daardoor de vogelkijkhut niet bereikbaar is. Een briefje aan het hek maakt hier melding van en de beheerders hopen binnenkort op een oplossing. Tja, een Bever laat zich niet stoppen als hij het er naar zijn zin heeft. Eerder van de week was ik ook nog even in de Luysen geweest maar daar was het erg stil, behalve de jaarlijks terugkerende ganzen. Ik zag nog wel twee bijzondere paddestoelen.
Paarse Schijnridderzwam

Witte Kluifzwam

donderdag 24 oktober 2013

Paddestoelen in het Leudal

Handig zoeken zo via Google Earth om locaties en omgeving te ontdekken. Leudal is het geworden nog geen 30 kilometer van huis.
Een prachtig beekdal < zie link voor meer informatie. Ik parkeer de auto en loop zo het beekdal in en zie gelijk al links en recht de vele paddestoelen. Nog geen paar honderd meter verder ben ik al bij de plek waar je van bovenaf zicht hebt op de beek die in het uitgesleten dal wel zo'n 15 meter lager ligt.

Op een boomstam nog een rups van de Meriansborstel, een nachtvlinder van de familie Spinneruilen.

Wortels van de bomen steken grillig boven het zand uit. Om beneden bij de beek te komen moet je een steile zandhelling af. Dus ik blijf maar boven en denk dat op andere plekken de beek ook wel te benaderen is. Het is herfstvakantie dus ook kinderen met hun ouders zijn aanwezig, die dit natuurlijk geweldig vinden. Daar het aangenaam van temperatuur is kunnen ze zelfs nog in het water spelen.
Ik kwam voor de paddestoelen. Hierbij de gemaakte foto's.
Bundelzwam


Elfenbankje


Oranje druppelzwam



Sombere honingzwam




 
Op diverse plekken stonden Stinkzwammen en ik ontdekte ook een 'duivelsei' waar ze uit komen. Op een gegeven moment stonk het behoorlijk, en de onaangename geur kwam van een stinkzwam die nog druk bezocht werd door vliegen en zelfs een wesp. Smakelijk!






zondag 20 oktober 2013

klitten van distels en konikpaarden

Op sommige plekken in 'De Rug' bij Roosteren is het een kleine wildernis. De Konikpaarden hebben hier een flink gebied tot hun beschikking en kunnen gewoon De Maas inlopen voor het lessen van de dorst en het zoeken van verkoeling. Daarom zijn ze meestal aan de waterkant te zien. Maar soms zie je ze ook wel eens aan de andere kant die grenst aan het dorp Roosteren. Ik ging eigenlijk op stap om paddestoelen te fotograferen maar werd verrast door een deel van de kudde die hier van het langere gras en kruiden kwam eten.

In dit gebied groeien veel wilde planten en bloemen en ook veel distels. Deze distels hebben weerhaakjes aan de zaaddoosjes die als er een dier langskomt zich vastklit in de vacht, manen en staart. Het is wel een grappig gezicht, net pruiken die ze op hebben.

Elk jaar is dit weer waar te nemen en op den duur vallen deze zaden er weer af om zich zo te verspreiden.


Ik geloof niet dat de paarden er erg veel last van hebben, althans aan het gedrag is dat niet te merken. Ook zie je dat ze elkaars vacht met de tanden onderhouden.

Leuk was te zien dat er een aantal veulens bij waren waarvan een een paar dagen oud. Mooi op hoge beentjes stapte het kordaat mee.


 


 

Nieuwsgierig zijn ze ook en niet bang aangelegd. Leuk om dit van dichtbij waar te kunnen nemen.

donderdag 17 oktober 2013

Paddestoelen in de IJzeren Man

Het waait, en soms valt er wat lichte regen. Het is niet koud met 15,5 graden. Door de bomen loop ik toch beschut al zoekend naar paddestoelen. Die moeten nu toch wel in veelvoud te zien zijn. Op sommige plekken waar ik paddestoelen zie staan is het erg donker dus moet ik af en toe de flits gebruiken.
Hierbij dan het resultaat van een paar uurtjes struinen. Van velen weet ik helaas de naam niet. Advies is altijd welkom. (Voor een groter beeld klik op de foto.)
Grote Stinkzwam



Grote gladde inktzwam
Langsteelfranjehoed-Psathyrella conopilus
 
Geschubde inktzwam


Gele trilzwam
Waaiertje - Schizophyllum commune

 
Mycena

dinsdag 15 oktober 2013

'Verspil geen geld meer aan Panda's'


Deze uitspraak is van BBC-presentator en bezieler van het Britse 'World Land Trust'  Chris Packem (< Link) en 'Spring Watch' en 'Autumn Watch' presentator.

Lees de Link  < naar het bericht in 'De Morgen'.

Ik ben het hier helemaal mee eens en ik hoop dat door zijn inzet er daadwerkelijk iets gaat gebeuren!

Dit moest ik even kwijt.

vrijdag 11 oktober 2013

De Luysen, herfst en zwanen

Je ziet nu duidelijk tekenen van de herfst. Op 7 oktober was het de laatste echt warme zonnige dag. Het blad aan de bomen begint te verkleuren, de eikels vallen links en rechts uit hun houdertjes en op gepaste afstand zie je eekhoorns snel wat verzamelen. Helaas te ver om ze op de foto te zetten. Zaad van de Esdoorn die als een helikoptertje naar beneden is gedwarreld en hier op een zowat kaal gegeten blad is gevallen. Een beeld van vergaan en nieuwe hoop. En de "sigaren" van het riet laten ook hun zaden los.




 Op vochtige bodem onder bomen komen nu meer en meer paddenstoelen tevoorschijn. De stuifzwam kreeg net een streepje zon te zien.


In de A-beek een familie zwanen druk met foerageren. 



Op een door bomen en bramenstruiken omsloten weitje nog veel insecten en libellen die van de laatste zonnestralen genieten, zoals deze sprinkhaan. Herfst een mooi en kleurrijk seizoen waar als je goed om je heen kijkt een hoop moois valt waar te nemen.