zaterdag 2 april 2016

Kfar Ruppin, zwarte wouwen en meer


De volgende lokatie waar veel vogels te zien zijn is de kibbutz Kfar Ruppin in de Beit She'an vallei vlakbij de grens met Jordanië. Tijdens de vogeltrek (zie link > birdwatching zijn hier ook veel vogels waar te nemen. Helaas heb ik alleen hoog en ver een groepje zwarte ooievaars zien overtrekken. Het was die dag ook erg warm en het zicht was erg slecht vanwege de hoge luchtvochtigheid. Ik was al erg vroeg ter plekke en de eerste stopplaats was bij de palmdadel plantage. Deze plek is bekend als roestplaats van zwarte wouwen en ze zaten als mussen in de toppen van de bomen.
 
Later toen het wat warmer werd kon je de vogels op de thermiek hun rondjes zien draaien. Naarmate het warmer werd kwamen er ook steeds meer vliegen tevoorschijn. Gelukkig had ik lange mouwen aan een hoedje op en een sjaal. Op een gegeven moment moest ik de auto invluchten want het werd me een beetje teveel. Het bleek achteraf dat deze vliegen afkwamen op de mest die onder elke palm wordt gedeponeerd als voeding voor de boom. De lucht was dan ook vergeven van de mestlucht. Maar je moet er wat voor over hebben om de vogels te fotograferen. Op de struiken rondom hoorde je overal het gezang van vogels. Zo ook van de  Gestreepte prinia (Prinia gracilis) een lokaal vogeltje dat telkens terugkwam op dezelfde tak om daar zijn deuntje ter gehore te brengen. Verderop zag ik een vogel die ik niet eerder had gezien dit bleek de kuifkoekoek (Clamator glandarius) te zijn. De foto's zijn hier alleen een bewijsplaatje want hij zat te ver weg om er met mijn bereik een behoorlijk plaat van te maken. Maar ik heb hem dan toch maar mooi gezien. Ook heb ik een Syrische specht (Dendrocopos syriacus) waargenomen die driftig in een dode eucalyptusboom zat te hameren. Daarna richting de visvijver van Kfar Ruppin. Hier waren ook weer diverse bonte ijsvogels bezig een visje te verschalken. Ook weer diverse sporenkieviten zelfs een eenzame tureluur en ik denk een witgatje. Op een gegeven moment kwam er een zwarte wouw aangevlogen die plaats nam op een paal langs een van de visvijvers. Dit is denk ik zijn vaste stek want de lampen waren witgekalkt door zijn uitwerpselen. Ik vond het ijsvogeltje (Alcedo atthis) wat ik zag erg triestig. Zijn verenpak zag er niet erg florissant uit en zeg nou zelf hoe moet hij nou een visje vangen met al die netten over de vijvers gespannen. Later op de parkeerplaats ontdekte ik een koppeltje Palestijnse honingzuigers die druk bezig waren honing te zuigen uit de bloemen van de bomen die daar stonden. Ook hier getracht een redelijke foto van te maken maar het licht werkte niet echt mee. Al met al was dit een fantastische dag. Een aanrader voor wie overweegt die kant op te gaan.
Hier weer de nodige foto's.

Gestreepte prinia (Prinia gracilis)
 Gaai (Garrulus gladarius) Eurasian JayKuifkoekoek (Clamator gladarius) Great Spotted Cuckoo


Smyrna ijsvogel (Halycon smyrnensis) White-throated Kingfisher

Syrische specht (Dendrocopos syriacus) Syrian Woodpecker

Zwarte wouw (Milvus migrans) Black Kite


Met een vis in de klauwen. With a fish in its claws.


 
IJsvogeltje (Alcedo atthis) Common Kingfisher


Oeverloper
 
Sporenkievit (Vanellus spinosus) Spur-Winged Lapwing

Tureluur (Tringa toanus) Redshank


Zwarte ooievaar (Cionia nigra) Black Stork
 
Bonte ijsvogel (Ceryle rudis) Pied Kingfisher

Palestijnse honingzuiger (Nectarinia osea) Palestine Sunbird Male
 
Female

17 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige serie foto's kon je maken Roos.
  Zoveel verschillende soorten ook, prachtig die ijsvogels en de honingzuiger, mooie soorten die je hier niet ziet.
  Ik geloof dat je wel hebt genoten van deze reis, het lijkt mij ook super om zoveel mooie soorten te zien, die je hier niet tegenkomt.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Roos. What a wonderful variety of birds in this blog, the kingfishers and sunbirds are such colourful birds. Also some super images of the kites all flying together.
  Regards John

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Roos. What a wonderful variety of birds in this blog, the kingfishers and sunbirds are such colourful birds. Also some super images of the kites all flying together.
  Regards John

  BeantwoordenVerwijderen
 4. This post was full of so many birds. I couldn't believe it.
  So many birds I have never seen. The colors of the Sunbird were beautiful.
  Especially loved the Kite with the fish, amazing.
  You must have had such a wonderful time.
  Your photos are always so lovely.

  cheers, parsnip

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wonderful series of images, Roos, of some quite spectacular birds. I almost went to Israel once, but it was a time of great unrest with many suicide bombings, and the intifadah was raging so I decided against it. I doubt that I will ever make it there now.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Roos.

  Wat een mooi blog Roos.
  Wat een pracht heb je daar gezien.
  Leuk zoveel te kunnen laten zien wat wij hier niet hebben.
  Ik geniet ervan.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed van je Roos. Prachtige foto's. Je hebt je er helemaal kunnen uitleven, wat je een schitterende collectie heeft opgeleverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een variatie aan vogels, bekende en minder bekende..
  Prachtig die zwarte wouwen, en dat mooie vogeltje, de Palestijnse honingzuiger, wat een mooie kleuren. Je hebt veel gezien, maar het ook nog mooi vast kunnen leggen
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stunning birds and images, Roos. The first one of the male Palestine Sunbird with the pink flower looks as if it has come straight out of an old bird guide with hand-painted illustration plates - it's utterly superb!!

  Best wishes - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Buenas capturas y precioso viaje. Un fuerte abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie soorten heb je waargenomen. De honingzuiger spant daarbij wel de kroon!
  groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie soorten heb je waargenomen. De honingzuiger spant daarbij wel de kroon!
  groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Inderdaad Roos, zelden zo'n triest ijsvogeltje gezien. De Palestijnse honingzuiger daarentegen is erg fraai. Die sporenkievit, ook schitterend. Zo kom ik heel veel bijzondere vogels tegen op dit mooie blog. Ooit zag ik zelf in Israël de bonte ijsvogel. Veel verder reikte mijn natuurblik destijds (1976) niet.
  Ook de bloemenfoto's op je vorige blog zijn fantastisch. Daar word je gewoon vrolijk van. Mooie herinneringen aan je vakantie, geniet ervan. Groet van Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos,
  Het was daar wel een paradijs voor vogelliefhebbers, wat een variatie. Ook al heb je niet alles van zo dichtbij gezien als je wilde, denk ik dat je heel tevreden mag zijn met je beelden. Zo beleef je je vakantie nog een keer.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Roos,

  Wat een soortenrijkdom daar. Het valt me trouwens op dat veel vogels daar slecht in hun veren zitten, was het misschien in de ruiperiode? Een aantal mooie soorten heb je erbij waaronder de smyrna-ijsvogel wat ik ook de mooiste foto van de serie vind. Ook de bonte ijsvogels zijn erg fraai. Jammer dat die sporenkievit net niet even de goede kant op wilde kijken. Het is geen witgatje, maar een oeverlopertje. Leuk om ook eens wat exoten in een blog te zien.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Ad voor de juiste benaming van de vogel.

   Verwijderen
 16. Hoi Roos,
  ook bij deze serie zit ik slikbekkend te kijken naar al die mooie foto's. Wat gaaf dat je zoveel zwarte wouwen daar bij elkaar kon zien en fotograferen! Ook de ijsvogel is weer geweldig. ook de specht heb je mooi kunnen spotten net als die honingzuiger. Ik heb weer genoten.
  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen