donderdag 1 augustus 2013

Twente Kasteel Twickel

Een druk weekend stond voor de deur. Een vriendin had me uitgenodigd om een paar dagen bij haar door te brengen en dat we dan ook op een solex het landschap van Twente gingen verkennen. Leuk, dat is nostalgie voor mij. Vroeger, ja vroeger heb ik ook eens zo'n ding gehad. Later werd dat dan een Mobylette. Dit ritje stond voor zondag gepland. Eerst dus naar Kasteel Twickel met zijn prachtige tuinen. Nou kan ik zelf het wiel weer uit gaan vinden over de historie van het Kasteel en landgoederen maar op internet is alles te vinden dus maar even een mooie link opgezocht (klik op de link -->) van Twickel

In het park staan prachtige bomen van allerlei soorten, veel rododendrons, mooie waterpartijen, een heuvel met een tempeltje omringd met acacia's waar je mooi uitzicht hebt op het park.

 Een pas aangelegde rozentuin met twee moderne prieelen. Van ver lijkt het dun draadwerk maar sta je er dichter bij dan krijgt het volume. Fraai.
 


 
Onder het lopen kom je bankjes tegen waar je of aan het water of onder een boom in de schaduw van het landschap kan genieten. Bij het kasteel is ook een orangerie gebouwd waar in de winter de sinaasappelboompjes en kwetsbare planten geplaatst worden om te overwinteren. In de orangerie is een tentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van Twickel. Ik was al eens eerder een keer hier geweest en toen hebben we nog van een heerlijk kopje koffie kunnen genieten in de organgerie. Helaas is dat nu alleen nog verkrijgbaar bij de nieuw gebouwde entree wat nou net deze ambiance mist.En altijd staan de sinaasappelboompjes met bloesem te geuren. Een van de meest favoriete geuren van mij, net zoals jasmijn. Hier meer formaliteit in de tuin met gesnoeide bomen en buxus. Een waterpartij met fontein in de vorm van jachthorens die noten uitblazen. In bakken de blauwe agapanthus langs het wandelpad.Van daar kijk op het kasteel en de gebouwen op het voorplein van het kasteel. Door de prachtige hoge ramen van de orangerie een foto van het kasteel.


Een heel mooie zonnewijzer siert deze tuin.
Verder door naar de rotstuin met prieel en prachtig aangelegde borders met vele soorten bloemen. Ook hier een brede border met wilde bloemen aangelegd voor de bijen, hommels en andere verstuivers van pollen.

Het liep al weer tegen sluitingstijd dus na een ijsje gegeten te hebben gingen we richting huis. Morgen de solextocht en het bezoek aan Landgoed Singraven.

2 opmerkingen:

 1. Ha Roos, wat heb je er een werk van gemaakt, prachtig! Het is flink gemoderniseerd zie ik, maar dat kan niet anders, want ik was er meer dan dertig jaar geleden voor het laatst :-)) Twickel kan dit wel als brochure gebruiken zeg, maar dan moet die kritische noot over de koffie eruit ;-)
  Roely

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, die kritische noot blijft gewoon staan. Het heeft merkbaar invloed op het bezoekersaantal. Veel mensen gingen daar nl in een mooie ambiance een kopje thee of koffie drinken en verkiezen nu de uitspanning vlakbij. Natuurlijk gunstig voor de uitspanning ;-)

   Verwijderen