zaterdag 8 maart 2014

Slechtvalken in Echt

Vorig jaar was ik de gelukkige om bij het ringen van Slechtvalkkuikens in Veldhoven en Eindhoven aanwezig te mogen zijn. Dezelfde ringer moest die dag ook nog de kuikens van de Slechtvalken in Echt ringen. De pastor van de kerk is trots op zijn valken en heeft zelfs de kuikens gezegend. In 2012 was een van de kuikens vast komen te zitten in de kroon onder het kruis en de brandweer heeft onder grote belangstelling dit kuiken uit zijn benarde positie gered. De kroon is toen ook met gaas bedekt om herhaling te voorkomen. Zie het filmpje van deze redding >Redding slechtvalk
Al die tijd zat in mijn achterhoofd dat ik in het voorjaar naar deze valken zou gaan kijken want in het broedseizoen zijn de valken erg actief en kun je ze vaak zien. Dus afgelopen donderdag ben ik eens gaan kijken nadat ik eerst nog in De Doort heb gewandeld om daar de eerste bosanemoon te kunnen fotograferen, pinksterbloemen stonden ook al te pronken ook zag ik overal de gevlekte aronskelk. Bij aankomst in Echt zag ik al direct dat een van de valken aanwezig was. Deze zat bovenin het kruis. Mooi, dan maar gauw statief klaarzetten, krukje erbij en de extender op mijn lens tussenplaatsen om een bereik van 400 mm te krijgen. Toen besloot de valk om, toen ik klaar was met mijn voorbereidingen, er van tussen te gaan. Maar uit ervaring weet ik intussen dat de valken ook weer terugkomen dus dat werd wachten. Ook maar een rondje rond de kerk gelopen om te zien aan welke kant de nestkast te zien is. Deze is vanaf het kerkhof het best te bekijken. Ik heb ongeveer een uur moeten wachten toen ik vanaf het bankje aan de voorkant van de kerk het welbekende geluid van de Slechtvalk hoorde. En ja hoor daar zijn ze, zowel het mannetje als het vrouwtje die het er niet over eens waren wie op het kruis mocht plaatsnemen. De kerk is zo'n 70 meter hoog dus alles was goed te volgen. In diverse nestkasten die ik volg waar webcams zijn geplaatst, zijn de valken begonnen met eieren leggen. Zoals in link> Veldhoven waar inmiddels al twee eitjes zijn gelegd. Ook in link> De Mortel, kan elke dag nu het eerste eitje gelegd worden. Spannende tijden, en ik vraag me af of in Echt binnenkort ook het eerste ei gelegd gaat worden of al is gelegd.    
Hier weer wat foto's van de valken en de bloemen.


Hier kun je het geplaatste gaas zien over gedeelte waar in 2012 het jong vastgeklemd zat
 
Twee goudhaantjes


Hier kun je het landingsrooster van de nestkast goed zien

 


Bosanemoon


Gevlekte aronskelk


In het riet een prachtig klein nestje


Wilgenkatjes

 

3 opmerkingen:

 1. Ik ben weer helemaal bij en heb weer genoten van je verhalen en prachtige foto's Roos. Wat zul je genoten hebben van de valkjes in Echt. Heerlijk om ze van zo dichtbij te kunnen zien. Een plekje om naar terug te gaan, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je geduld is meer dan beloond. Mooi vastgelegd.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige close-ups trouwens van de bloemen Roos. Ik zie nu pas dat één naam bij een plant ontbreekt. Je eerste foto met blauw/lila bloemetje is volgens mij de maagdenpalm. Geen "wilde" plant, maar een verwilderde, want je vindt hem meestal in de tuinen als bodembedekker.
  Gerard.

  BeantwoordenVerwijderen