maandag 18 november 2019

A short brake ...


Het paddenstoelen seizoen is bijna over maar nog steeds zijn er her en der mooie exemplaren waar te nemen. Veel vogels houden zich stil of zijn vertrokken maar ook zijn er bijzondere vogels waar te nemen zoals de overwinterende klapekster, een mooi roofvogeltje die nu zijn winterverblijf in het Kempenbroek heeft gemaakt. Vandaag een zeer regenachtige dag dus een mooie gelegenheid om weer een blog samen te stellen. 

Ik had niet zoveel zin om een nieuw blog te maken omdat er in de wereld teveel ellende plaats vindt. Er wordt teveel onrecht gedaan. Mede door halve waarheden of zwijgen van de media. Het zet mensen tegen elkaar op en schept een verkeerd beeld. Ieder heeft, naar gelang waar zijn sympathieën of belangen liggen, zijn menig klaar. Een ieder is van zijn eigen gelijk overtuigt, oordeelt en  veroordeelt de tegenpartij. Dit soort gedrag draagt nooit bij aan de oplossing van conflicten. Zelfs organisaties die door geloof of afstamming voor een zelfde zaak zich uitspreken maken elkaar het leven zuur en wijzen met beschuldigende vingers naar elkaar. Geen van die partijen komen met een adequate oplossing of begrip. Wat er in het verleden is gebeurd, waardoor nieuwe situaties zijn ontstaan wordt nu glashard ontkend en de veroorzakers die destijds dachten het probleem opgelost te hebben en er van af te zijn hebben door dit handelen andere partijen in het nauw gebracht. Nu wijzen ze naar degenen waarvoor de oplossing bedacht was als schuldige voor de ellende van de andere partij. Zelfs in de VN en de EU wordt dit nu de norm met allerlei maatregelen. Ik noem expres geen details van landen dat mag men zelf invullen. Zoals met veel zaken trek ik me dit allemaal wel aan en zeker wanneer ik er persoonlijk op wordt aangesproken. Voor mij een teken dat de mens die dit doet zich niet realiseert dat ik het niet kan oplossen. Daarom ook een heel vriendelijk verzoek, denk na wat jezelf kan doen om een probleem te benaderen en leg het niet bij iemand anders op zijn bordje om jezelf een goed gevoel te geven dat jij toch wel weet wat er allemaal niet goed is en je jezelf dan als een rechtvaardige beschouwd.
Ik heb er lang over nagedacht om dit in een blog te schrijven. Ik wilde alleen maar over de mooie dingen in de natuur schrijven en dit laten zien. Maar als ik met zo'n bezwaard gevoel in de natuur rondloop moet ik dat toch bij hoge uitzondering in dit blog kwijt. Vergeef me dat ik dus ook niet in de mood was om op jullie blogs te reageren. 

Nu over op de orde van de dag en wens een ieder alle wijsheid en geluk toe. 

IJsvogel Alcedo atthisKlapekster Lanius excubitorRussula


Wollige bundelzwam Hemipholiota populnea  


Zwavelkopjes Hypholoma fasciulare 


Sombere honingzwam Armillaria ostoyae


Doolhofzwam Daedalea quercina 


Melkzwam Genus Lactarius


Krulzoom Paxillus involutus 


Parelstuifzwam Lycoperdon perlatum


Vliegenzwam Amanita muscariaWaaiertje Schizophyllum commune

Anijskurkzwam Trametes suaveolens Spekzwoerdzwam Merullius tremellosusBlauwe reiger Ardea cinerea 


Wilde eenden Anas platyrhynchos


Grote zilverreiger Ardea albaNijlgans (exoot) Alopochen aegytiaca

35 opmerkingen:

 1. Hoi Roos, de wereld om on heen is vaak niet leuk en soms moet je je bezwaarde gemoed van je afschrijven dus als iemand daar problemen mee heeft dan is dat pech. Jij zit ermee en je moet het kwijt. Het is heel jammer dat het je natuurbeleving zelfs een beetje verpestte maar gelukkig heb je toch weer goede en mooie momenten kunnen zien en vastleggen. De natuur is vaak helend bij zulke gevoelens, zo ervaar ik het tenminste.
  Ik hoop dat je je inmiddels wat beter voelt. Gelukkig is er moois genoeg te zien en ik vind je foto's van de Klapekster erg mooi en de vliegbeelden sowieso. En een
  ijsvogel zien is een lichtpuntje op een donkere dag.
  Laat je niet gek maken en ik wens je betere tijden toe zonder al teveel piekeren.

  Groeten,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Marianne, het lucht op om iets aan "het papier" kwijt te kunnen. Maar lost het verder niet op.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 2. This is a beautiful series of pictures, Roos, every one is of high quality, showing a different aspect of nature. There is little doubt that we all feel frustrated at times, and the urge to withdraw can be powerful, but I hope that you can remain steadfast, and gain strength from your fellow naturalists who share your world view. Disagreement, strife, misery, antagonism, indifference and greed are not about to leave us unfortunately. All the best, David.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello David, I do manage myself as long as I can talk about it and write about it. So I remain steadfast. Not to worry David.
   Thank you for liking my photos.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 3. Hoi Roos,
  Wat je schrijft gaat ook vaak door mij heen....Vooral door de toename van het gebruik van (a-)sociale media roept iedereen maar wat, niet gehinderd door enige kennis!!!
  Vaak is het probleem te groot en ervaar je de ellende heel diep. Je staat niet alleen, maar of we daar wat mee opschieten? Gelukkig is er dan weer in het klein het rustgevende paradijs van de natuur. Als je er oog voor hebt, vitamine voor de ziel. Ik heb toch zeer genoten van je schitterende ijsvogel en de heerlijke Klapekster! Die laatste heb ik dit seizoen nog niet gezien. Ook je paddenstoelen zijn prachtig. Het waaiertje als tere bloempjes langs de stam. Prachtig de beukentak in herfstkleur.
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal waar Maria, daarom is de natuur het beste om te proberen te ontsnappen aan de nare tendensen in de wereld. Tenminste toch voor een paar uur.
   Dank voor je reactie en het waarderen van de foto's.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 4. Srokosz jest bardzo piękny. Gniazduje u mnie w okolicy. Ale zdjęcia mam podobne - z daleka! To płochliwy ptak, nie można do niego podejść. Czasami z samochodu uda się zrobić zdjęcie.
  Piękne zdjęcia zimorodka! Gratuluję!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry Ludmila but I do not understand a word of what you are writing. Can you please write in English. Thank you.

   Verwijderen
 5. Hoi Roos.

  De wereld is op hol geslagen.
  Het is soms moeilijk om de ogen er voor te sluiten.

  Mooie foto's heb je gemaakt.
  Mooi de Paddenstoelen en de Zwammen en vogeltjes.
  De IJsvogel is prachtig.

  Dit jaar heb ik ze niet gezien helaas.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Patricia :) Dankjewel voor je reactie en het waarderen van de foto's.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 6. Ha Roos wat een heerlijke mooie serie heb je weer weten te maken,daar geniet ik uitbundig van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb met interesse je verhaal gelezen. Geeft stof tot nadenken. Ik heb van je foto's genoten. Uiteraard de ijsvogel staat weer volop te pronken, maar de klapekster valt toch vooral op, vooral die in volle vlucht. Enkele suggesties voor je paddenstoelen: een russula, dan ???? (mogelijk zwavelkopjes), de wollige bundelzwam, de (anijskleurige) melkzwam, een krulzoom en een (anijs)kurkzwam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Gerard. Zal de benaming binnenkort van de paddenstoelen plaatsen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 8. Dearest Roos, I share your frustration and sadness at the direction humanity is moving in. The 'one world, one people' attitude seems to have disappeared as quickly as it started. I'm afraid that selfishness has become the norm - from individual persons, through industry, and right up to government level. I'm now of the opinion that 'the industrial revolution' is the worst thing that ever happened to the planet - and I don't see any way back whilst man still inhabits the planet.

  Thank you, therefore, for this wonderful set of images that has brightened my day. Your fungus images are delightful, but the real treat for me were those of the Kingfisher, the Shrike, and (of course!) the Egyptian Goose (particularly the second image with the two birds). I've not seen a Great Grey Shrike for many years - they are relatively rare in UK!

  With my very best wishes - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard, thank you for your understanding. Also for enjoying my view on nature trough my photos.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 9. Hallo Roos,
  wat je daar van je afschrijft is ook helemaal waar. ik denk , nee ik weet zeker dat er veel meer mensen hiermee zitten en dan is het goed om dit van je af te schrijven. Ik hoop dat je nu weer een beetje "lucht" hebt en je weer met wat meer plezier de natuur in gaat.
  Je foto's zijn in ieder geval weer pareltjes. Zowel de ijsvogel als de de prachtige paddenstoelen. Je topper is wel de klapekster. Een vogel die al heel lang op mijn lijst staat maar die ik werkelijk nog nimmer zelf heb gezien.
  Geniet van je weekend.
  groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het opschrijven zelf is al een verademing Helma. Veranderen kunnen we het helaas niet meer. Het zal mij ook niet weerhouden om de natuur in te gaan ondanks die wetenschap.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 10. Hoi Roos,

  Ik kan een heel eind met je meegaan in wat je schrijft, ben een verwoed lezer van kranten en opinies. Het is goed een mening over de situatie in de wereld te hebben, maar bedenk wel dat je er als individu betrekkelijk weinig aan kunt veranderen. Ook ik heb mijn ergernissen, maar vind een geweldige afleiding in de natuur.
  Schreef je vorige keer dat ik in de Luijsen nog nooit een klapekster gezien had, intussen heb ik hem daar ook leuk kunnen platen. Jouw vliegende klapekster is erg gaaf, het vergt een enorm reactievermogen. Deze week ook nog op stap geweest voor paddenstoelen, een hele andere vorm van natuurfotografie dan vogels, er komt best veel bij kijken. Leuke serie heb je gemaakt waarvan ik het waaiertje de mooiste vind.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hallo Ad, zo zie je maar, toch de klapekster voor je lens. Fijn voor je :) Ben benieuwd naar je foto's. Ook naar de foto's van de paddenstoelen ben ik zeer benieuwd. En inderdaad alleen kunnen we de wereld niet veranderen of verbeteren. Frustrerend dus maar met gelijk gezinden extra van de natuur genieten.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 11. Hoi Roos,
  Helemaal waar wat je schrijft, maar ook wat ik in vele reactie lees. Wij zijn maar klein en zij zijn groot, en dat is niet eerlijk! Maar helaas is het niet anders en we hebben er nauwelijks invloed op. Vooral het beleid naar de nog weinige natuur toe in ons landje baart mij zorgen. Zolang echter degenen aan het roer blijven staan die dat nu doen, met alleen maar dollartekens in hun ogen, zal het zo blijven... Als ik dan weer in de natuur rondloop met mijn camera dan word ik daar wel eens moedeloos van, maar gelukkig is er nog genoeg moois om van te genieten. Hopelijk ook voor ons nageslacht...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet ik van de weeromstuit nog te zeggen dat het weer een mooi blog is!

   Verwijderen
  2. Dank voor je begrip en reactie op mijn schrijven Dick en op de rest van mijn blog.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 12. Hallo
  Gratulation zu dieser Serie von Bildern, der Eisvogel, ist Top
  dazu die Pilze in tollen Farben.. super
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Roos
  in een woord dit is een top serie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Roos,
  Bezorgdheid over de ontwikkelingen in de wereld is van alle tijden. Van alles wat om ons heen gebeurt kan je makkelijk terneergeslagen en pessimistisch worden. Helaas kunnen we er als individu niet veel aan veranderen. Bezorgdheid over de toekomstige wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen zullen leven is onvermijdelijk. Maar ook de mentaliteit van een aantal mensen, bijvoorbeeld gelet op hun gedrag op sociale media,baart zorgen.

  Nu even iets heel anders. Ik heb wat met de translator gestoeid en er rolde zowaar een reactie uit van Ludmilla ( zie boven) die weliswaar wat krom is maar iets begrijpelijker:

  Klapekster is erg mooi. Nesten in mijn omgeving. Maar de foto’s die ik graag – maar van een afstand. Dit schuchtere vogel, kun je hem niet te benaderen. Soms is de auto zal een beeld te krijgen. Prachtige foto’s ijsvogel. Gefeliciteerd!

  Voor wat betreft jouw foto's: prachtige platen van de ijsvogel. En je hebt nu al een klapekster gezien. Ik kijk er jaarlijks naar uit maar tot dusverre zonder succes. Hij hoort bij mijn favoriete wintergasten.

  Probeer alles in perspectief te zien en zoek je ontspanning bijvoorbeeld in de natuur. Niet alles is zorgelijk.

  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Kees voor de vertaling :) en jouw reactie op mijn relaas en je waardering voor mijn foto's.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 15. Wat een mooie fotos Roos, vooral de ijsvogel en klapekster. Vorige week ook de ijsvogel 3 keer gezien, helaas geen foto. De klapekster heb ik nog nooit gezien. Ik heb ook je verhaal gelezen, ik weet alleen niet zo goed hoe ik erop moet reageren dus dan beter niks schrijven. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is geen verplichting hoor Caroline om op mijn relaas te reageren. Weer dank voor je reactie op de foto's.
   Roos

   Verwijderen
 16. Pracht foto´s Roos.
  Het ijsvogeltje is dit keer favoriet bij mij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Roos,
  If we all stay firm with a common voice, I'm sure we will eventually make people listen.
  Love the Kingfisher and wonderful images o the Fungi.
  All the best,
  John

  BeantwoordenVerwijderen