donderdag 15 augustus 2019

Ooievaars in Maaseik en in De Luysen


13 augustus

Een ongekend migratiejaar voor ooievaars. 
Zowel in De Luysen als in Maaseik. In de Luysen wel 10 zwarte ooievaars gezien met veel juvenielen en ook  7 witte ooievaars. 
Aan het einde van de dag brak er een heftig onweer los boven Maaseik met hagel en flinke windstoten. Onze garage was gedeeltelijk nat geworden van het regenwater wat de ondergrondse parkeergarage gedeeltelijk blank had gezet. De pomp kon de hoeveelheid water niet genoeg wegpompen. Later in de digitale krant was te lezen dat 380 migrerende ooievaars uit Nederland noodgedwongen waren, vanwege dit noodweer, hun trek te onderbreken en dat ze in Maaseik/Heppeneert te zien waren. Het was dan ook dat ik de volgende dag al om 07.00 uur naar Heppeneert was gegaan. Het prachtige dorpje ligt op steenworp van mijn huis, en daar stonden ze de ooievaars, een gedeelte in de uiterwaarden, en nog twee grote groepen links en rechts van de doorgaande weg in Maaseik. Naarmate de tijd verstreek kwam er ook veel volk op af om deze unieke gebeurtenis met eigen ogen te bekijken. TV Limburg was er ook om opnames te maken en er werd door de verslaggever aan mij ook nog wat vragen gesteld zie de link TV Limburg. Veel foto's dus!

Foto's gemaakt op de 14e augustus van de ooievaars Ciconia ciconia  









Om 07.00 uur met nog wat mistige condities vond ik een groep in de uiterwaarden.






Aan de ene kant van de weg een grote groep aan het foerageren op een grasweide en aan de andere kant van de weg op een akker waar het graan geoogst was, sommige vogels waren nog aan het wakker worden. Ook werd er flink gepoetst aan het verenkleed.











Op een gegeven moment rond 10.00 uur was de lucht genoeg opgewarmd en ineens waren ze met z'n allen op de wieken en vlogen richting de uiterwaarden van de Maas waar nog andere ooievaars te vinden waren. Even later streken ze met zijn allen achter het kerkje van Heppeneert neer in een veld vanwaar ze even na 10.15 uur gebruik makend van de thermiek naar hoger luchtlagen vlogen om vandaar in een reeds gedeeltelijk vliegformatie richting het zuiden te vliegen. Een fantastische ochtend om nooit meer te vergeten. Ik heb de vogels een goede reis gewenst en hoop dat ze veilig op hun bestemming aan zullen komen.








 





Eerder dus ooievaars in De Luysen gefotografeerd op 13 augustus met de zwarte ooievaars Ciconia nigra en witte ooievaars Ciconia ciconia. 













30 opmerkingen:

  1. Wat een fantastische reportage Roos , ik heb er van genoten :) Marian53

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk Marian om een berichtje van je te krijgen. Dankjewel.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  2. Sorry to hear about the water in the garage, Roos, and the effect on your vehicle, but what an incredible privilege to see this concentration of storks. I would have been elated to be present at such a spectacle of nature. And you got to be on TV too! Enjoy the weekend coming up. Best wishes, David

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello David, Yes it was a present from nature to see so many Storks together. And the waterproblem is solved and luckeley the car was not effected.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  3. Hoi Roos.

    Geweldig dat je zoveel Ooievaars bij elkaar hebt gezien en ze hebt zien vertrekken.
    Het zijn toch hele mooie vogels.

    Mooie serie foto's heb je gemaakt Roos.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Roos,
    Wat een geweldige foto's en zoveel ooievaars bij elkaar, dit is toch echt supergaaf om mee te maken hoor.
    Ik heb van je foto's genoten.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hooi Roos
    wat een mooie serie is dit en wat een ooievaars gaaf.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi om dit mee te mogen maken, Roos. En dat zo vlak bij huis, dat is echt een buiten kansje. Het heeft je een serie mooie plaatjes opgeleverd. Ik dacht dat de meeste ooievaars tegenwoordig gewoon hier bleven (die van mij -achter mijn huis- in ieder geval wel). Dat blijkt dus niet zo. De zwarte ooievaars zijn echt gaaf.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Dick, ja het was echt bijzonder. Mooi dat jij ze in je achtertuin hebt. En inderdaad veel ooievaars blijven tijdens de winter gewoon over zeker als ze ergens bijgevoerd worden of dat er voedsel voorradig is. Want dat is wel een groot probleem voor ze als ze niets eetbaars vinden.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  7. What a wonderful experience that was, Roos! It's also great to be able to put a face to your name - so now you're a TV star!

    I hope that your problems with the underground garage are now sorted.

    My very best wishes - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello Richard, thank you for your reaction. And the problems with the water in the garage are solved.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  8. Hoi Roos, wat ontzettend gaaf zeg! Geweldig om mee te maken zo'n grote groep en je hebt ook nog mooie foto's gemaakt, zowel van de gewone als van de jonge Zwarte ooievaars, erg leuk. Ik heb ook het filmpje bekeken, leuk om jou daar te zien.
    Echt een prachtige serie.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Marianne, het was zeker unieke belevenis.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  9. Roos het lijkt wel een familiefeest wat zijn het er veel .

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dag Roos,
    Jij bent dus een van de slachtoffers van de plensbuien die hier en daar gevallen zijn. Dat betekent veel gedoe om alles weer op orde te krijgen. Dat ongeplande bezoek van de ooievaars was een aangename verrassing. Ooit heb ik in Roemenië honderden ooievaars op een veldje gezien, maar had toen geen kans om foto's te maken (ach, het was het analoge tijdperk). Vergeten zal ik het nooit. Bovendien gaaf dat je zoveel zwarte ooievaars gezien hebt. Toch geen alledaagse vogel.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Kees, het was allemaal niet zo erg hoor wat wateroverlast betreft. Geen echte schade in elk geval. Kan me goed voorstellen dat je dat niet vergeten bent om zoveel ooievaars in het oosten van Europa te zien. Daar zijn er nog veel meer als bij ons. Die grote hoeveelheden komen dat over Israël met hun trek naar het Noorden en Zuiden naar gelang het seizoen. Die heb ik ook over zien trekken aldaar. Gigantische hoeveelheden. Jammer dat er dan gekken o.a. in Libanon klaar staan om ze voor de lol uit de lucht te schieten om ze dan te laten creperen als ze nog niet dood zijn. Groeten, Roos

      Verwijderen
  11. Wat mooi en bijzonder zoveel ooievaars. Ik had het op het nieuws gehoord. Hele mooie fotos. Vervelend dat jullie wateroverlast hadden. Hopelijk is alles weer opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Caroline, dank je voor je reactie en het viel allemaal reuze mee.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  12. Hoi Roos,
    Dit toch bijna niet te bevatten, zo veel!!! Wat een sensatie om dat te zien en wat heb je er schitterende foto's van kunnen maken De ene nog mooier dan de ander, maar die met dat tegenlicht met vaag de koe op de achtergrond is wel een hele mooie sfeerplaat. Ook de zwarte ooievaars, geweldig om te zien. Het verslag van TV Limburg was ook leuk om te bekijken. Ademloos van zitten genieten!!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je weer hebt genoten Maria. Bedankt weer voor je reactie.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  13. Hallo Roos, prachtig zoveel Ooievaars bij elkaar. Ongekende hoge aantallen. Mooi vastgelegd. De toppers zijn natuurlijk de Zwarte ooievaars. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hi Roos,
    What a wonderful experience to see so many Storks but sorry to see about the garage flooding, you have managed some excellent images.
    So you are a star of television as well as a superb photographer.
    All the best,
    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello John, Thank you for your reaction on my photos.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  15. Hoi Roos,

    Wat een sensatie zeg, dit wil elke vogelaar wel meemaken en ik weet wat het teweegbrengt. Jaren geleden streken we zo eens plm. 1100 kraanvogels neer in de Groote Peel. Ik mocht daar getuige van zijn en zoiets vergeet je je hele leven niet meer. Je hebt er een mooi beeldverslag van gemaakt en ook het filmpje is erg leuk.
    Maar minstens even spectaculair zijn toch die zwarte ooievaars bij de Luijsen, ik heb ze helaas gemist terwijl ik daar toch bijna elke week wel een keer kom. Vreemd ook eigenlijk dat ik je daar nog nooit getroffen heb.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ad, Er zijn nog steeds zwarte ooievaars in De Luysen en ze vliegen regelmatig rond dus die kans heb je dus nog om ze te zien. En inderdaad een sensatie zoals je zegt ook zelf te hebben meegemaakt met de vele kraanvogels. Kippevelmomenten noem ik dat altijd. Het tienvoudige, of meer dat weet ik niet, maar ik heb ook duizenden kraanvogels in het Noorden van Israël gezien waar ze overwinteren en worden bijgevoerd om de gewassen te beschermen van de boeren. Je kan er zelfs een rit met aanhangwagen achter een tractor meerijden door het veld waar de vogels staan. Ze zijn er al aan gewend en zo kun je prachtig de vogels observeren en fotograferen.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen