zondag 25 oktober 2015

Neuzen dicht of neuzen open ...

Dank jullie wel voor jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you for your reactions on my previous blog.


Pfff lekker ruikt het niet maar wel handig om een stinkzwam (Phallus impudicus) op het spoor te komen. Dus eerst neuzen open en naar gelang je de lucht kunt verdragen de neuzen dicht. Nou ja, eigenlijk valt de lucht ook wel mee. Vrijdag even een korte wandeling in 't Hasselterbroek waar ik deze stinkzwammen zag staan.


De hoed werd druk bezocht door diverse soorten vliegen die zich tegoed deden aan de sporen.




Later op de terugweg kon je zien dat al een groot gedeelte was weggegeten.



Dit is een ander exemplaar die schoon op was.

Van Wikipedia:
De grote stinkzwam komt met behulp van een eiertand uit een vuistgrote knol die in de volksmond met heksen- of duivelsei wordt aangeduid. Daaruit strekt zich in enkele uren de 10–20 cm lange poreuze en holle steel. De hoed van de paddenstoel is dan met een groene slijmerige sporenlaag (gleba) bedekt die een zeer penetrante aasgeur verspreidt, zelfs tegen de wind in te ruiken. De stank trekt vliegen en kevers als de oranje aaskever aan die voor de verspreiding van de sporen zorgen. De schone hoed is wit tot lichtgeel en heeft een kleine opening aan de top.

Onderweg vond ik afgevallen kastagnes met hun opengebarsten stekelige omhulsels. Probeer ze maar niet op te rapen zoals ik probeerde, want die stekels zijn venijnig scherp.



In de hoop dat de zon zou schijnen om de gekleurde bladeren nog mooier uit te laten komen, hadden de wolken roet in het eten gegooid. Maar deze zien er toch wel mooi genoeg uit om er een foto van te plaatsen.


Op de parkeerplaats zag ik in een spar deze kuifmees (Lophophanus cristatus). Het was erg donker onder bomen en ja de belichting is dan ook niet je van het maar plaats de foto toch maar. Het zijn zulke leuke meesjes met hun kuif. Ze waren druk met de spar-appeltjes van hun zaad te ontdoen.


Bij een van de boerderijen waren deze spreeuwen (Sturnus vulgaris) aan het verzamelen. De mast zat er vol mee. Hier twee detail foto's. Ook hier jammer dat de zon niet scheen want dan komen de kleuren van de vogels beter uit. 





 

zondag 18 oktober 2015

Herfst impressies

Dank voor jullie reacties, op mijn vorige blog.
Thank you for your reactions on my previous blog.

Voor het eerst heb ik de Echte kopergroenzwam gevonden. Een prachtige zwam. Op de dagen dat ik op zoek was naar paddenstoelen was het grijs en bewolkt. Het liefst fotografeer ik de paddenstoelen met wat zonlicht. Nu was het erg donker op de plekken waar ik de paddenstoelen vond en moest ik de flits gebruiken. Daar ik niet meer zo lenig ben is het moeilijk om languit op de grond te gaan liggen om het mooiste beeld te krijgen. Maar door de hurken lukt nog wel wat dus deze beelden oplevert. 

Echte kopergroenzwam (Psilocybe aeruginosa)



De zoektocht naar vliegenzwammen viel tegen. Deze exemplaren  vond ik in De Luysen. En helaas na een aantal dagen was er een van deze twee meegenomen. Jammer want dan kunnen volgende wandelaars niet genieten van twee gelijk groeiende vliegenzwammen.
Vliegenzwam (Amanita muscaria)

 
De sombere honingzwam vond het meest in het Leudal. 
 
sombere honingzwam (Armillaria ostoyae)
 
De sombere honingzwam is een echte bomen moordenaar. Lees hier meer over deze zwam. Link


Doolhofzwam (Daedalea quercina)

platte tonderzwam (Ganoderma applanatum)

?

amethistzwam (Laccaria amethystina)
Als ik het goed heb is dit de prachtboleet en staat deze op de rode lijst. Zie hier meer informatie Link
Prachtboleet (Boletus speciosus)

Kleine kale inktzwam (Coprinopsis acuminatus)

 
Afgeplatte stuifzwam (Vascellum pratense)

Boleet
 
Kastagne
Gisteren even naar De Luysen geweest en in plaats van het ijsvogeltje een roodborst die even plaats nam op de tak waar het ijsvogeltje menigmaal is gefotografeerd. Hier zie je een braakbal van het ijsvogeltje op de tak liggen.
roodborst (Erithacus rubecula) Robin


 
Ganzen zijn weer volop aanwezig. Hier zie je de grauwe ganzen en diverse kolganzen. 
 
grauwe gans (Anser anser) kolgans (Anser albifrons)
grauwe gans (Anser anser) kolgans Anser albifrons
grauwe gans (Anser anser) kolgans Anser albifrons
 

dinsdag 6 oktober 2015

Nazomeren en overgang naar de Herfst

Een blog wat ik met wat gemengde gevoelens plaats omdat het een grote schok was te lezen dat de man, van een van de bloggers die ik volg plotseling is overleden. Dit blog is dan ook ter gedachtenis aan haar man.

This blog is decicated to one of the bloggers I follow. Her husband died suddenly and I was so upset to read this sad news that I decided to make this blog in honneur of him.  

Het waren nog mooie warme dagen met redelijke temperaturen.
De bomen hebben al mooie kleuren en vruchten zoals eikels, kastagnes liggen op de grond of barsten uit hun omhulsels.
Insecten zoals de hoornaars zijn druk met snoepen van vruchten en libellen zetten hun eieren af voor de volgende generatie. Vlinders genieten ook van de zon en de atalanta en gehakkelde aurelia weten op de laatste bloemen hun nectar te vinden. Zolang het nog warm is zie je nog steeds de boomkikkers. Een torenvalk scheert door de lucht. Trekvogels komen over en sommigen blijven een paar dagen om op te vetten zoals een witgatje die de vissen laat schrikken terwijl hij laag over het water wegvliegt. Jonge aalscholvers doen verwoede pogingen vissen te vangen en moeten dat weer even pauzeren om hun veren te laten drogen. Ook de visarenden waren te bewonderen die op hun trek naar het Zuiden de Luysen aandoen om aan te sterken. Natuurlijk zijn de ijsvogeltjes voortdurend aanwezig en nog steeds hebben de jongen het niet begrepen dat ze hun eigen stek moeten vinden. Langzaam aan zie je ook de eerste paddenstoelen tevoorschijn komen die een voorbode zijn dat de zomer echt op zijn einde is. Nog wat vuurvlinders op de laatste bloeiende bloemen en een grote groep boeren- en huiszwaluwen die vertellen dat dit seizoen over is. Met weemoed kijk ik terug op al het moois wat ik heb mogen zien en fotograferen.

We still had some nice warm days in this last summer days. Insects and butterflies, enjoyed the last nectar in flowers still in bloom. The trees are showing their colours of Fall and the fruits fall on the ground or are bursting out of their protection. Dragonflies are putting eggs on branches for the next genaration. Ospreys come over and stay a few days to fetten up before continuing their journey to Africa. Young Comorants are trying to catch fish and have to dry their feathers afterwards. Of course the Kingfishers are still around and the youngsters are still in the nabourhood. Also you can now see the Fungus apearing that realy gives a start of the Fall. The last hundreds Swallows gettering on the wires after catching insects were gone when I came back after my visit to The Luysen.
Another summer gone and that makes me always a bit melancholic.