donderdag 31 december 2015

Jaaroverzicht 2015

Een kleine greep van bijzondere waarnemingen en foto's van het afgelopen jaar 2015 gevat in een videopresentatie. Ik wens een ieder een goede jaarwisseling en een geweldig nieuw jaar met mooie fotografiemomenten. Je kunt de beelden groter bekijken door op het icoon rechts onder te klikken na het starten van de video.

A small amount of pictures taken by me in this year, I put in a videopresentation. I wish you all a good passing of the old year and hope that all your wishes come true in 2016 but most of all I wish you health and great moments in nature.
You can enlarge the the video by clicking on the Icon on the right underneath the pictures.






maandag 14 december 2015

Fijne feestdagen ... Happy holidays

 



Het is alweer halverwege december en mensen komen langzaam aan in de sfeer van Kerstmis of hebben Chanoeka gevierd en dan loopt het tegen het einde van het jaar om uit te zien naar het nieuwe jaar 2016. De dagen gaan lengen maar de winter is dan nog niet voorbij. Tijd om stil te staan bij het jaar 2015.

Dit afgelopen jaar was voor mij een mooi vogeljaar met diverse vogels die ik nog niet eerder had gezien. Zoals de boomvalk en de vale gier in Frankrijk. De visarend die ik wel vaker heb gezien maar nu mooi dichtbij was te bekijken. Slechtvalken in Echt en hun jongen. Een zwarte ooievaar en natuurlijk weer volop ijsvogels en vele andere vogels, dieren en insecten. Met mijn nieuwe fototoestel en lens kreeg ik steeds betere resultaten maar snel tevreden ben ik niet. Het kan altijd beter. Maar niet altijd gaat het om het mooie plaatje, het zien van al dit moois geeft al vaak veel voldoening. Dan worden het registratiefoto’s. Ik vind het ook erg leuk om anderen met hun blogs te volgen om te zien en te lezen wat hun belevenissen zijn. Dit werkt erg inspirerend en met sommigen heb ik dan ook leuke contacten. Ik waardeer ook ten zeerste de reacties van bloggers die op mijn blog reageren. Bedankt! Ik wens een ieder fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond 2016 en niet te vergeten veel fotografieplezier.
  
It is already half December and people are preparing for Christmas or celebrated Chanouka. The end of the year is getting closer time to look forward to the new year 2016 and time to reflect on the year 2015.
This year was a nice birding year for me with birds I had not seen before like the Eurasian Hobby and a Vultures in France. Also the Osprey, not new but much closer was wonderful. Peregrine falcons in Echt with their youngsters. A Black Stork and ofcourse the manny Kingfishers and other birds, animals, insects and the Tree frogs. My new camara and lens gave me better results but still it can always better. But it is not always the best picture that is important also to be able to see these animals is wonderful in itself. I also like to follow other bloggers to see and read about their observations and wonderful photos. This is so inspiring and motivating. I also do apriciate very much your comments on my blogs so thank you very much!
I wish you all Happy holidays and a prosparous 2016 and lots of happy birding in the new year.
 

zaterdag 12 december 2015

Kleine zwanen, ganzen en piepers


16 Kleine zwanen (Cygnus bewickii) waarvan 2 juveniels op 14 kilometer afstand van huis. In een veld met stoppels van mais en inmiddels alweer groen met jonge malse scheuten van zaaigoed lopen deze prachtige zwanen op hun gemak te foerageren. Altijd zijn een paar vogels alert terwijl de rest aan het eten is. Je kan ook echt zien dat deze vogels de boel in de gaten houden doordat ze parmantig heen en weer lopen. Een paar boerderijen en af en toe een auto maakt deze plek voor de zwanen een prima stek. Het is denk ik dezelfde groep die elk jaar terugkomt en overnacht op het Bergerven waar ze veilig zijn voor gevaar. Vorig jaar heb ik ze toen gezien op het Bergerven en wat foto's kunnen maken. Ze zaten toen erg ver weg. Nu had ik het geluk dat vanuit de auto ze wel tot 40 meter beter te zien waren. Ik heb zo'n twee uurtjes kunnen genieten en ook van een groep ganzen die ook neerstreek. Ik denk dat het toendra rietganzen (Anser serrirostris) waren maar als ik het mis heb hoor ik dat graag.
klik op de foto's voor een beter en groter beeld.

16 Bewick's swans with two juveniels not far from home. I think it is the same group that I have seen last year on the Bergerven where they spent the night on the water safe from preditors. But now I was able two watch them much closer while they were enjoying the green shoots that apeared between the remains of a corn field.
Click on the photos for a better view.

Thank you all for your reactions on my previous blog about the Starling.
Dank jullie wel voor jullie reacties op mijn vorige blog over de spreeuw.
 
 Kleine zwanen (Cygnus bewickii)



 






 
toendrarietganzen  (Anser serrirostris) Tundra Bean Goose

 
 
Eerder had ik toen ik de spreeuwen had gefotografeerd ook deze piepers waargenomen. Ze waren lekker aan het badderen in de ontstane plassen door de regen. Welke oever piepers dit zijn kan ik niet direct zeggen. Dus suggesties zijn welkom.
 
oeverpieper (Anthus petrosus) Rock Pipit ,




 
Grauwe en - canadese ganzen waren te bewonderen bij het Wijffelterbroek. Daar is sinds kort een gebied afgeplagd om de natuur hier weer een kans te geven. Door dit gebied te plaggen zijn er grote waterpartijen ontstaan die door veel soorten vogels in gebruik is genomen zoals ganzen, reigers, eenden waaronder slobeenden. Ik was hier wat later in de middag en door de stand van de zon kreeg ik dit warme licht wat de vogels mooi doet uitkomen.
 
Grauwe ganzen(Anser anser)  en canadese ganzen (Branta canadensis)

Grauwe gans (Anser anser)


donderdag 3 december 2015

Hop paardje hop .... riding my horse


Twee dagen met zon na veel nattigheid doet een mens en dier goed.
Het is natuurlijk veel te warm voor de tijd van het jaar. Ik zag zelfs bijen vliegen. Deze keer was ik in de buurt van Kessenich waar langzaam een natuurgebied ontstaat na grootschalige grindafgravingen. Ook nu waren ze nog bezig met herinrichten en werd grond verplaatst met grote kiepwagens. Gelukkig dat vogels al in het kleinere gedeelte terecht kunnen waar ze klaar zijn met de werkzaamheden. Bij aankomst zie ik in de verte een zestal konikpaarden ((Eguus caballus) staan die er na lange tijd weer terug zijn. Ik stop langs het prikkeldraad en het duurt niet lang of ze komen op hun gemak naar me toe gelopen. Leuk is om te zien dat een spreeuw de rug van een van de paarden heeft uitgekozen als uitkijk en zich niet stoort aan de langzame gang van de paarden. Er zijn meer spreeuwen/Starlings (Sturnis vulgaris) in de buurt maar een vindt dit een uitstekend plekje. Het is goed te zien dat de vogels dit vaker doen want op de rug van het paard zie je de uitwerpselen van de vogels liggen.
Door op de foto's te klikken krijg je een mooier beeld. Hier een impressie:

Starlings like riding horse and use it for a lookout. Great fun. They do this apparently often by seeing the droppings on the back of the horse. Click on the photos for bigger view.


 













 





Ook heb ik nog piepers kunnen fotograferen maar daar over meer in een volgend blog.
Dank jullie wel voor jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you for your reactions on my previous blog.