zaterdag 12 december 2015

Kleine zwanen, ganzen en piepers


16 Kleine zwanen (Cygnus bewickii) waarvan 2 juveniels op 14 kilometer afstand van huis. In een veld met stoppels van mais en inmiddels alweer groen met jonge malse scheuten van zaaigoed lopen deze prachtige zwanen op hun gemak te foerageren. Altijd zijn een paar vogels alert terwijl de rest aan het eten is. Je kan ook echt zien dat deze vogels de boel in de gaten houden doordat ze parmantig heen en weer lopen. Een paar boerderijen en af en toe een auto maakt deze plek voor de zwanen een prima stek. Het is denk ik dezelfde groep die elk jaar terugkomt en overnacht op het Bergerven waar ze veilig zijn voor gevaar. Vorig jaar heb ik ze toen gezien op het Bergerven en wat foto's kunnen maken. Ze zaten toen erg ver weg. Nu had ik het geluk dat vanuit de auto ze wel tot 40 meter beter te zien waren. Ik heb zo'n twee uurtjes kunnen genieten en ook van een groep ganzen die ook neerstreek. Ik denk dat het toendra rietganzen (Anser serrirostris) waren maar als ik het mis heb hoor ik dat graag.
klik op de foto's voor een beter en groter beeld.

16 Bewick's swans with two juveniels not far from home. I think it is the same group that I have seen last year on the Bergerven where they spent the night on the water safe from preditors. But now I was able two watch them much closer while they were enjoying the green shoots that apeared between the remains of a corn field.
Click on the photos for a better view.

Thank you all for your reactions on my previous blog about the Starling.
Dank jullie wel voor jullie reacties op mijn vorige blog over de spreeuw.
 
 Kleine zwanen (Cygnus bewickii) 


 
toendrarietganzen  (Anser serrirostris) Tundra Bean Goose

 
 
Eerder had ik toen ik de spreeuwen had gefotografeerd ook deze piepers waargenomen. Ze waren lekker aan het badderen in de ontstane plassen door de regen. Welke oever piepers dit zijn kan ik niet direct zeggen. Dus suggesties zijn welkom.
 
oeverpieper (Anthus petrosus) Rock Pipit ,
 
Grauwe en - canadese ganzen waren te bewonderen bij het Wijffelterbroek. Daar is sinds kort een gebied afgeplagd om de natuur hier weer een kans te geven. Door dit gebied te plaggen zijn er grote waterpartijen ontstaan die door veel soorten vogels in gebruik is genomen zoals ganzen, reigers, eenden waaronder slobeenden. Ik was hier wat later in de middag en door de stand van de zon kreeg ik dit warme licht wat de vogels mooi doet uitkomen.
 
Grauwe ganzen(Anser anser)  en canadese ganzen (Branta canadensis)

Grauwe gans (Anser anser)


17 opmerkingen:

 1. prachtig die kleine zwanen, ik heb wel de wilde zwanen op de foto, maar kleine heb ik nog nooit goed kunnen fotograferen, zitten altijd te ver weg.
  De pieper zou misschien een oeverpieper kunnen zijn, maar ze lijken allemaal zo op elkaar,
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Roos.

  Wat een mooie serie heb je gemaakt.
  Mooi de zwanen en ganzen en zo mooi en leuk het badderende vogeltje.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie van de kleine zwanen Roos.
  Vooral de laatste vliegbeelden vind ik geweldig, dat komt door het licht.
  Fijn weekend.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. It must fill your heart with joy, Roos, every year when the swans return.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om te zien Roos. Toch heerlijk als je gedurende langere tijd zoiets kunt waarnemen. Ook je foto's van de vogels op het Wijffelterbroek zijn vooral ook vanwege de zonnestralen, prachtig gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Your images give the impression of a very tranquil place, Roos. The Bewick's Swans are beautiful. We don't see so many of these in this area, but there are usually a few in winter.

  My very best wishes to you for a happy Christmas and great New Year - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 7. die Schwäne sind toll anzusehen, auch so viele auf einmal ist hier bei uns sehr selten zu beobachten, Graugänse sind hier schon fast zu Plage für die Landwirte geworden, die fressen die ganzen Felder leer
  Schöne Bilder/schöne Serie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pracht serie Roos, mooi om de kleine zwaan voor de lens te hebben, die heb ik hier nog niet gezien.
  Welke pieper het is weet ik zo niet, wel dat je heel mooi op de foto hebt gezet ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooie serie Roos, de kleine zwanen zijn prachtig vooral de vliegende!!
  De pieper is een prachtig vogeltje en de grauwe ganzen zijn super mooi.
  Ik zie ze graag vliegen, in het echt dan, hier geniet ik van!
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je foto's zijn weer prachtig en ook je verslag, dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk dat jij de kleine zwanen hebt gezien Roos en grappig te lezen hoe jij het bijna hetzelfde omschrijft wat je hebt gezien en geobserveert als ik bij "mijn" wilde zwanen heb geschreven, we konden het wel van elkaar gekopieerd hebben. Allebei genoten, dat is wel duidelijk.
  De ganzen waar jij van denkt dat het kleine rietganzen zijn, zijn denk ik toendrarietganzen, mooie opnamen trouwensvan die groepen ganzen in vlucht.
  Leuk ook het piepertje, die liet jou lekker dichtbij komen, ik weet het net helemaal zeker, maar ik zou er een oeverpieper van maken.

  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de naamgeving Coby. Ik heb het aangepast.

   Verwijderen
 12. Werkelijk prachtige foto's van deze kleine zwanen Roos.
  Wat heb je ze mooi in beeld kunnen brengen en ook zo mooi dichtbij. Deze kleine zwanen zijn altijd zo leuk om te zien maar vaak zitten ze te ver weg. Echt heerlijke foto's waar ik dan ook met volle teugen van geniet.

  Ook de vliegbeelden van de ganzen zijn ontzettend mooi gemaakt.
  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi Roos My name is John Truman and Julie {Peters partner} my wifes niece has given me your blog address, you have some wonderful images, even the egret swallowing the pike is superb and shows the size of fish these birds devour. Strangely you follow Richard Peglers Blog, he is the gent |I do most of my birding with, we go out at least once a week together. Regards {my blog is uner Titus john white

  BeantwoordenVerwijderen
 14. A melhor saída é seguir em frente com motivação.
  Feliz Ano Novo
  AG

  BeantwoordenVerwijderen