maandag 31 maart 2014

De Doort, staat in bloei

Het is een tijd geleden dat ik mijn laatste blog schreef.
Een ontsteking die mij het lopen haast onmogelijk maakte zorgde voor dit oponthoud. Maar inmiddels heb ik weer een poging gewaagd en ben rustig aan de wandel geweest in De Doort.
Het mooie weer kon mij niet langer thuis houden en ik heb weer genoten van al het moois. Pinksterbloemen stonden als een lila tapijt onder de bomen, terwijl ik de vele tjiftjaffen kon horen die hun uiterste best deden met hun welbekende lied de vrouwtjes probeerden te imponeren.
Pinksterbloemen bedekken de bosbodem

Een groepje puttertjes had het druk met hun verenpak terwijl ook zij hun bescheiden geluidjes maakten.

Het roffelen van spechten klok tussen de bomen terwijl een citroenvlinder, oranjetipjes, koolwitjes en een dagpauwoog rondfladderden. Een sperwer kwam over nadat een de alarmroep van koolmezen mij hierop attendeerde. Boomkikkers heb nog niet kunnen waarnemen maar wel gekwaak van een paar gehoord die bij een van de nu niet benaderbare poelen zitten en zo de vrouwtjes proberen te lokken. Veel bomen staan in bloei of beginnen uit te lopen.
Bloesem van de Hollandse Iep? 



Kastagne, bladeren en bloem uit de knop
Zo trof ik ook de akkerhoornbloem, en de gevlekte aronskelk met bloem nog in de knop.
Akkerhoornbloem

Aronskelk met bloem in knop

Deze paardenbloemen waren al weer uitgebloeid
Grijze zandbijen zijn ook weer actief je kan op zandpaden de kleine gaatjes zien waar ze hun holletje hebben en waar ze de pollen van de wilg naar toe brengen dat als voedsel voor hun toekomstige larven moet dienen.
Gewoon speenkruid siert het zandpad aan beide kanten

Asbij

De asbij legt ongeveer 6 eitjes. Elk ei ligt in een apart kamertje met een voorraad stuifmeel en nectar.
Het voorjaar is niet meer te stuiten en gezien de weersvoorspellingen ga ik er weer gauw op uit om hier getuige van te zijn.

donderdag 13 maart 2014

Steenuiltjes in Elen

Via Waarnemingen.be is het toch wel heel handig om een langgekoesterde wens te zien uitkomen. Blijkt dat in het dorp Elen een koppeltje Steenuiltjes hun territorium hebben.
Anderhalf uur heb ik gewacht en toen hoorde ik beide vogels naar elkaar roepen. Handig, want zo kon ik ze lokaliseren. Met de kerk op de achtergrond, tussen kleine weilandjes met hagen en paaltjes met fruitbomen en hoge populieren hebben ze daar een mooie plek.
Een nestkast heb ik niet kunnen ontdekken. Wel een schuur waar geen dak meer op zit en overwoekerd is met klimop. Dat zou een redelijk plek zijn om te nestelen. Van veraf is het gelukt van beide uiltjes wat foto's te maken. En ook hier geldt dat ik terug ga komen.


steenuil 1

steenuil 2

steenuil 2 is geringd

steenuil 1
 
De boom waar steenuil 1 in zat met kerk op de achtergrond

Aan de Nederlandse kant in Vissersweert ben ik weer eens gaan kijken hoe het daar met de steenuiltjes staat. Inmiddels is daar een nieuwe nestkast geplaatst die ontoegankelijk is voor de steenmarter. De erg vriendelijke bewoner kon me vertellen dat ook hier weer twee steenuiltjes sinds twee maanden aanwezig zijn, nadat vorig jaar de steenmarter vorig koppeltje uiltjes te pakken heeft gehad. Een van de nieuwe uiltjes komt uit Grevenbicht, bleek uit de ringgegevens. Deze uiltjes zijn wat schuwer dan het vorige koppeltje, maar zijn in de avond veel gehoord door de bewoner. De nestkast is in een mooie grote oude boom geplaatst. Beschut door een dijk die weer grenst aan de uiterwaarden van de Maas. Op deze plek heb ik vorig jaar veel gele kwikstaarten gefotografeerd. Vanaf deze plek heb je zicht op het dorp Heppeneert en iets meer naar rechts op Maaseik.

steenuilennestkast in Vissersweert.

maandag 10 maart 2014

Kraanvogels en slechtvalk

Afgelopen weekend weer er op uit.
Eerst een wandeling in het IJzerenbos te Susteren. Wachtend voor het stoplicht zie ik hoog in de lucht een groep kraanvogels. Nadat ik de auto geparkeerd heb tel ik 18 stuks die draaiend op de thermiek hoogte maken om later richting Oost te vliegen.



Die dag zijn er weer veel kraanvogels gesignaleerd zie > Waarneming.nl
In het IJzerenbos hoorde ik weer diverse spechten, en de kool- en pimpelmezen waren ook weer in grote getale aanwezig. Een boomklever was tussen het schors op zoek naar wat lekkers. Buizerds 3 stuks roepend naar elkaar in de lucht.
Tijd om richting Echt te gaan om naar de valken te kijken. Deze keer was er een thuis die weer op het kruis zat.


zaterdag 8 maart 2014

Slechtvalken in Echt

Vorig jaar was ik de gelukkige om bij het ringen van Slechtvalkkuikens in Veldhoven en Eindhoven aanwezig te mogen zijn. Dezelfde ringer moest die dag ook nog de kuikens van de Slechtvalken in Echt ringen. De pastor van de kerk is trots op zijn valken en heeft zelfs de kuikens gezegend. In 2012 was een van de kuikens vast komen te zitten in de kroon onder het kruis en de brandweer heeft onder grote belangstelling dit kuiken uit zijn benarde positie gered. De kroon is toen ook met gaas bedekt om herhaling te voorkomen. Zie het filmpje van deze redding >Redding slechtvalk
Al die tijd zat in mijn achterhoofd dat ik in het voorjaar naar deze valken zou gaan kijken want in het broedseizoen zijn de valken erg actief en kun je ze vaak zien. Dus afgelopen donderdag ben ik eens gaan kijken nadat ik eerst nog in De Doort heb gewandeld om daar de eerste bosanemoon te kunnen fotograferen, pinksterbloemen stonden ook al te pronken ook zag ik overal de gevlekte aronskelk. Bij aankomst in Echt zag ik al direct dat een van de valken aanwezig was. Deze zat bovenin het kruis. Mooi, dan maar gauw statief klaarzetten, krukje erbij en de extender op mijn lens tussenplaatsen om een bereik van 400 mm te krijgen. Toen besloot de valk om, toen ik klaar was met mijn voorbereidingen, er van tussen te gaan. Maar uit ervaring weet ik intussen dat de valken ook weer terugkomen dus dat werd wachten. Ook maar een rondje rond de kerk gelopen om te zien aan welke kant de nestkast te zien is. Deze is vanaf het kerkhof het best te bekijken. Ik heb ongeveer een uur moeten wachten toen ik vanaf het bankje aan de voorkant van de kerk het welbekende geluid van de Slechtvalk hoorde. En ja hoor daar zijn ze, zowel het mannetje als het vrouwtje die het er niet over eens waren wie op het kruis mocht plaatsnemen. De kerk is zo'n 70 meter hoog dus alles was goed te volgen. In diverse nestkasten die ik volg waar webcams zijn geplaatst, zijn de valken begonnen met eieren leggen. Zoals in link> Veldhoven waar inmiddels al twee eitjes zijn gelegd. Ook in link> De Mortel, kan elke dag nu het eerste eitje gelegd worden. Spannende tijden, en ik vraag me af of in Echt binnenkort ook het eerste ei gelegd gaat worden of al is gelegd.    
Hier weer wat foto's van de valken en de bloemen.






Hier kun je het geplaatste gaas zien over gedeelte waar in 2012 het jong vastgeklemd zat
 
Twee goudhaantjes


Hier kun je het landingsrooster van de nestkast goed zien

 


Bosanemoon


Gevlekte aronskelk


In het riet een prachtig klein nestje


Wilgenkatjes

 

zaterdag 1 maart 2014

De Els en Wilg in bloei en de eerste bloemen

Rond de Geleenbeek die in de Oude Maas bij OhƩ en Laak instroomt stonden diverse bloemen al te bloeien zoals Gewoon speenkruid, Klein hoefblad en Paarse dovenetel en natuurlijk overal toefjes met Sneeuwklokjes.
Daarnaast de Els met hun mooie bloeiwijze en de Wilg die hier beschut volop in de zon stond en dus uitbundig de katjes had geopend en een waterval van gele kleuren tentoon spreidde. Hommels en bijen hadden dit ook ontdekt en waren druk bezig van deze eerste lekkernij te snoepen. In het water een koppel futen druk met de balts.
Hierbij een voorjaars impressie.
Paarse dovenetel, Sneeuwklokjes, Gewoon speenkruid en Klein hoefblad
 
Els in bloei



Baltsende futen
Wilg in bloei