dinsdag 28 januari 2014

De Kolleberg reservaat voor de Korenwolf

Vorige week ben ik dan eens naar de Kolleberg geweest.
De Kollenberg is gelegen ten zuidoosten van Sittard, een prachtig heuvelgebied

dat tevens een van de laatste bolwerken is waar de Korenwolf (< lees meer over de Korenwolf via de link) voorkomt.


Natuurorganisaties werken hier samen met de boeren om het voor de dieren leefbaarder te maken om zo ook hun voedsel te kunnen vinden. Zo wordt de grond hier niet diep omgeploegd om de habitat van de  Korenwolf te beschermen. Door dit beleid komen er ook patrijzen voor en veel soorten roofvogels zoals de blauwe kiekendief, torenvalken en velduilen. Op de Kollenberg wordt o.a het speltgraan (<link) verbouwd een oeroud graan wat al duizenden jaren geleden verbouwd werd. Ik kan niet wachten op het voorjaar om daar de klaprozen en korenbloemen te zien tussen het graan. Veel diversiteit aan vlinders en insecten komen in dit gebied ook voor. Hierbij nog wat impressies van het gebied.







maandag 13 januari 2014

Grevenbicht 12 januari 2014

zwanen maaseik 2kopiedrie zwanen kopieknobbelzwaan 4kopieknobbelzwaan 3kopiezwarte zwanen kopiezwarte zwaan 2kopie
ganzen 1kopiehangglider 1kopiehangglider 2kopiehangglider 3kopietorenvalk kopie

Grevenbicht 12 januari 2014, a set on Flickr.
Een hoop luchtverkeer en een grensgeval. Klik op een foto en je kunt de foto's in Flickr bekijken op elk gewenst formaat. Gisteren was een prachtige zonnige dag en ben weer even de grens overgestoken waar ik o.a. deze zwanen en ganzen kon bewonderen. Tussen Schipperskerk en Illikhoven loopt de Kingbeek, bij de verbreding heet het de Kink waar de ganzen met honderden genoten van het gras. Ze werden opgeschrikt en gingen op de wieken. Wat een kabaal. Bij de kink staan wilgen in- en bij het water en daar ontdekte ik sporen van een bever die flink bezig was geweest. Nu een keer de bever treffen dat zou toch geweldig zijn.


Door de temperaturen zie je ook de knoppen van de wilgen die op barsten staan. Als dat maar goed gaat.

dinsdag 7 januari 2014

Stevensweert en mooie luchten

Afgelopen zondag was het droog weer met af en toe een zonnetje een mooie kans eens wat plaatjes te gaan schieten en de camera uit te testen.
Op naar Stevensweert, een mooi dorpje met een mooi plein gelegen aan De Maas. Later die middag begon de lucht te betrekken wat met een lage zon prachtige luchten opleverde.
De temperaturen deze dagen zijn te hoog voor de tijd van het jaar hierdoor is de natuur enigszins ontregeld wat te zien is aan de hazelaars die volop in bloei staan.



 
De Maas bij Stevensweert met zicht op de kerk van  Kessenich BelgiĆ«.

Hazelaar in bloei

Hompesche molen

Kapel


 
 




zondag 5 januari 2014

Een nieuw jaar met een nieuwe camera

Mijn Nikon D90 was over zijn tijd heen, en de foto's begonnen tegen te vallen. Ik miste scherpte, maar dat kan natuurlijk ook aan mij hebben gelegen.
Maar nu toch tijd voor wat nieuws en de Kerstman heeft mij een mooi presentje geschonken.
Een  Nikon D7100 <link.
Binnenshuis wat testfoto's genomen van wat kerstboomversieringen voordat deze weer voor een jaar de doos in verdwijnen. De foto's zijn zonder flits gemaakt zo kon ik de veelbelovende ISO uit proberen.
En ik moet zeggen dat dat niet tegenviel.
5000 ISO geeft dit resultaat in diverse WB standen. Graag jullie mening :-)