woensdag 17 juni 2015

De huiszwaluw en hun gastheren


Ze zeggen dat de huiszwaluwen geluk brengen als ze jouw huis uitkiezen om hun nesten te maken.
Helaas is het voor sommige mensen meer een last doordat er uitwerpselen van de vogels rond het huis terecht komen.
Maar gelukkig zijn er ook zeer gastvrije mensen en daar wil ik het hier liever over hebben.
In Roosteren woont en werkt melkveehouder Jan die de huiszwaluwen en boerenzwaluwen altijd welkom heet. Ik had hier vorig jaar ook al over geschreven.
Dit jaar ook weer veel nesten onder de dak afdekking van zijn woonhuis en het lijkt er op dat het er meer zijn dan vorig jaar. Ik telde zo'n vijftig nesten en nog nestjes in aanbouw.
Het is zo leuk om de vogels te zien, druk met aanslepen van modder wat ze uit de omgeving halen. Het is een wonderbaarlijk fenomeen dat bouwen van nestjes.
De zwaluwen hebben het moeilijk. Ze vinden steeds minder mogelijkheden om na hun trektocht uit Afrika, een nestelgelegenheid te vinden. Hun aantallen zijn de laatste jaren dramatisch achteruit gegaan. Gelukkig is men van de kant van de Vogelbescherming zich daarvan bewust en stimuleren mensen om zich voor deze vogels in te zetten. Deze mensen verdienen een pluim!

Hier de beelden van de huiszwaluwen bij de veehouder Jan bezig met het aanbrengen van de modderdotjes voor een nest:
 
 
 


Vorige maand zag ik op een andere locatie in Roosteren bij een woonhuis ook huiszwaluwen die dit huis hadden uitgekozen om hun nesten te maken. Ik denk dat het plus-minus 15 nesten waren.
De nestjes waren al bezet en ik denk dat de eerste eitjes al werden bebroedt. Na mijn weekje Frankrijk moest ik in de buurt zijn en dan kijk ik altijd even hoe het met de vogels gaat. Tot mijn grote verbazing was er geen nest meer te zien. In plaats daarvan hingen er plastic zakjes dit om de vogels geen kans meer te geven een nieuw nestje te maken. Een grote teleurstelling en naar mijn idee een overtreding van de Flora- en Faunawet.

Hier de beelden van 18 mei met de nesten:
 
Hier de foto's van hetzelfde huis, gefotografeerd op 14 juni met de plastic zakjes. Zo'n triest gezicht.
Laat ik deze mensen dan maar veel geluk wensen met hun keuze want van de zwaluwen kunnen ze dit niet meer verwachten.
 
29 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Dat is triest Roos die plastic zakjes te zien.
  Gelukkig dat de boer wel gastvrij is, prachtig om te zien zoveel nestjes.
  Het zijn kunstwerken zo mooi en nuttig in elkaar gezet.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. OO wat vind ik dit erg Roos, deze mensen moeten een flinke bekeuring hebben, het is inderdaad verboden, je mag de nesten niet meer weghalen, deze vogel staat ook op de rode lijst.
  Goed dat de boer wel de gelegenheid geeft om daar nestjes te maken.
  Ik zou het geweldig vinden als ze aan mijn gevel nestjes gingen maken, maar dat is helaas nog nooit gebeurd, je ziet hier wel veel gierzwaluwen, maar de huiszwaluw maar heel weinig.
  Je kon er wel een mooie serie van maken.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Irma, voor gierzwaluwen zijn er ook nestkastjes te koop. Misschien dat je daar wel succes mee zou kunnen hebben?

   Verwijderen
 3. When I lived in San Jaun Capistrano we had swallows where I lived. Messy but I loved them.

  What the people with plastic bags don't realize or even care is the birds have been living there for probley hundred of years. Returning year after year. So really the house and the people are trespassing on the birds home. And people have made a bigger mess than some bird droppings.

  cheers, parsnip

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Great series, Roos. A pox on the idiots with their plastic bags. We have taken over so much of their natural habitat yet we still resent allowing them a little space to live. I hope the birds poop on them as they pass by!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos,
  Het is prachtig als mensen gevoel voor de natuur hebben, maar hoe triest kan zijn als mensen zich zo gedragen zoals jij zag met die plastic zakjes. Het kan de moeite waard zijn om uit te zoeken bij wie je het misplaatste gedrag kan melden.
  Het is altijd boeiend om het gedrag van de zwaluwen te volgen. Wees maar blij dat je zo'n kans krijgt.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees, ik heb er melding van gemaakt bij Wildlifecrime.

   Verwijderen
 6. Vast Belgen die hun huis kuis willen houden (sorry goede Belg). I fully agree with angryparsnip, those people are seriously insane.
  Goed van je Roos, om hier iets tegen te ondernemen. En je kunt je klacht nog staven ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I love the barn swallows that we have here. There are also house swallows but they don't roost at our house as we have metal siding and roof and are invested with Carolina Wrens who are very territorial. We used to have an Eastern Phoebe that nested under the eaves on our front porch but the wrens chased her away :(

  I hope someone reports the person with the plastic bags.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Gail, in this case I made the report at Wildlifecrime in the Netherlands where this took place.

   Verwijderen
 8. Zwaluwen zijn echt van die vogels waar je vrolijk van wordt. Vroeger bij ons op de boerderij hoorden ze er gewoon bij. Maar dat waren natuurlijk boerenzwaluwen. Ik las op Twitter dat er in Friesland twee albino boerenzwaluwen uit 1 nest rondvliegen.
  Mooie foto's, Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Willy, dank voor je reactie en ja dat had ik ook gelezen van die albino zwaluwen.

   Verwijderen
 9. Wel een beetje laat om zakjes op te hangen als er al nesten zijn. Doe dat dan van te voren als je het echt niet wilt. Ik kijk nu maar alleen naar de mooie foto's van de nesten, Roos. Ik vind zwaluwen leuk. Maar laat ik eerlijk zijn, ik weet niet hoeveel overlast je ervan hebt. Gelukkig mogen ze hier verderop in een boerenschuur van kennissen van ons elk jaar nestelen. Mooie foto's. Jammer dat de nesten verstoord zijn. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joke dank voor je reactie. Ja het geeft wat overlast van uitwerpselen maar even spuiten met een tuinslang en de bezem erover moet toch niet teveel moeite zijn. Op een heel jaar zijn die paar weken toch te overzien.

   Verwijderen
 10. A post that started with heart-warming news, Roos, but finished on a very sad note. It's hard to tell whether this action was just a lack of understanding of the importance of nature, or just pure selfishness on the part of the perpetrators. If it was in England my guess would be the latter.

  My very best wishes to you (and the House Martins!) - - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Roos, jammer van de verstoring. Gelukkig ook veel foto's van wel geslaagde broedgevallen. Mooi vastgelegd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Roos,

  wat triest om te zien dat dat ene huis overal plastic zakjes heeft neergehangen en ook den nestjes van de zwaluwen heeft weggehaald. Het klopt dat ze veel poepen en toen ik nog in mijn oude huis woonde had ik er ook vaak mijn ramen eronder maar het is maar voor even. Die boer vind ik echt super om de zwaluwen wel te laten broeden.
  Leuke serie en mooi weergegeven.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb een dik probleem met mijn blog. Kan geen nieuwe berichten meer maken in blogger wat met mijn blog in verbinding staat met mijn oude account wat nog op een mailadres staat wat niet meer in gebruik is.

  BeantwoordenVerwijderen