donderdag 24 september 2015

Wie delft het onderspit

Misschien teveel van het goede maar het blijft fascinerend om van zo dichtbij de ijsvogels te bekijken. Dus nog maar een serie van territoriale schermutselingen.
De beelden spreken voor zich. Wie het onderspit delft moet plaats maken.

It was a clash between the two youngsters with their beaks entangled like wrestlers trying to remove the other from the branche.










Van nog geen twee meter van de kijkhut kon ik deze foto maken.
From less than two meters from the hide I could take this picture.


Een rietstengel als uitkijkpost.


En dan zit je op de goede plek om de braakbal tevoorschijn te zien komen.
From eating all that fish you must get rid of the bones and fishscales.




maandag 21 september 2015

Zilverreiger en zijn dans om een visje te vangen, De Luysen

 
 
Een school vissen werd waarschijnlijk belaagd door een roofvis/snoek en sprongen hierdoor uit het water. Dit bleef niet ongemerkt door een zilverreiger (Ardea alba) . Het is nog niet zo simpel om een visje te vangen als er zoveel keus is. De reiger probeerde elke keer toe te slaan maar geen succes. Waarschijnlijk een beetje gefrustreerd vloog hij elke keer op wat een mooi schouwspel opleverde. Het leek wel ballet zo sierlijk als dit ging. Uiteindelijk slaagde hij erin zijn visje te vangen.
 
A Great white Egret made quite a performance with "dancing" around trying to catch a fish. A small shole of fish was jumping out of the water probably chased by a Pike. This was noticed by this Egret. A bit frustrated with diffilculty catching a fish it was jumping around like a balletdanser. In the end it managed to catch a fish.
 
 
Klik op de foto's om een groter beter beeld te krijgen.
For a better view click on the photos.
 
Op de voorgrond zie je visjes bewegen in het water. Here you see the fish jumping in the water.

 











Een dag daarvoor was ik ook in De Luysen en hier was een zilverreiger zeer succesvol om een grote snoek (Esox lucius)  te vangen.

A day before this Great white Egret managed to catch a big Pike.
Amazing how it gets it down so easely.






Dank voor jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you all for your reactions on my previous log.

dinsdag 15 september 2015

De Luysen, een hardleerse juveniele ijsvogel


Het blijkt dat het koppeltje ijsvogels weer een nestje zijn begonnen. De jongen van het vorige nest vallen het mannetje nog steeds lastig en bedelen nog steeds om visjes. Het mannetje vindt dit maar lastig en dat geeft weer mooie beelden waar de jongen duidelijk wordt gemaakt dat ze toch echt voor zichzelf moeten gaan zorgen en liefst in een ander territorium. Links op de tak de juveniel en rechts het mannetje. De kenmerken van het jong zijn; een korteren snavel en grijzige pootjes. Het volwassen mannetje heeft fel oranje pootjes.

And again the Kinfishers have a new nest. The youngsters still beg for fish, but instead the parents try to chase them off to find a territory for themselves. It is great these fights take place near the hide what gave me the opportunity to take these photos. On the left is the young bird. You can see his beak is shorter and his feet are not that orange as the elder bird on the right.









 
Het jonge mannetje probeerde een visje te vangen tussen de bladeren van de waterlelie, wat mislukte. Bij het bovenkomen klom hij maar op het blad om daarna weer naar de tak te vliegen.
 
The young male was not succesful in catching a fish and climbed on a leaf of the Waterlily. He has still a lot to learn.
 

 
Het mannetje heeft weer een visje gevangen. Deze keer gespiesd op zijn onder snavel.
 
The adult bird managed to catch a fish that stuck nicely on his beak.
 

vrijdag 11 september 2015

De Doort, boomkikkers, De Luysen, IJsvogel

Twee bekende plekken waar ik graag kom, De Doort en De Luysen. Het verveelt nooit de boomkikkers (Hyla arborea) te fotograferen en het ijsvogeltje (Alcedo atthis) blijft een dankbaar onderwerp.

De bramen zitten vol met vruchten en dan heb je grote kans dat je daar een boomkikker op aan kunt treffen. Dit keer dan ook een serie van boomkikkers op of bij de bramen. De rode bramen geven een kleurrijk contrast met het groen van de kikkers.







Het blijkt dat de ijsvogels weer een nestje hebben. Dat kun je opmaken aan de visjes die het mannetje vangt en met het visje met kop naar voren gericht wegvliegt. Veelvuldig was het mannetje te zien en speurde ook van andere takjes naar vis.






Dank voor al jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you all for your reaction on my previous blog.