maandag 11 mei 2015

Libellen en juffers, in De Doort


7 mei

Het is weer de tijd dat libellen en juffers in vele getalen te zien zijn. Veel fotografen komen naar De Doort om het uitsluipen te fotograferen. Ik ben helaas geen vroege vogel plus dat ik er niet van hou om tussen al die mensen op mijn gemak een foto te kunnen maken. Ik ben dan ook op een later tijdstip gegaan maar vroeg genoeg om de uitgeslopen libellen op het riet te zien zitten. Sommigen hebben het oppompen van hun vleugels nog niet afgerond en zijn dus goed te benaderen. Voor zover ik de namen weet heb ik de bruine korenbout en smaragd libel kunnen fotograferen. Met juffers is het helemaal moeilijk om de namen te achterhalen. Dus suggesties zijn altijd welkom.
Hier weer een impressie van wat ik zo tegenkwam.


 korenbout - Libellulidae ?


 

 
Smaragdlibel (Cordulia aenea) ?


 
Lege huls
 
Jufffer
 
Juffer
 
Juffer
 
Juffer
 
 
Juffer gevangen in web
 
Help ...!
 
De belager
 
 
 
 

24 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Prachtige foto's van de Libellen.
  Mooi in beeld gebracht.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om de libellen weer te zien het is altijd weer een heel wonder om ze te zien uitsluipen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bas, ja ik vind ze fascinerend en dat er zo'n mooi fragile wezen uit zo'n monstertje kan kruipen is verbazingwekkend.

   Verwijderen
 3. Hoi Roos,
  Prachtige foto van de libellen.
  Ik heb nog nooit een uitsluipende libel gezien.
  Ik ben ook niet echt een vroege vogel hoor, hahahaha.
  Ik heb van dit blog genoten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Irma ik heb wel de voornemens om er vroeg op uit te gaan maar het opstarten heeft zo'n lange tijd nodig. hahahaha.

   Verwijderen
 4. I've not seen any dragons or damsels yet this year, Roos, but your climate seems to bring things out earlier than ours does here. Your wonderful images have got me looking forward to when these spectacular creatures start appearing here again.

  Have a great week - - - - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard, possibly it has to do with that I am living more inland? But with a bit of patience you will get to see them as well and post your captures of it. Can't wait.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 5. Tot nu toe heb ik nog weinig activiteit van juffers en libellen gezien. Vorig jaar heb ik het uitsluipen van viervlekken goed kunnen volgen. Als ik zie wat jij hebt gefotografeerd dan valt mij de relatief rustige omgeving op. Dat is een meerwaarde bij de foto's. Mooie serie die smaakt naar meer.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Magnificent macros, thank you for sharing them.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi Roos .Nu ik deze foto's zie wil ik nog wel eens terug naar de Doort,want de libellen en de juffers beginnen me geweldig te intereseren. Nog naar de Slechtvalken geweest? Ze groeien als kool.Groet Jos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jos, Dat is zeker de moeite waard. Het zijn prachtige insecten.
   Gisteren en vandaag bij de slechtvalken geweest. Binnenkort weer een blog daarover.
   De juveniels waren druk bezig met vleugeloefeningen en zullen binnenkort wel op de wieken gaan.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 8. schitterend Roos. Ik heb eigenlijk nog niet veel libellen gezien. Waarschijnlijk niet de beste omgeving waar ik ben geweest.
  gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het schijnt dat de plek in De Doort een bijzondere stek daarvoor is. Het trekt dan ook altijd veel fotografen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 9. Unos macros realmente espectaculares, me han gustado mucho. Saludos desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik begin even met de foto die ik helemaal super vind, Roos. Foto 12. Wow, wat heb je dat mooi gedaan. Zonder de andere foto's tekort te doen, hoor. Ze zijn allemaal prachtig en met zorg gemaakt. Enne ..... ik sta ook niet super vroeg op. Die foto's kijk ik wel bij een ander. Fijne dag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Roos,
  dit is ook prachtig om te zien en ook om te fotograferen.
  ik ben er nog niet toe in staat geweest dit jaar om achter de libellen aan te gaan maar gelukkig zie ik ze hier. De smaragdlibel is geweldig mooi en deze heb ik zelf nog nooit gezien. hele mooie serie foto's waar ik met plezier naar heken heb.
  groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk om weer libellen te zien, ook deze heb ik hier nog niet gezien. Foto 11 met die hele lichte achtergrond (als ik goed geteld heb) vind ik echt super. De rest is ook prachtig hoor, want libellen fotograferen valt nog niet mee. De juffers zijn ook leuk, de foto van de de schaduw op het blad vind ik heel origineel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. This kind of macro work amazes me, Roos. I am just starting to see damsels and dragons here. Many butterflies are also putting in an appearance.

  BeantwoordenVerwijderen