dinsdag 13 augustus 2013

Alweer een leuke ontmoeting

Ik heb altijd al een bepaalde weg in Roosteren willen in rijden want mijn gevoel gaf aan dat ik dan aan de andere kant van  De Rug bij Roosteren ook het gebied kon verkennen. Zo kwam ik langs een boerderij waar ik onder het dak overstek vele nestjes aantrof van de huiszwaluw.
Ik denk wel zo'n dertig stuks. En er waren nog diverse nestjes in gebruik. De oudervogels vlogen af en aan en uit diverse nestjes kon ik de uitgestoken kopjes van de zwaluw jongen zien.

Klik op de foto's voor een grotere afbeelding.
Ook zag ik diverse boerenzwaluwen de stal in en uitvliegen. Even later kon ik een woordje wisselen met de boer die mij vertelde dat er in de stal diverse nestjes van de boerenzwaluwen ook nog bezet waren. Ik mocht een kijkje in de stal nemen en daar was het een drukte van jewelste met boerenzwaluwen die achter de vliegen aanjoegen om aan hun jongen te kunnen voeren.

Veel spreeuwen en mussen deden zich tegoed aan wat ze tussen het voer van de koeien konden vinden. Mussen hadden ook diverse nestjes in de stal. De boer vertelde dat er ook kerkuilen bij hem hadden gebroed en liet me de plek zien waar de werkgroep uilen een nestkast hadden geplaatst. De kerkuilen hadden een succesvol broedjaar achter de rug. Op mijn vraag of er ook steenuiltjes aanwezig zijn kon hij me dat bevestigen. In het schuurtje op zijn land hadden de steenuiltjes ook succesvol gebroed. Beide nesten worden gemonitord door de werkgroep. De boer vertelde over alles zeer enthousiast en liet weten blij te zijn met zoveel soorten vogels. Terwijl ik sta te fotograferen zie ik ineens een kat onder het hek van de wei doorkruipen met een rat in zijn bek om lekker op te gaan peuzelen op het erf.

Al met al een hele leuke middag met veel moois en wetenswaardigheden en een heel aardige boer die me altijd welkom heette om rond te komen kijken. 
Dat zal ik zeker doen.
Ook heb ik weer diverse vlinders waargenomen waaronder de  Citroenvlinder, Gele luzernevlinder en de Parelmoervlinder.
Citroenvlinder

Gele Luzernevlinder
Parelmoervlinder

2 opmerkingen:

 1. Roos, wat heb je dat zwarte poezenbeest prachtig vastgelegd; de trots op zijn vangst straalt er vanaf! Echt prachtig!

  Warme groet,
  Peet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha die Peet,
   Ja, dat dacht ik wel dat deze foto jou zou aanspreken. Hij is leuk he.
   Roos

   Verwijderen