woensdag 8 juni 2016

Deze vogels zijn gevlogen ... anderen moeten nog beginnen


De jonge slechtvalken zijn gevlogen en zijn niet meer rond de kerk te vinden. Een paar dagen eerder trof ik ze nog wel en kon nog wat foto's maken. Later in de week was er geen valk meer te zien. Wel op een schoorsteenpijp van een verlaten fabriek niet ver van de kerk waar ik de oudervogels aantrof. Langzaam aan worden de juveniels bekend gemaakt met de omgeving om dan zelf voor hun kostje te moeten gaan zorgen. Het was een geslaagd broedjaar voor deze slechtvalken. 


Andere vogels moeten nog beginnen met nestjes of beginnen aan een tweede broedsel. Onder Thorn weet ik een plek waar elk jaar de leeuweriken te zien en te horen zijn. Een van mijn lievelingsvogels. Hun gezang hoog in de lucht is een herinnering aan de zomervakanties in Frankrijk uit mijn jeugd toen deze vogels veelvuldig boven de graanakkers stonden te zingen.
 

Op een ander moment was ik in De Luysen en daar vind ik het dit jaar matig wat vogels betreft ondanks dat ik daar wel de roerdomp hoor en een keer langs heb zien vliegen. Bij de watermolen is het nu goed kersen eten zowel voor de merels als de spechten. Ook zijn er weer weidebeekjuffers te bewonderen.


Ook ontdekte ik onderweg een grote zandhoop als broedplek van oeverzwaluwen die deze zandberg hadden uitgekozen. Navraag van mij bij de gemeente heeft er voor gezorgd dat de eigenaar van deze zandberg de vogels niet zal verstoren. Bedankt gemeente Kinrooi voor jullie inzet.


 

 

En zo tussen de zware regens en onweersbuien, die dit jaar veelvuldig voorkomen, glijden we de zomer in. Een periode die wat rustiger wordt in de natuur. Ik zal dan ook even een pauze houden. Maar mocht ik iets bijzonders zien dan zal ik daar later weer een blog van maken.
Dank voor al jullie reacties op mijn vorige blogs.
Thank you for your reactions on my previous blogs.

19 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Veel moois laat je weer zien.
  Mooie foto's van de vogels.
  Leuk de Slechtvalken weer dit jaar te kunnen volgen en veel andere mooie vogels laat je voorbij komen.

  Genieten van je blog is het dus iedere keer.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I am very happy that your Peregrines have had a successful year, Roos. We just banded our four young birds last week and we will soon be watching them almost around the clock to make sure that they get any help they need if they encounter difficulties during their first flights.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Roos, wat weer een prachtige foto's laat je zien.
  Geweldig dat ze de zandberg laten staan zodat de zwaluwen hun jongen groot kunnen brengen, goed dat je dit hebt aan gekaart bij de gemeente.
  Dan ook de slechtvalken en de andere vogels zijn echt geweldig.
  Echt genieten is dit weer.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Muy bonitas todas las fotos, pero la número 4 y 5 me han encantado. Un fuerte abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I love the falcon photos! We had a number of successful broods hatched, now too hot and too humid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Roos,
  Je hebt wel een bijzonder jaar met de slechtvalken gehad. Prachtige foto's heb je eraan overgehouden. Weidebeekjuffers, oeverzwaluwen en leeuweriken in de buurt, dat had slechter gekund. Kansen genoeg om je lekker uit te leven.
  Veel plezier tijdens je blogvakantie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie blog Roos, de slechtvalken blijven prachtig om te zien, maar ook de veldleeuwerik is leuk, daar moet je dan eigenlijk ook het geluid bij horen, zo mooi. Het wordt straks wel even wat rustige wellicht met de vogels, maar verder blijft er toch volop te genieten in de natuur, zoals met de libellen, zoals je ook al laat zien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos,
  ik vond het geweldig om je serie van de slechtvalken te kunnen volgen. Deze vogel heb ik zelf nog nooit in de natuur gezien (komen hier waarschijnlijk niet voor). Dank je daarvoor. Je leeuwerik is ook geweldig en ook de oeverzwaluwen. Wat gaaf dat je die wist te spotten. De weidebeekjuffers zijn er inderdaad ook weer. Ik moet daar echter wel een eindje voor rijden en ik hoop de komende weken daar ook weer even tijd voor te hebben. Geniet van je zomer en ik zie je alert weer als je weer iets nieuws geplaatst hebt :-)
  Lieve groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi om te zien Roos, pracht soorten zitten er weer bij.
  Geniet van je pauze, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Have a great vacation with your brother in France, Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sorry to be catching up with your blog so late, Roos. I've been away in the New Forest, celebrating my 70th birthday, and then came home on Friday to floods around our house. We're currently having our third flood since our return, and I'm spending much of my time clearing up and making sure that the drains stay unblocked.

  I'm delighted to hear that your young Peregrines have successfully departed to make a new life for themselves. I love the images of the adults sitting either side of the chimney!

  The Banded Demoiselle has to be one of the most beautiful damselflies in Europe - I tried photographing some last week, and failed!!

  I've never thought about it before, but the Sand Martins favoured nesting sites must be hazardous. A lot of rain could cause their burrows to collapse. I wish them the best of luck. Well done to you for checking that human intereference was not going to cause them problems!

  Best wishes for your break - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi hoor Roos. Ik heb weer even genoten van je foto's. Vanmorgen zag ik onderweg naar mijn werk een steenuiltje zitten op een paaltje maar ja, geen fototoestel bij me natuurlijk. Balen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn, Roos, dat je de oeverzwaluwen hebt kunnen beschermen. Goed gedaan! Je foto's zijn weer fantastisch, ook de slechtvalken uit je vorige blog, maar ik smelt vooral van de leeuwerik op het paaltje. Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi Roos, sorry for not commenting lately but have been computer less for two weeks.Super post with great images of the Peregrines, love the Banded Demoiselle, such a beautiful damselfly, hope you manage to get an image of the Bittern.
  Regards John

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn te lezen dat het met de slechtvalken dit jaar weer zo goed is gegaan. Je andere foto's zijn ook prachtig. De Luysen is toch wel jouw gebiedje. En terecht.... Wat zijn je foto's van de oeverzwaluwen trouwens goed gelukt. Ik weet uit eigen ervaring dat dat niet zo gemakkelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat heb je die slechtvalken er weer mooi op staan, ook zo superscherp.
  De andere foto's heb ik ook weer met plezier bekeken, met name de mooie weidebeekjuffers en die schattige oeverzwaluwen. Wat heb je daar toch een mooi stukje natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Slechtvalken en oeverzwaluwen... nog nooit gezien. daar ben ik dus wel (een heel klein beetje) jaloers op, maar wie weet komt dat nog eens. Voor weidebeekjuffers gold dat tot nu toe ook, maar die heb ik inmiddels toch ook een keer kunnen kieken. Het zijn voor mij de mooiste foto's van deze serie met de leeuweriken als goede tweede. De ruimte om de vogel zal wel een gevolg zijn van te weinig mm's (ik ken dat), maar heeft hier zeker een meerwaarde.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hello Roos,
  Thanks for your kind message on my post, indeed I am happy to have this removal behind me, a awful period to go through.
  You managed great pictures of the Peregrine falcon, it must be such an exiting sight!
  I hope you will soon show some of your french pictures!!
  Keep well and enjoy your weekend :)

  BeantwoordenVerwijderen