dinsdag 8 juli 2025

Red-backed shrike ...

 De grauwe klauwier en familie.

Alweer een  dilemma want het zijn weer veel te veel foto's die ik heb kunnen maken. Het zij zo. 

Drie jongen heeft het koppeltje en de jongen komen niets tekort. Het is geweldig de ontwikkelingen te kunnen volgen en dat alles vanuit mijn "mobile kijkhut".  Soms zaten ze zo dichtbij dat het bijzonder was ze te kunnen volgen zoals een jong dat gevoerd werd op een paaltje. Na wat speuren en opletten hoe de oudervogel met prooi naar de jongen vloog die in een boompje geduldig zaten te wachten, kon je zien waar ze zaten. Ook begonnen ze dan te roepen en op die manier kon ik mijn "mobile kijkhut" verplaatsen en van daaruit foto's maken zonder ze te storen. Het vrouwtje was ook te zien maar veel verder weg. Zij bleef dicht bij de struik waar het nest was. 

Ik ben dan meerdere dagen gaan kijken want ik vind het prachtige vogels. Tevens broedden in de struiken  de grasmus en de geelgors. Tot twee keer toe heb ik kunnen waarnemen dat de geelgors het er niet mee eens was dat het mannetje grauwe klauwier te dicht bij hun nest kwam en op de draad ging zitten en dat duidelijk liet horen en daarna de klauwier probeerde weg te jagen door letterlijk aan te vallen. Wat een lef.  

Bloemenranden langs de maisvelden die zijn gezaaid door de akkerbouwers zijn prachtig om te zien en hebben zeker nut voor de vlinders, hommels en bijen. Ze maken gretig gebruik van de nectar en het stuifmeel. 











Op 25 juni ben ik dan na een tip van een mede vogelaar dat de grauwe klauwieren op de St. Maartensheide te zien waren, gaan kijken, en trof daar de familie klauwier aan. Ver weg maar ik had geluk dat het mannetje een hommel te pakken had die na bewerking op een paaltje dichtbij de weg, naar de jongen gebracht werd. 

Grauwe klauwier Lanius collurio



De geelgors maakte flink bezwaar en liet dat goed horen als de klauwier te dicht bij zijn nest kwam.

Geelgors Emberiza citrinella


Op 28 juni ben ik weer gaan kijken hoe het met de familie ging en zo ook zag ik weer de geelgors en nu ook de grasmus met prooi net als de grauwe klauwier met een van de jongen die ook een insect toegestopt kreeg. 



Grasmus Sylvia communis



Juveniel grauwe klauwier























Hier het vrouwtje waar ik op grotere afstand kon zien dat er drie jongen waren. 

Female grauwe klauwier en jongen.







Op 4 juli dan nogmaals maar eens kijken of de jongen al wat meer rondvlogen in het gebied en meer zichtbaar waren. 


Als je goed kijkt zie je een jong van de klauwier links op een tak zitten en rechts de geelgors met een prooi voor zijn jongen. 




















Hier vloog de geelgors richting de klauwier om een tik te verkopen. De klauwier neemt een verdedigende houding aan en vloog later naar een tak in een boom.  




Op 5 juli was mijn laatste bezoek aan deze locatie want het weer zou slechter worden met behoorlijk wat regen en lagere temperaturen. Een mooie gelegenheid de foto's te gaan bewerken voor deze (lange) post in mijn blog. 










6 opmerkingen:

  1. Hello Rose, a fantastic series of gorgeous captures. Warm greetings from Montreal 😊 ❤️ Canada 🇨🇦

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Roos,
    da hast Du ein super Versteck gefunden, so schöne Aufnahmen und dazu noch so nah dran, einfach bezaubernd wie die Eltern sich um ihre kleinen kümmern, super Post.
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Roos,
    Wat een geweldige serie foto's van de Geelgors, Grasmus en Grauwe klauwier, als deze soorten heb ik nog nooit gezien in de natuur.
    Geweldig dat je in de auto zo'n schuilplek hebt en heel mooi om te zien hoe de ouders voor hun jongen zorgen.
    Ik heb genoten van je foto's.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige fotos Roos, een soorten die je bij ons niet ziet. De grasmus soms wel maar dit jaar ook niet. Ik heb genoten van je mooie serie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Roos
    wat een top serie is dit je wat er op het juiste moment erg mooi,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. To open up your blog, Roos, is always to unveil a world of wonder. There is magic with every image and it reinforces the reasons why we love nature so much. Your first picture on this occasion sets the scene so beautifully with the bee on the blue flower (is it chicory?) and the sequence with the juvenile Red-backed Shrike makes me envious that I was not there! Stay well, take good care of yourself, and as Richard Pegler always said, of nature. I know you will. Many hugs - David

    BeantwoordenVerwijderen