zondag 1 maart 2015

Hoe verschillend kan het zijn.

Reeën, blauwe kiekendief en ook nog wild zwijn.

Afgelopen vrijdag was ik weer eens naar een gebied aan de Nederlands- Duitse grens. Je weet maar nooit wat je te zien krijgt.
Ik parkeer de auto aan de zandweg en zie gelijk vanuit mijn rechteroog een roofvogel overvliegen. Wat schetst je verbazing een man blauwe kiekendief die afglijdt naar het einde van het veld en op afstand laag over het veld vliegt. Later vliegt hij richting het riet en waarachtig daar is ook een vrouwtje blauwe kiekendief aanwezig. Ik kan beiden zo een tijdje gadeslaan maar ze komen niet dichterbij. Op het eind vliegen ze hoger en hoger om over de bomen te verdwijnen. Tegelijkertijd zie ik in het veld vier reeën waarvan een een reebok met het gewei nog met de basthuid. Ze zijn zeer relaxed, grazen wat en gaan er op hun gemak bij liggen. Ik heb ze zo een paar uur kunnen waarnemen. Ook kon ik genieten van spreeuwen die in het gras naar lekkers zochten. Toen het begon te regenen ben ik richting huis gegaan.
 


  

 
28 februari
Hoe anders was het vandaag.
Om te zien of de Blauwe kiekendieven nog aanwezig waren ben ik vandaag nog eens gaan kijken. Bij aankomst zie ik een auto midden in het veld staan. Mmmm dat is minder. Zou ik nu nog wel wat te zien krijgen. Ik installeer de rijstzak weer op het raamkozijn van de auto en wacht af. Geen vogel te zien. Dan hoor ik twee schoten vanuit het bos en zie beweging in een hoek van het veld, drie reeën komen in volle vaart mijn kant opgerend. Waar is de reebok? Die is er niet bij. Ik heb hem ook niet meer gezien net als de reeën. Even later zie ik een man met oranje pet en rode sjaal in jachtkleding met geweer uit de struiken komen, de fel gekleurde attributen zijn natuurlijk om niet zelf voor wild zwijn aangezien te worden. Hij loopt richting de auto op het veld, stapt in en rijdt weg. Nou blijkbaar geen succes denk ik opgelucht. In de verte bij de bosrand zie ik nog een paar auto's wegrijden naar ik mag aannemen de andere jagers.
Dan als ik denk dat de rust is weergekeerd zie ik plots een groot Wild zwijn het veld oprennen. Hondengeblaf op de achtergrond.
Het zwijn rent voor zijn leven. Hij vlucht schuin over het veld richting het riet. Langs het pad met de bomen zie ik twee honden rennen. Dan stoppen ze. Ze zijn het spoor bijster en rennen dezelfde weg terug. Het zwijn heeft inmiddels een veilig onderkomen gevonden in het riet. Daar waren ze dus op aan het jagen maar hij heeft het vege lijf kunnen redden. Aangezien de jacht op Wild zwijn tot 28 februari loopt denk ik dat hij 2015 gehaald heeft. Welverdiend! Zo rustig als het dus afgelopen vrijdag was kan je dat van deze dag niet zeggen. Hoe verschillend kan het zijn.


20 opmerkingen:

 1. Mooie waarnemingen zeg. De reetjes in galop zijn geweldig!

  Groetjes John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge, Roos, dat is niet niks. Ik vermoed dat je bij Schalbruch was. Daar heb ik een paar weken geleden ook een zwijn gezien. Hij rende in volle galop vlak voor mijn fiets langs, duidelijk op de vlucht voor iets. Je hebt het prachtig vastgelegd.
  Er zitten al jaren wilde zwijnen in het IJzerenbos, tenminste, ik neem aan dat je daar was. Ik zie vaak sporen en had er een keer een op de cameraval.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, wat vind ik dat jagen toch erg! Dat vermoorden van dieren alleen voor de kick, ik kan er echt niet tegen. :-(
  Geluk voor jou dat het je erg mooie foto's heeft opgeleverd, want dat zijn het. En geluk voor het zwijn dat hij slimmer was.
  Weer genoten van je foto's en verhalen Roos!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Liesbeth ik heb het ook niet zo op jagen. Maar ik denk dat die dag geen succes voor ze was. Ze hebben alleen voor een hoop onrust gezorgd bij de dieren en dat in een natuurgebied!

   Verwijderen
 4. Mooie foto's Roos, zeker de vliegende blauwe kiek.
  Tja ik heb het niet zo op jagers, ik snap dat het soms wel nodig is, maar veel jagers beleven er ook nog plezier aan om beesten te vermoorden.
  De weg rennende herten zijn wel prachtig.
  Ik wens je een hele mooie zondag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja ben het met je eens Irma en ik vind het ook vreselijk.

   Verwijderen
 5. Hoi Roos.

  Mooi Roos de foto's.
  Super wat je allemaal waar hebt genomen.
  De wegrende herten zijn super.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Males tend to surround themselves now with females and it becomes easier to see whole groups.
  I hope the hunters didn't shoot the wildboar, these are animals I appreciate very much!
  Great pictures here!
  Enjoy your day!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Noushka as far as I can tell the hunters had no succes. The Wildboar did escape in the readbeds.

   Verwijderen
 7. Jeetje, een kick, en afschuwelijk tegelijk. Je hebt er wel prachtige foto's aan overgehouden, kennelijk ben je behoorlijk koel gebleven en heb je kunnen doorfotograferen.
  De kieken zijn mooi om te zien, fijn dat je ze in de buurt kunt vinden. En zo had je weer enerverende dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roely, ja dat waren weer twee dagen die zeker niet saai waren. Gelukkig voor zover ik weet zijn er geen dieren geschoten.

   Verwijderen
  2. Ja, dat hoop je dan hè. Maar er zijn best veel jagers ...

   Verwijderen
 8. What a fabulous variety of wildlife you have in this place, Roos!! I'd love to see a real Wild Boar. The only ones I've ever seen were described as being Wild Boar, but were behind fences!!

  You may have heard that we are desperately short of Hen Harriers here in England. They suffer from persecution by some gamekeepers who fear they have a detrimental effect on the Grouse - that they breed to be shot!!

  Have a great week - - - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard,
   These two day were indeed amazing what I saw. I can not promise this is regualar. But if you ever are in the nabourhood I can take you there.

   Verwijderen
 9. Your pictures of the Hen Harrier are very much appreciated. It's a majestic bird, especially that silver-grey male. I am glad to hear that the boards escaped the hunters'guns.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie van de blauwe kiekendief en de reeën. De tweede serie heeft ook mooie foto's opgeleverd van reeën en een zwijn, maar je verhaal erbij, wordt ik toch niet zo blij van. Ik vind jacht op deze mooie dieren vreselijk, het zwijn is dan even veilig, maar hoe zit het met de reeën, mag daar nog wel op gejaagd worden?
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat met dat wegrennende zwijn zal even spannend geweest zijn denk ik zo!
  Gelukkig heeft het zwijn het gehaald maar het had heel anders af kunnen lopen.
  Gaaf die twee kieken zowel mannetje als vrouwtje. Hier zit in de buurt een mannetje die ik af en toe zie. Hij zal zich strak meer laten zien als de Grutto's weer aan het broeden zijn op het land.

  Je reeën vind ik ook supermooi. Die zie ik dus echt bijna helemaal nooit. Damherten wel maar reeën niet. Mooi gefotografeerd zijn de herten die wegrennen. Heerlijke serie Roos en ja, hoe anders kan een dag verschillen van de andere dag.

  BeantwoordenVerwijderen