zondag 15 maart 2015

Beverlezing

8 maart; Beverlezing door Willy de Koning < link Blog

In de Hompesche molen bij Stevensweert werd een interessante lezing gegeven door Willy de Koning in samenwerking met Natuurmonumenten. De molen is sinds kort in beheer van Natuurmonumenten en wordt grondig gerestaureerd. Voor de lezing waren veel geïnteresseerden gekomen. Na een welkomstwoord vertrokken we eerst naar de beverlocatie bij de Teggerse plas, daar woont een beverfamilie en de sporen werden al snel zichtbaar. Afgeknaagde takken en bomen waren goed te zien. En uiteindelijk ook de burcht. De bever heeft meerdere plekken bij deze plas en een van de plekken is een hooggelegen burcht voor als het hoog water wordt. De Maas stroomt niet ver van de Teggerse plas en de bever wil daar ook wel eens gebruik van maken op zoek naar voedsel.
De Maas met rechts de Teggerse plas

Oude knaagsporen van de bever

De burcht


Daarna werd in de molen uitgebreid uitleg gegeven over het leven van de bever en werd een film vertoond gemaakt door Willy. Er komen in Limburg veel bevers voor en Willy volgt deze allemaal. Veel van deze burchten zijn ook door haar ontdekt en gemonitord. Op Face Book heeft ze ook een pagina waar je over de bevers kunt lezen "Bevers in Nederland"


Bever (Castor fiber)

Aan de achterpoten heeft de bever een extra nagel die gebruikt wordt voor het onderhouden van de vacht
Hompesche molen bij Stevensweert
 
Het was een interessante middag. Bedankt Willy.
 
 

7 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Leuk zo mee met iemand die vertelt.
  Mooi de boom die de bever heeft geveld.
  En mooi de molen.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi en duidelijk verhaal Roos! Dank, ook voor de schitterende foto's. Zo geniet ik nog een keertje van deze fijne middag met veel geïnteresseerden. Ik vond het heel leuk dat je erbij was.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Boeiend verslag Roos met mooie foto's. Ik vraag me af of Willy ook in de Weerter natuurgebieden komt. Ik weet wel een aantal plekjes voor haar.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer eens heel iets anders als vogeltjes Roos, maar heel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie soort die het erg goed doet in NL en uitwaaiert vanuit de Biesbosch via de Oude Maas.

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Roos. I've recently returned after a over a week away from home. It's good to come back to your delightful account of Beavers by Stevensweert. I guess that they are probably international Beavers, regularly crossing between Belgium and The Netherlands !! ;-}

  Best wishes - - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Great job, Roos. I hadn't realized that there were still wild populations of beavers. They really are nature's engineers.

  BeantwoordenVerwijderen