woensdag 27 maart 2024

Rug recht... en we gaan er weer voor ...

 En weer een nieuw blog van tafrelen uit de ontluikende natuur en wat achterstallige plaatjes van vorige maand. Al met al weer veel om te zien. Sommige dagen waren al echt lenteachtig qua temperaturen en dat bracht nog meer leven in de brouwerij. Zelfs boomkikkers lieten zich weer horen en zien. Het gezang van vogels wordt steeds krachtiger en de eerste boerenzwaluw heb ik gisteren al zien vliegen. Wulpen koppeltjes gisteren ook waargenomen. Meer dan andere jaren. Maar die foto's zijn voor een volgende blog. Wat een zalig geluid maken wulpen toch. Het lijkt wel jubelen. In mijn hart jubel ik met ze mee voor hun en alle ontluikende berichten uit de natuur. Daar moet ik het van hebben want de mensheid stelt me weer zwaar op de proef met hun haat, leugens en onwaarheden. Maar daar had ik het al over gehad in mijn vorige post. 

Hier weer diverse foto's van de afgelopen tijd en dus ook nog foto's uit februari.

Middelste bonte specht Leiopicus medius






Roodborst Erithacus rubecula

Edelhert Cervus elaphus



Fuut Podiceps cristatus

Wilgenkatjes Salix 


Ree Capreolus capreolus

Reuzenbladhaan Timarcha tenebricosa

Pinksterbloem Cardamine pratensis

De slechtvalken in Echt. Na wat informatie van mijn contact kan ik het volgende melden over de slechtvalken in Echt. Er was een nieuw koppeltje gesignaleerd op de toren. Het vrouwtje van vorig seizoen was niet meer teruggekeerd nadat geconstateerd was dat een jong overleden was aan de vogelgriep. Men vermoedt dat ook het vrouwtje hieraan is overleden. Een nieuw koppel dus dit seizoen. Was het niet dat het nieuwe mannetje verdreven is door het mannetje van vorig jaar (Ringnr. AAP). Het mannetje heeft het hof gemaakt aan het nieuwe vrouwtje door prooi aan te leveren. Hellaas is er niet gezien op ze gepaard hebben. Het is nu afwachten of er eieren zijn gelegd. Dat moeten we nog even afwachten als er tzt controle wordt uitgevoerd. Het is wel een heel verschil met het eerste koppeltje wat jaren op de toren heeft verbleven. Zij zorgden altijd voor spektakel. Maar we wachten af.  

Slechtvalk Peregrines falcon


Torenvalk Falco tinnunculus  



Hello darkness, my old friend,
I've come to talk with you again
Because a vision softly creeping
Left its seeds while I was sleeping
And the vision that was planted in my brain
Still remains
Within the sound of silence

In restless dreams I walked alone
Narrow streets of cobblestone
Neath the halo of a street lamp
I turned my collar to the cold and damp
When my eyes were stabbed by the flash of a neon light
That split the night
And touche the sound of silence

And in the naked light I saw
Ten thousand people, maybe more
People talking without speaking
People writing songs that voices never share
No one dared
Disturb the sound of silence

"Fools" said I, "You do not know
Silence like a cancer grows
Hear my words that I might teach you
Take my arms that I might reach you"
But my words like silent raindrops fell
And echoed in the wells of silence

And the people bowed and prayed
To the neon god they made
And the sign flashed out its warning
In the words that it was forming

And the sign said. "The words of the Prophets
Are written on the subway walls
And whispered in the sounds of silence



Grote muur Stellaria holostea  






Boomkikker Hyla arborea



Bosanemoon Anemone nemorosa 

Glanskop of matkop ????? Poecile montanus ???


Het is onvoorstelbaar zo snel als het kan gaan 16 graden en het eerste oranjetipje liet zich alweer zien.

Oranjetipje Anthocharis cardamines



Een koppel staartmeesjes is druk met aanleveren van nestmateriaal. Ik volg dit koppeltje al een tijdje. Leuk om te zien met wat voor soorten materiaal ze aankomen vliegen. Inmiddels worden veertjes als nestbekleding aangeleverd dus binnenkort worden er eitjes gelegd. Ik blijf ze volgen. 

Staartmees Aegithalos caudatus


Tjiftjaf Phylioscopus collybita



Beverdam 


Bosmier Formica rufa

Geelgors Emberiza citrinella


Grote vos Mymphalis polychloros

Magnolia Magnoliaceae

Langpootmug Tipulidae

Roerdomp  Botaurus stellaris

Roodborsttapuit Saxicola rubicola



Wulp  Numenius arquata



19 opmerkingen:

  1. These are wonderful images of the start of spring, Roos. My favourites are the Middle-spotted Woodpecker and (of course!) the Boomkikker - both of which are species that I have never seen, but would love to do so. Your beautiful images of the Orange-tip have got me looking forward to the possibility of them returning to our garden this spring.

    Best wishes - take good care - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Roos,
    Wat een geweldige foto's in je blog, heerlijk toch de lente hé, alles komt weer tot leven.
    Dat is wel heel erg vroeg dat je nu al de boerenzwaluw hebt zien vliegen, meestal komen ze zo rond 10 april hier, maar de natuur loopt ook een maand op voor en als het zo doorgaat zal dat ook wel zo blijven, de temperaturen worden steeds warmer, winters hebben we bijna niet meer.
    Klopt mensen zijn tegenwoordig niet leuk meer, ze lijken wel steeds kortere lontjes te krijgen.
    Ik kan niet goed zien of het de zwartkop of de matkop is, de matkop heeft bij de vleugels een onopvallende, lichte vlek en deze zie je aan de voorkant.
    Ik heb weer genoten van je foto's.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Roos.

    Ik heb genoten van al die mooie bloemen en vogeltjes.
    Ik hoop dat het gaat lukken met de Slechtvalken.
    De Specht vind ik echt super.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. This is simple proof that the affairs of nature are predictable and wonderful, even though not always benign, whereas the affairs of humans are brutish, nasty and sadistic - and ever it shall remain thus. Your photographs, as always, Roos, are beautiful. All the best - David

    BeantwoordenVerwijderen
  5. heerlijk Roos om zo bij jou mee te kunnen genieten hopelijk kan ik ook weer gauw op pad het begint wel te jeuken

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Middelste bonte specht foto’s en die van de fuut zijn echt prachtig, die springen er uit, net zoals alles aan het uitspringen is in de natuur en het weer zo mooi wordt overal, om blij van te worden. Ga zo door Roos. Groetjes, Toos.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Roos
    der Specht ist schon perfekt gelungen, die Geschichte mit den Falken wird noch sehr interessant ich hoffe es gibt Bilder von dem Nachwuchs, wenn es welchen gibt. Eine tolle Zusammenstellung für mich sind die Rothirsche meine Favoriten .
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oj så mycket fina vårbilder du har på din blogg. Ser också att våren kommit längre hos dig än här uppe i Sverige, men även vi känner att våren är här. Blåsipporna är framme, dock inte vitsipporna ännu.
    Hälsningar Lasse

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Roos
    Mooi die lente foto's ik heb genoten van je mooie foto's
    Groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wow, so many for items for the Middle Spotted Woodpecker, what a beautiful images Roos.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lieve Roos,
    Duidelijk: de lente schudt haar veren. Dat heb je mooi laten zien; prachtige foto's met in de hoofdrol (voor mij) de groene vriendjes.
    Wat een spannend relaas over de Slechtvalken. Wat naar de vrouw vermoedelijk overleden is aan vogelgriep. Nu hopen dat... Dank voor al het moois.

    Warme groet,
    Peet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hallo Roos,
    Ik weet bij jou nooit waar ik moet beginnen, zoveel moois laat je weer zien. Het zijn ook de onderwerpen die ik zelf graag fotografeer en een aantal soorten die jij laat zien, staan nog op mijn wensenlijstje....zoals die prachtige middelste bonte specht. En wauw, jij had al oranjetipjes en de grote vos. Ik blijf steken op 1 fladderende citroenvlinder. En boomkikkers. Leuk. Ik ben benieuwd hoeveel ik er dit jaar zie in mijn gebiedje, vorig jaar was het aantal heel erg afgenomen vergeleken met het jaar ervoor.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Roos,
    Tjonge, wat een goed gevulde blog! Wat heb je veel gezien!!! Reeën, Edelherten toe maar allemaal geweldig, maar natuurlijk jouw slechtvalken, geweldig! Prachtige bloesem. Nu al een supermooi oranjetipje! Een Grote vos, is hier nog steeds zeer zeldzaam, een hele mooie foto. Geelgorzen en boomkikkers. Je begon met de Middelste bonte specht, die foto's vind ik allemaal toppertjes, waar ik lichtelijk jaloers op ben, zo'n mooie soort en dan zo op de foto !!! ZO, dat zijn de foto's die er voor mij uitspringen, maar alles is echt heel mooi. Ik ben onder de indruk!
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Roos,

    Wat tof dat je een middelste bonter specht hebt gezien en gefotografeerd. Prachtige bijpassende structuren in het water bij de fuut. Een sprong van 8 reeën dat zie je niet zo vaak.Die reuzenbladhaan staat er erg fraai op, ik heb hem nog nooit gezien. Ben benieuwd hoe het met die slechtvalken gaat verlopen. Vroeg me af wat die pruik is op foto 20, bijzonder. Die boomkikkers zijn er vroeg bij zeg dit jaar, had ik niet verwacht. Die bosmieren daar heb je wel heel dicht boven gehangen, ze kunnen gemeen bijten of liever gezegd zuur spuiten. Roerdomp heb ik enkele weken geleden ook steeds gehoord in de Luijsen, maar hij liet zich niet zien.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo Roos, weer een fantastisch mooi voorjaarsblog. Prachtige soorten laat je hier zien waar wij in het westen alleen maar van kunnen dromen!! Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dag Roos,
    Je kan wel zien dat je in een veel zuidelijker gebied woont dan ik. Wat heb je al veel gezien dat in het westen pas veel later zal komen. Bovendien is de variatie heel groot, wat het heel afwisselend en interessant maakt om op je gemak je bekijken. De middelste bonte specht en de geelgors spreken mij het meest aan. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe het verder gaat met de slechtvalken en tenslotte hoop ik binnenkort wat meer soorten vlinders te zien dan de citroenvlinder en de dagpauwoog die ik tot nu toe ben tegengekomen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Weer prachtige serie fotos van verschillende fotos en de herten. Ik zag gisteren ook een staartmees maar die van mij heeft geen kop op de foto. Fijn weekend ! groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Lieve zus , fijn dat de lente je weer opbeurt , de foto’s zeggen alles .liefs broer Peter.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat een schitterende foto’s! Genieten. Sta je niet zo vaak bij stil, maar wat zijn de details van de natuur prachtig! Dank Roos. Groet Karen

    BeantwoordenVerwijderen