vrijdag 29 november 2019

Shorter days, but enough to see ...


22 en 25 november

In de Luysen is het ijsvogel mannetje nu regelmatig te zien en zijn gewoontes worden voorspelbaar.  Op rietpluimen, kleine boompjes, takken in de wilg, en de takken in en boven het water kun je hem aantreffen waar hij vist, uitrust en zijn veren poetst. Zo kun je dus vele foto's maken van diverse houdingen en poses met een zelfde vogel. Tussendoor probeer je dan de waterral die zich altijd maar verstopt in het riet te fotograferen en als je snel bent krijg je de kans om hem bij de oversteek vast te leggen. Zo schuw, zo snel is deze soort. Maar het is nu gelukt om 1 foto naar mijn zin te maken van deze vogel. Een havik trof ik hoog in een boom, te ver eigenlijk om een deugdelijke foto te maken maar toch maar een bewijsplaatje bijgevoegd. Dan zijn er nog steeds paddenstoelen en zwammen waar te nemen. De verkleurde bladeren van de beuk met zonlicht sprak mij ook aan en heb de sfeer geprobeerd te pakken met wat foto's als resultaat.

Eerst maar de reeks van de ijsvogel en daarna de rest. Veel kijkplezier.

IJsvogel Alcedo athis
Koolmees Parus major


Havik Accipiter gentilis


Waterral Rallus aquaticus


Gele trilzwam Tremella mesenterica Tonderzwam Fomes fomentarius


Melkzwam Lactarius Vliegenzwam Amanita muscaria  Beuk Fagus sylvatica Mos Bryophyta


Els Alnus glutinosa 42 opmerkingen:

 1. Wonderful session! Have you photographed from hiding?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Ludmila, yes the Kingfisher and Waterrail are taken from a hide.
   Roos

   Verwijderen
 2. Gaaf Roos, een mooie serie van de IJsvogel maar ook de Waterral in actie vind ik geweldig!

  Fijn weekend,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. The Kingfisher is a stunning bird, Roos, and your photographs show it in the most splendid fashion. I will keep my comment brief this time. We are visiting my daughter in Ottawa - a sort of pre holiday celebration which we do every year. All the best, David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reaction David. Have a great get together with your family.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 4. Hoi Roos,
  Geweldig dat je zo de ijsvogel kon fotograferen en gewoon niet een plaatje maar een hele boel!!! Die kansen heb ik nog nooit gehad ;-( De foto van de ral vind ik super! Ook je paddenstoelen heb je prachtig gefotografeerd en ik ben ook weg van je mos met die mooie kapsels.De foto's van de machtige beuk met het roestbruine blad zijn ook al zo mooi!
  Genoten hoor!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos.

  Prachtige serie.
  Zo mooi de Zwammen en Paddenstoelen.
  De Havik.
  Echt super de Waterral en het IJsvogeltje.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig Roos wat een heerlijke serie weer dit is genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Roos,het is weer geweldig iedere keer sta ik er van te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jo, erg leuk een reactie van je hier te lezen. Dankjewel.
   Roos

   Verwijderen
 8. Prachtige fotos Roos, ik heb de ijsvogel hier nog niet gezien. De waterral is prachtig in de boom, schijnt dat die zo schuw zijn. Ik heb er nog nooit 1 gezien. Fijne zondag. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Caroline, het is echter een havik in de boom een waterral zal je daar zo nooit aantreffen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 9. Hallo
  die Serie vom Eisvogel ist wieder perfekt, so nah dran und die Details... da wird man neidisch..:-))
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Roos,
  Mooie serie van de ijsvogel. Mooi als je zo'n plekje weet. Goed gebruik van gemaakt. De foto van de waterral zag ik al op facebook voorbij komen. Dat is een nog veel grotere prestatie dan een ijsvogel voor de lens krijgen. Top. En dan ook nog paddestoelen, zelfs nog vliegenzwammen. Ik hou het met de zwammen voor gezien dit jaar. Mijn macrolens is even in de revisie, maar gelukkig heb ik nog mappen vol...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Dick en het compliment voor de foto met de waterral.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 11. Hoi Roos,

  Foto's uit een voor mij bekend gebied, ben er de de laatste weken ook weer enkele keren geweest. De ijsvogel laat zich inderdaad weer wat vaker zien, het is te hopen dat we een niet al te strenge winter krijgen, de afgelopen twee jaren is de populatie flink gedecimeerd. Mooie foto's van deze soort, bij sommige daarvan had je wel erg hard licht. Die waterral heb je toch maar mooi te pakken, ze zijn inderdaad zo snel, onverwachts gaan ze als een schicht van de ene in de andere rietkraag. Paddenstoelen let ik wel altijd op als ik van de ene naar de andere hut loop, maar zoveel als jij hier zie ik er eigenlijk nooit. Tenslotte enkele mooie herfstimpressies met het verkleurende blad.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Ad. De foto's van de ijsvogel zijn op verschillende dagen gemaakt waarop een van de dagen de zon uitbundig scheen, vandaar het wat hardere licht. De zwammen en paddenstoelen zijn op diverse locaties gemaakt.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 12. Hello, Roos. I was immediately impressed by your Kingfisher header - and then you followed it with more wonderful Kingfisher images. Your other images are also fabulous, and I very much enjoyed those of the fungi. However, my real favourite was that of the Water Rail - beautifully artistic and so very unusual in its composition - one of the best photos I have seen in a long while!

  I hope that all is well with you. Take good care - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for the compliment Richard. It makes me happy.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 13. All the photos are wonderful.
  I especially liked the photos of the Kingfishers, they are such beautiful birds.
  I loved listening Leonard Cohen, this song is divine.
  All the best
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you so much Maria and nice of you to write a message on my blog.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 14. Dag Roos,
  Wat lekker dat je een plek kent waar je de ijsvogel goed kunt zien. Je hebt er een reeks mooie platen van kunnen maken, met 6, 7 en 8 als mijn favorieten. Wat knap dat je die waterral te pakken had, het blijven lastige klanten om op de plaat te krijgen. De paddenstoelentijd is nu wel voorbij. Melkzwammen en vliegenzwammen blijven mooie soorten, al dan niet als herinnering aan de herfst. Met Leonard Cohen zijn velen opgegroeid, de een wat intensiever dan de ander. Het blijft een bijzondere componist/zanger.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ja, helaas zijn de dagen nu zo kort dat ik alleen op vrije dagen kan fotograferen, en dan moet ook net die dag het weer meezitten. Jij hebt je dagen goed benut, veel prachtige momenten, zoals de ontmoeting met de ijsvogel. En ook nog heel wat paddenstoelen vastgelegd, erg mooi. Nu maar hopen dat het nog echt winter wordt, met rijp die wat langer blijft (en op mijn vrije dag).....of sneeuw, zodat we weer heerlijke winterplaatjes kunnen maken, vond het jammer dat ik afgelopen dagen moest werken...toen het wel mooi koud weer was.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ghita, Als je werkt is het zeker moeilijk met de weersomstandigheden in de winter. Maar na de 21 december gaan de dagen weer lengen en gaan weer richting de lente. Ons rest het opbrengen van het geduld.
   Roos

   Verwijderen
 16. Hoi Roos,
  wat een geweldige mooie serie van de ijsvogel!!! menigeen had maar wat graag naast en bij je gestaan met de camera :-))) Je hebt hem er dan ook echt heel mooi op staan en ook in diverse poses. Je kopfoto vind ik dan ook heel erg mooi.
  Daarnaast mooie zwammen en paddenstoelen en dan ook nog met de namen erbij. Echt heel gaaf dit. De waterral heb je wel op een hele speciale manier kunnen vastleggen :-))))

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige foto's Roos.
  Ik ben jaloers op je ijsvogeltje, zoooooooo mooi !!!
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Tinie voor je enthousiaste reactie op de ijsvogel.
   Roos

   Verwijderen
 18. Roos.Greetings from England.Thanks for your kind comments and following my blog.I will now follow yours with interest.Love your wonderful images of the kingfisher and great shots of the fungi.Excellent camera work keep up the good work.Regards Brian Rafferty.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hi Roos,
  Wonderful set of images of the Kingfisher, a bird we all like to see, the flight shot is superb, something I have tried on numerous occasions but always failed,. Also some excellent Fungi images
  All the best,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 20. mooie herfstimpressie Roos. De ijsvogeltjes blijven leuk om te zien. Knap hoe je ze steeds weer voor je lens krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ja zussie weer heel mooie "kiekjes" geschoten. Leuk te zien dat je zoveel volgers hebt die er ook van genieten. Broer Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je berichtje kwam pas vandaag binnen 2 januari, maar leuk weer een reactie van je te lezen. Bedankt broer.
   Roos

   Verwijderen