dinsdag 26 mei 2015

Boomkikkers in De Doort en in De Luysen o.a. een grote spin


24 mei Tweede Pinksterdag.
In Maaseik kon je over de hoofden lopen vanwege de rommelmarkt die op de Markt en zijstraten plaatsvond. Mooi dacht ik dan kom ik die mensen niet in De Doort tegen. Het was warm en dus grote kans dat de boomkikkers zich goed zouden laten zien, want het zijn zonaanbidders. Ik zag op een gegeven moment zelfs twee boomkikkers op een tak. Hier wat foto's die ik heb kunnen maken van deze prachtige kikkers.


Deze foto heb ik nu als profielfoto zowel voor mijn blog al mijn Google+ account.
Langs het pad zag ik dit mooie gele bloempje het Geel nagelkruid dat vroeger voor veel kwalen en remedies werd gebruikt. Klein maar prachtig om te zien.Een grasmus had in de braamstruiken een nest, er werd namelijk druk voedsel aangeleverd en de kale takjes diende als uitkijkpost.Dit blauwe kevertje heeft voelsprieten vol met stuifmeel. De naam van het kevertje moet ik helaas schuldig blijven.

Schijnboktor Met dank aan Geer vanneSmeed

Libellen zoals de platbuik waren ook weer overal zichtbaar. Het leuke is dat als ze dan al opvliegen ze vaak weer terugkeren op dezelfde tak wat het fotograferen wel makkelijker maakt.


 
Op 21 mei had ik afgesproken met een blogvriendin om haar De Luysen te laten zien. Zij is gespecialiseerd in Bevers Castor Fiber. Daar er in De Luysen ook bevers aanwezig zijn heb ik haar o.a. de beverdam laten zien en de nodige knaagsporen die te vinden zijn.
Onderweg zijn we nog op zoek geweest naar een beverburcht in het Kempenbroek bij de A-beek, helaas hebben we die niet kunnen ontdekken. Op een hek omwikkeld met prikkeldraad zat dit roodborstje met voedsel in de snavel voor de jongen. Ik vond dit wel een leuk onderwerp zo'n hek met prikkeldraad wat midden in een natuurgebied staat met dit roodborstje erop.
Het roept de vraag op of hij/zij wel toegang heeft.
 
 
In de Luysen waren de boomvalken erg actief op zoek naar libellen.
 

Heet dit kevertje soldaatje? Zijn pootjes zijn in elk geval erg leuk om te zien met die segmentjes.


Ik kon het niet laten om weer wat foto's van libellen te maken die we tegenkwamen.
Bij een van de kleine plasjes zag mijn blogvriendin deze spin. Het blijkt de Grote oeverspin (Dolomedes) te zijn. Hier had hij een juffer als prooi.Eerder hadden we deze Viervlek nog waargenomen. Deze libel behoort ook toe aan de familie korenbouten.


Als afsluiting zagen we nog deze zwaan die zijn veren prachtig ten toon spreidde.

31 opmerkingen:

 1. Nou Roos , aan al dit mooie gedoe wat je hier laat zien,heb je vlg. mij een mooie dag beleefd. Gr Jos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Roos,
  Wat een prachtige serie weer.
  Heel mooi de platbuik, perfect scherp alle libellen.
  Het spinnetje vind ik echt super om te zien, tja een spin moet ook eten.
  Ik wens je een hele mooie week.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Roos wat is dit een super-blog dit is genieten je begint met een pracht serie boomkikkertjes en dan blijf je gewoon doorgaan,je valt van de ene in de andere verbazing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bas, ja je komt nu ook zoveel bijzonders tegen en dan wil je dat graag vastleggen.

   Verwijderen
 4. Magníficas imágenes Roos, la rana espectacular. Un abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh My Goodness the Swan feathers are just so beautiful.
  I am just studying them to see how they fold together.
  Wonderful photos again today.

  cheers, parsnip

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Such beautiful dragonfly photos! Your close-ups are wonderful! Beautiful Swan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Idd soldaatje. De blauwe weet ik ook niet. Vind ik wel een gave foto!

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos,
  Jij hebt al boomkikkers en een soldaatje gezien en gefotografeerd dit jaar, zo ver ben ik nog niet. De tijd van libellen en vlinders komt nu goed op gang. Het verbaast mij niets dat jij ze graag fotografeert. Ik hoop dat binnenkort ook te gaan doen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees, Ja vlinders ook zo'n mooi onderwerp om vast te leggen. In elk geval veel succes voor als je ook weer op stap gaat.

   Verwijderen
 9. Hallo Roos wat een divers Blog. Van alle markten thuis. Prachtige juweeltjes die viervlek en platbuik. Weer genoten van je Blog. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk dat je al boomkikkers hebt gezien, ik ben afgelopen week ook nog op zoek gegaan maar heb ze nog niet gevonden. Ook de grasmus en de libellen heb je heel mooi. Helaas moet ik je de naam van het blauwgroene kevertje schuldig blijven.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jaloersmakende foto's van de boomkikker. Ik ben vorige week in het Hasselterbroek geweest (bij Molenbeersel), waar ze ook zitten. Tijdens een avondwandeling had ik ze gehoord en de plek onthouden, maar helaas bij een volgend bezoek niet gevonden. Denk je dat ik ze wel zal vinden in de Doort, want ik wil hem toch graag op de foto? Ook je andere foto's zijn prachtig. Je kevertjes zijn de fraaie schijnboktor en het zwartpootsoldaatje. Voor een beverburcht moet je in de Roeventerpeel zijn in Weert. Er zijn meerdere dammen in mijn omgeving, maar dat is de enige burcht die ik weet te liggen.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gerard, Jammer dat je geen boomkikkers hebt kunnen zien in het Hasselterbroek. Om in De Doort succes te hebben moet je op een windstille, warme zonnige dag gaan zoeken en vaak genoeg kom je daar andere fotografen tegen die je wel wegwijs willen maken. Meestal vind je ze dan wel.

   Verwijderen
  2. Ik ben zeker van plan om er eens naar toe te gaan Roos en ga gebruik maken van jouw tips. Bedankt voor de reactie
   Gerard

   Verwijderen
 12. Hello Roos,
  Those frogs are so cute, lovely photos!
  I would have never thought they could be found that north, but they are tree frogs and not the Mediterranean species, found only in the south of Europe. We have both of them in our garden, it is great to hear them when the sun is out!
  Your dragonfly photos are excellent, all of the Libellula family, fulva male, depressa female and quadrimaculata. Congratulations!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Noushka, thank you for your reaction. Lucky you that you have two species of frogs in your garden. That Mediterranean species I would like to see one day too.

   Verwijderen
 13. Hoi Roos,
  een heel mooi en gevarieerd blog met een keur aan leuke en mooie dieren. De platbuik heb ik toevallig vanmiddag ook gefotografeerd en ook deze kwam inderdaad steeds naar hetzelfde takje terug :-), Je boomkikkertjes zijn geweldig mooi om te zien maar ook je grasmus is supermooi. Die oeverspin vind ik maar griezelig brrrr........ maar je hebt hem wel mooi "gevangen". De spin zelf heeft zo te zien een vuurjuffer te pakken!
  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die Boomkikkertjes ..... wow, wow, wow! Wat mooi, Roos. Ik zou ze best eens willen zien. Je hele serie is trouwens prachtig. Je Roodborstje vind ik ook leuk gefotografeerd. De allermooiste vind ik foto 16. Heel mooi gedaan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beautiful images in this post, Roos. I'd love to see a Tree Frog. They look amazing. We don't get them in UK.

  Sorry to have left it so late to visit your blog - I've just returned from Scotland where internet access was really bad!

  Best wishes - - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Such a spectacular selection of pictures. As others have commented above the Tree Frog is just superb.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hello Roos,
  I am back too from the Atlantic coast!!
  I can't wait to discover your photos from Normandie!! :)
  Keep well, I hope all is OK by you
  Enjoy your day!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heee...! twee kikkers op de tandem.
  Mooi blog, Roos, en schitterende foto's. We hadden een leuk uitje naar De Luysen. Dank daarvoor, Willy.

  BeantwoordenVerwijderen