zaterdag 7 september 2019

Boomkikkers, lepelaars, Grote zilverreiger en aalscholvers en ....

2, 4 en 6 september

Allemaal stelen ze de show, in de Doort en maar ook op de St.-Maartensheide in Bree. Boomkikkers zijn weer in alle maten te zien. Groen als een blaadje 'denkend' op deze manier niet op te vallen, zelfs als ze op een braam zit. Voor menig fotograaf een wens om vast te leggen want dat is toch wel een ultiem plaatje. Aan mijn wens is dan diverse malen voldaan. Het mooie is dat door de maat van een braam je in kan schatten hoe groot zo'n kikkertje is. In De Doort en in De Luysen is het deze zomer ook weer triest gesteld qua water niveau. Laag, heel laag, of zoals in De Middelsgraaf al maanden totaal geen water. In de Luysen heeft de vis die nog aanwezig is steeds meer problemen om zich voor belagers te verstoppen. Voor de kijkers is het wel een spektakel om te zien wanneer de aalscholvers besluiten om weer eens te gaan vissen. Blauwe reigers en de grote zilverreigers zijn er al helemaal op ingespeeld. De aalscholvers duiken onder water waar de vis richting de kant wordt gejaagd. De verzamelde reigers staan dan klaar om deze visjes te vangen. In de Luysen zie je steeds meer lepelaars, (binnenkort zullen ze wel op trek naar het zuiden gaan), die soms samen met andere watervogels opgeschrikt worden. Dit geeft dan de gelegenheid de vogels soms dichterbij te zien komen en te fotograferen. Dan zijn er de diverse soorten struiken die weer volop vruchten dragen. Bramen, vlierbes eikels en hazelnoten. De vogels en o.a. de eekhoorns weten er wel weg mee. Ook zijn er nog steeds vlinders waar te nemen en de grote libellen zoals de paardenbijters. Ook zag ik op de St.-Maartensheide een blauwvleugel sprinkhaan. 
Weer een hoop waarnemingen en daardoor ook weer de nodige foto's. 

De foto's groter bekijken geeft meer voldoening. 

Boomkikkers Hyla arorea  van de St.-Maartensheide


Boomkikkers uit De Doort


In De Doort een geelgors Emberiza citrinella 


Vlierbes Sambucus


Grote zilverreigers Ardea alba  en aalscholvers Phalacrocorax carbo

IJsvogel Alcedo atthis


Lepelaars Platalea leucorodiaBlauwvleugelsprinkhaan Oedipoda caerulescens


Heideblauwtje Plebejus argus


Lepelaars Platalea leucorodia   Bij de Kwegt.


Paardenbijter Aeshna mixta 


Schapen Sheep
Gewoon omdat ze mooi zijn in hun warme wollen jas en zonder oormerken.17 opmerkingen:

 1. Hi Roos
  What a wonderful varied post, love the Frogs on the blackberries, and then Great White Egrets and Spoonbills, very jealous of your Spoonbill images in flight.
  Things are going a bit quiet over here, our Ospreys are heading South and our Winter visitors are still farther North.
  All the best,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie actiefoto van de ijsvogel en de boomkikkers zijn er weer mooi voor gaan zitten, bovenop een braam. Dank je, Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt je weer goed kunnen uitleven Roos met fotograferen. Wat leuk dat de boomkikker ook in Bree voorkomt. Is voor mij wat dichterbij dan de Doort. Lepelaars ook prachtig.
  Mooi inderdaad zo'n schaap zonder oormerk. Dat zie je bijna nergens meer. Gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah Roos, I see that once again you had a pocketful of frogs to tease us with, but it is very nice to see the way you set them out on the vegetation! The number of Great Egrets is quite staggering really, and you almost have to feel sorry for the poor fish who have no escape route and so many predators are there to eat them. The shot of the Kingfisher in mid dive is wonderful. You will be sad to see the Spoonbills leave, but it happens every autumn so there is no surprise. I wish them all a safe journey. Best wishes from your Canadian friend, David.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos,
  Wat een prachtige foto's in dit blog.
  Geweldig dat kleine boomkikkertje om te zien, prachtig zo op de braam.
  Geweldig ook de zilverreigers zo bij elkaar, en de vliegende leperaars zijn ook geweldig om te zien.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Roos.

  Prachtige foto's Roos.
  Zo mooi de lepelaars en de Boomkikker.
  Al die zilverreigers en dan ook nog samen met de Aalscholvers.

  Ik heb genoten van al je mooie foto's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Roos
  wat is dit weer een mooie serie foto's en lekker gevarieerd erg mooi
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Roos,je hebt er weer schitterende foto`s in dit blog,geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw wat een prachtige serie. Gaaf hoor de boomkikker op een braam, zo heb ik ze nog niet gezien in mijn gebiedje. De groep zilverreigers is geweldig, wat een belevenis om die zo te zien. De duik van de ijsvogel heb je ook heel mooi en dan die lepelaarsgroep in vlucht, wat een top momenten allemaal, echt genieten
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. An absolutely splendid blog post, Roos. My favourite images are, of course, those of the Boomkikkers. However, I must make special mention of the diving Kingfisher - and your flight shots of the Spoonbills are fabulous! With my very best wishes - I hope you have a great week ahead of you - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Roos ik weet niet waar ik moet beginnen het is overweldigend,super

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Roos,
  Mijn allereerste boomkikker die ik zag (in de AWD) zat ook op een braam. Hoeveel geluk kan je hebben. In de jaren daarna heb ik ik er velen gezien en gefotografeerd, maar nooit meer op een braam. Ik zou dat graag nog een keer willen zien want het moet mooier kunnen dan die eerste keer. Mooie serie laat je zien van deze klein groene kikkertjes.
  Leuk ook dat samenspel van aalscholvers en reiger. Dat doen ze vast niet bewust. Het is ook wel jammer voor de vissen, maar ja, dat is de natuur.
  Groet.Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Roos,
  Buitengewoon fraaie serie van de boomkikkertjes! ZO mooi op de bramen! Maar de Zilverreigers met de aalscholvers zijn ook prachtig. Goeie samenwerking. De lepelaars in vlucht, schitterend! Mooi het heideblauwtje! Ik heb ze dit jaar niet gezien. De paardenbijter wilde ook netjes voor je blijven zitten! Tot slot het schaapje, ne hoera zonder oormerken! een beauty van een foto!
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vergeet de ijsvogel te noemen. Beeldschone plaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hello Roos
  so close to the egrets I did not succeed yet great to see also the spoonbills in flight are fantastic you look very happy to ...
  Greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige fotos Roos, zoveel grote zilverreigers, ik ben al blij als ik er 1 zie. Kikkers zie ik nooit. De geelgors in Denemarken. De ijsvogel is ook heel mooi, ik hoop hem deze winter ook te zien. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ja prachtig zeg!!!!! Ik bedoel daarmee die enorme grote groep lepelaars in vlucht. Echt geweldig om dit zo te zien. Maar ook je boomkikkers, de grote zilverreigers en de vlinder zijn super. Het ijsvogeltje heb je helemaal mooi kunnen "vangen" wat een mooie actiefoto van dat mooie blauwe vogeltje.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen