donderdag 13 maart 2014

Steenuiltjes in Elen

Via Waarnemingen.be is het toch wel heel handig om een langgekoesterde wens te zien uitkomen. Blijkt dat in het dorp Elen een koppeltje Steenuiltjes hun territorium hebben.
Anderhalf uur heb ik gewacht en toen hoorde ik beide vogels naar elkaar roepen. Handig, want zo kon ik ze lokaliseren. Met de kerk op de achtergrond, tussen kleine weilandjes met hagen en paaltjes met fruitbomen en hoge populieren hebben ze daar een mooie plek.
Een nestkast heb ik niet kunnen ontdekken. Wel een schuur waar geen dak meer op zit en overwoekerd is met klimop. Dat zou een redelijk plek zijn om te nestelen. Van veraf is het gelukt van beide uiltjes wat foto's te maken. En ook hier geldt dat ik terug ga komen.


steenuil 1

steenuil 2

steenuil 2 is geringd

steenuil 1
 
De boom waar steenuil 1 in zat met kerk op de achtergrond

Aan de Nederlandse kant in Vissersweert ben ik weer eens gaan kijken hoe het daar met de steenuiltjes staat. Inmiddels is daar een nieuwe nestkast geplaatst die ontoegankelijk is voor de steenmarter. De erg vriendelijke bewoner kon me vertellen dat ook hier weer twee steenuiltjes sinds twee maanden aanwezig zijn, nadat vorig jaar de steenmarter vorig koppeltje uiltjes te pakken heeft gehad. Een van de nieuwe uiltjes komt uit Grevenbicht, bleek uit de ringgegevens. Deze uiltjes zijn wat schuwer dan het vorige koppeltje, maar zijn in de avond veel gehoord door de bewoner. De nestkast is in een mooie grote oude boom geplaatst. Beschut door een dijk die weer grenst aan de uiterwaarden van de Maas. Op deze plek heb ik vorig jaar veel gele kwikstaarten gefotografeerd. Vanaf deze plek heb je zicht op het dorp Heppeneert en iets meer naar rechts op Maaseik.

steenuilennestkast in Vissersweert.

2 opmerkingen:

  1. Leuk om dat te kunnen observeren en er wat foto's te maken. Het lijkt me niet gemakkelijk om van deze schuwe beestjes goede foto's te maken. Het is je aardig gelukt. Het is eigenlijk net iets te ver voor mij om naar toe te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Roos , ik ben weer helemaal bij met je blog lezen.
    Hoe leuk die steenuiltjes, mooi de valken in Echt en andere prachtige foto's.
    Ach die foto van de wilgenkatjes bracht een lach op mijn gezicht, de foto is zo mooi en als kind was ik helemaal weg van wilgenkatjes en dacht daar gelijk aan terug toen ik die foto zag.

    BeantwoordenVerwijderen