vrijdag 26 februari 2016

Ik was er getuige van


Afgelopen woensdag weer naar de slechtvalken. Mijn verkoudheid is over en daar het zonnetje scheen moest ik er weer even uit. Die muren in huis had ik nu wel lang genoeg gezien.

Klik op de foto's voor een beter groter beeld
 

Bij aankomst zie ik dat beide valken thuis zijn. Ze zitten graag op het kruis want dan hebben ze mooi overzicht over de omgeving.
Het bezoekje was niet voor niets want ik mocht getuige zijn van hun amoureuze bezigheden.
Als de valken op het kruis zitten kun je goed de verschillen in grootte zien. Of het mannetje is extra klein of het vrouwtje extra groot. Het is in elk geval hetzelfde koppeltje wat er al jaren zit. Van concurrentie is hier (nog) geen sprake. In een eerder blog van 25 april staat meer beschreven over dit koppeltje.

Het vrouwtje - The female

Feeling much better and getting enough of the four walls at home I had to get out. So I went again to see the Peregrines Falcons. These days are the days to get some action and the birds did not dissapoint me. Eggs are in the make. When they sit together on the cross you can see how small the male is or the female extra big. It is still the same couple and there are no signs of competition from other Falcons.

Click on the photo for bigger and better view.
Samen op het kruis links het mannetje rechts het vrouwtje


Het mannetje is gevlogen

Het vrouwtje vliegt naar het rooster van de nestkast

  


 
 
Hier vliegt ze weer naar het kruis waar het mannetje inmiddels is teruggekeerd.

Het vrouwtje neemt plaats op het kruis waar ze een houding aanneemt die door het mannetje goed begrepen wordt 

Met een duikvlucht maakt hij dan een rondje om dan richting het vrouwtje te vliegen ...

 
 
Om de daad bij het woord te voegen.
 
Dit heb ik dan mooi kunnen waarnemen. Daarna ben ik richting De Maas gereden om het hoge water te zien en diverse brandganzen en andere vogels te fotograferen. Maar daar meer over in een volgend blog.
 
Having seen this I went to the river De Maas to see the high water level and take some pictures of Geese and other birds. More of this in my next blog.
 
Bedankt voor jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you for your reactions on my previous blog.


donderdag 18 februari 2016

Lente activiteiten bij de Slechtvalken in Echt


Bij veel vogels is het al te merken dat met het lengen van de dagen de hormonen weer gaan opspelen. Als de zon schijnt hoor je op sommige plekken al uitbundig gezang uit de struiken en in de bomen. Zo ook bij de slechtvalken in Echt waar het koppeltje weer meer rond de nestkast te zien en te horen zijn. Er worden rondjes rond de kerk gevlogen en het mannetje probeert met zijn roepen het vrouwtje naar de nestkast te lokken. Drie dagen achtereen ben ik gaan kijken. De zon scheen al deze dagen en je voelde dat de stralen al warmer worden. Desondanks stond er de eerste dag een heel harde wind en die is er de oorzaak van dat ik nu met hete thee en een stapel zakdoekjes mijn blog zit te schrijven want ik heb een verkoudheid opgelopen.

 
With the days getting longer and sunshine getting warmer you can hear and feal it that Spring is on its way. Birds are starting to sing and it is the same with the couple of Peregrines Falcons in Echt. They are more frequent to be seen near their nestbox on the churchtower. The male is trying to get the female to come into the nestbox with its calls. And both birds are flying around the church tower. For three days I went to watch them. The sun was out and the sunrays are getting warmer but on the first day there was a cold wind. That did the trick because now I am writing this blog with next to me a cup of hot tea and lots of paper hanckerchiefs. But it was worth it.

 




 
 

Dank voor al jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you for your reactions on my previous blog.

dinsdag 9 februari 2016

Polderen en meer...

Dank jullie voor jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you for your reactions on my previous blog.

Afgelopen weekend weer eens in oer-Hollandse polders rondgestruind en we hebben het droog gehouden alleen stond er een erg koude en harde wind. We waren o.a. op zoek naar de baardmannetjes die we helaas alleen maar gehoord hebben. Door de harde wind bleven ze diep in het riet verscholen. Een oeverpieper vloog langs. Veel ganzen, en heel veel smienten met daartussen een verdwaalde pijlstaart. Ook veel slobeenden en wat zwanen. Een havik kwam ook voorbij die werd gepest door een kraai.
Hier weer wat foto's.
Grauw gans (Anser anser) Greylag Goose




slobeend (Anas clypeata) Northern Shoveler




Smienten (Anas penelope) en een pijlstaart (Anas acuta) and one Northern Pintail


 
Knobbelzwanen
Eerder van de week had ik mijn sensor laten schoonmaken en de lens laten kalibreren. Ook een grote uitgave gedaan om een extender 1.4 III aan te schaffen die beter aansloot bij mijn lens. Ik kan wel zeggen dat ik een groot verschil merk. Hieronder nog foto's met de oude extender 1.4 II om te testen. Ik was even kijken bij de slechtvalken in Echt om te zien of er iemand thuis was en ja een van de twee hield de wacht bij de nestkast in straffe wind op 70 meter hoogte. Onderweg een veld vol met sneeuwklokjes en op een boom zag ik een vreemdsoortige zwam die ik nog niet eerder had gezien. Misschien dat iemand weet welke soort dit is.





?


Dit is na de derde poging de stof te verwijderen. Nog steeds stof te zien.
Uiteindelijk is de sensor schoon.


De focus is weer goed afgesteld