maandag 9 maart 2015

Bezoek aan het Leudal in lentesfeer

7 maart

Je voelde het in de lucht die warm aanvoelde 14 graden en een zonnetje. Dit keer ging ik naar het Leudal. Aangekomen bij de molen stonden daar de crocussen in volle bloei en de hommels en bijen hadden dat ook ontdekt.
Krokus ...Crocus

De molen was open en de raderen en molenstenen draaiden op volle toeren. Er stond veel water in de beek en stortte zich met geraas naar het lager gelegen deel van de beek. Bevers zijn hier ook actief. Dat kon je zien aan een flink gehavende boom die haast doorgeknaagd was. Navraag of ze hier ook een dam hebben werd mij verteld dat deze is doorgestoken omdat het ongewenst was vanwege ondergelopen grond. Jammer.
Na een stukje gelopen te hebben kwam ik bij de brug over de beek. Pimpelmezen waren op zoek naar nestruimte en vonden die in een dode boom waar voorheen een specht al gaten had gehakt. Over de beek ligt een dode boom met stronk. Dat zou een mooie nestplaats voor een ijsvogeltje zijn. Die heb ik helaas niet gezien ondanks dat die hier wel voorkomt. Wel zag ik de grote gele kwikstaart die op en tak boven de beek neerstreek. Later zag ik ook het vrouwtje langs vliegen.Grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea) Grey Wagtail 
Pimpelmees (Cyanistes caeruleus) Eurasian blue titOp de terugweg nog even langs een veld gereden waar hazen druk aan het rennen waren.
Hazen (Lepus europaeus) Brown hare


Daarna naar De Doort, om te kijken hoe de stand van zaken is na de rigoureuze snoeiwerken die daar hebben plaatsgevonden. Het was schrikken van hoeveel houtkap er heeft plaatsgevonden. Onder andere de kerselaars die allemaal verdwenen zijn. Heel jammer want in het najaar kwamen hier veel vogels van eten. Veel bomen die langs de sloot stonden gaven wat schaduw op hete dagen. Ook die zijn weg. Kale slootwanden wat is daar nou aan. Ik mag hopen dat in de loop van de tijd er genoeg plantengroei terug komt. Al deze snoeiwerkzaamheden zouden ten gunste van de groene boomkikker zijn. Meer licht en zonnige plekken voor deze kikker. 
Ook zijn de poelen onder handen genomen. Deze zijn groter en er stond veel water in en rond de poelen. Op een droog stuk zag ik de groene specht druk bezig met zijn maaltje te zoeken.
 
Groene specht (Picus viridis) Green Woodpecker

Al met al genoten van de eerste aangename lentedag. Tijd om huiswaarts te keren.
  

9 opmerkingen:

 1. Preciosas imágenes Roos, me han gustado mucho. Te he enlazado a mi blog. Saludos cordiales desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. helmaal te lente gek!

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's Roos.
  Zeker die van de groene specht, die zie je niet zo vaak, ook geweldig het pimpelmeesje op foto 13, prima shot zo.
  De krokussen zijn ook super, en de hazen hebben de lente in de bol:-)
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beautiful photos.
  I have never seen a Green Woodpecker and adore his red top feathers.
  My goodness I thought were I lived had a great assortment of birds but you have have some of the most interesting ones.

  cheers, parsnip

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos.

  Heerlijke mooie lente serie.
  Mooie foto's Roos.
  Apart de groene specht en leuk de hazen.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spring has sprung Roos! Fabulous shots of everything. x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. An amazing array of wildlife. A joy for all of us to see and enjoy.

  BeantwoordenVerwijderen