maandag 7 januari 2019

IJsvogels 2018


Minder ijsvogeltjes in 2018 maar desondanks toch mooie plaatjes kunnen schieten.
Het was een jaar waarin het erg droog was en de waterstand bijzonder laag was. Ook in De Luysen net als in De Doort. In de rivieren had de scheepvaart moeite met varen en sowieso konden ze niet vol geladen het water bevaren. Nu regent het weer volop en je ziet dat de waterstand al hoger is maar toch is het grondwaterpeil nog niet wat het zijn moet. Deze droogte heeft aan vis, insecten die in het water leven, libellenlarven en andere dieren die van water afhankelijk zijn grote schade toegebracht. Het volgend voorjaar zal duidelijk maken hoe erg dit er in heeft gehakt.
Veel van de foto's lijken hetzelfde door de houding van de ijsvogels maar ik wilde deze foto's toch laten zien al is het maar voor het archief. Het zijn oudervogels, man en vrouw, en juveniels. Met of zonder vangst van visjes.It was for the Kingfishers also difficult the last drought we had. Little streams and ponds were dry or the waterlevel was very low. This drought had a big impact on all animals depending on water. I have seen less Kingfishers but still could take some nice captures of them. Some captures look quit the same but I want to show them to you any way. You see, male, female and juveniels with or without fish.

Enjoy.34 opmerkingen:

 1. Hoi Roos
  wat is dit mooi het blijft een mooie vogel.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie serie, op een aantal foto's vind ik de achtergrond ook geweldig mooi, een beetje roze met bokeh (oa op de eerste maar ik zie het bij meer), dat zijn echt mijn favorieten uit deze serie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ghita, dankjewel voor je uitgebreide reactie.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 3. What a wonderful series of images, Roos, of this spectacular bird. I always think we should start a petition to rename it. Common Kingfisher seems totally inadequate for this dazzling kingfisher.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello David, thank you for your reaction. And do you have any sugestions for a better name for the bird?
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 4. Hi Roos,
  We had the same in England weather wise, as you say it has done so much damage to the environment.
  The Kingfisher is such a delightful bird to watch and get images from.
  I visit a local small reserve where I can normally watch these bird and get some reasonable images, always an enjoyable afternoon watching them.
  All the best, John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello John, glad to read you also get to see the Kingfisher and being able to take some captures of it.
   Thank you for your reaction on this blog of mine.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 5. A wonderful selection of images of what is one of my favourite birds, Roos. You say that some of the images are similar - to me they show tremendous variety in terms of action and plumage (different sexes and age - and condition!). You have given me a delightful end to my evening - thank you!!!!

  Have a wonderful 2019, and please come back to us soon! - - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reaction Richard. Glad you had a great ending to your evening because of my captures. And as you see I am back ;)
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 6. Hallo Roos,
  Goh, wat is dat alweer lang geleden dat ik een IJsvogel gezien heb en nog langer geleden dat ik er een voor de lens kreeg. Wat is het toch een mooie vogel en hoewel jij vindt dat de foto's veel op elkaar lijken, zijn er toch grote verschillen tussen de vogels te zien, alleen al in de kleuren. Ik heb genoten van deze mooie serie.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Dick, dank voor je reactie op mijn foto's en dat je er van genoten hebt.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 7. Hoi Roos,
  Een geweldige serie! Het is lang geleden dat ik zoveel foto's van ijsvogels heb angs zien komen. Deze zijn wel jaloersmakend mooi!
  Echt genieten...en hopelijk zien we in het voorjaar wat meer ijsvogels....
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos,
  Wat een geweldige serie van de ijsvogel, en zoveel ook, door de afgelopen winter zijn er echt dood gegaan, ik heb ze afgelopen winter dan ook helemaal niet gezien.
  Zoveel verschillende houdingen en het licht is ook verschillend, ik het er van genoten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Roos.

  Prachtige serie heb je gemaakt van deze mooie IJsvogeltjes.
  Super mooi.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Patricia, dankjewel voor je reactie.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 10. Prachtig weer Roos! Ik wist niet dat ijsvogels zo veel verschillende kleuren hebben! Zijn dat mannetjes en vrouwtjes-verschillen of iets anders?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Ilse. Vrouwtje ijsvogel heeft oranje rode onderkant aan snavel. Mannetje gewoon zwarte onderkant. Juveniel ijsvogel heeft wit puntje aan snavel en nog veel grijs op de pootjes. Bij volwassen vogels is dat fel oranje.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 11. Dag Roos,
  Jij hebt in 2018 tenminste nog de kans gehad om ijsvogels te fotograferen. Bij mij was het 0,0. Als je een goede plek weet kan je een mooi jaaroverzicht samenstellen als je daar regelmatig komt. Ik ben benieuwd wat het in 2019 oplevert.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees,
   Dank voor je reactie. Elk jaar is weer een verrassing Kees maar ik hoop ze ook in 2019 weer vaak te kunnen zien.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 12. Wow. wat een prachtige foto's van de ijsvogeltjes Roos.
  Mijn complimenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige foto's van de ijsvogels Roos.
  Afgelopen jaar heb ik ze alleen zien scheren over het water maar geen foto's van ijsvogels gemaakt. Daarom geniet ik hier met volle teugen van deze mooie platen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Helma, leuk dat je er van geniet. Bedankt voor je positieve reactie op de foto's.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 14. Mooie platen Roos vanaf een voor mij bekend stekje, kom er bijna elke week wel een keer. Het is ze afgelopen jaar inderdaad slecht gegaan en er waren er ook beduidend minder. De vorige winter had blijkbaar zijn tol geëist en als de komende twee weken van vorst voorbij zijn ben ik benieuwd wat er nog van de populatie over is, ik vrees het ergste, helaas. Mooie zachte achtergrond bij je eerste foto.

  Groet,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi hoor, Roos. Prachtige foto's van de slechtvalken, maar stiekem vind ik de ijsvogels wel veel leuker. Dankjewel voor het delen. Willy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Willy, leuk je reactie te lezen op dit blog. Ieder heeft zo zijn voorkeur voor vogels dus voel je niet bezwaard de ijsvogeltjes leuker te vinden. ;)
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 16. Ach, wat een klein lijfje hebben ze eigenlijk. Leuk om terug te denken aan de keren dat we ze samen zagen Roos. Mooie foto's en zo lekker scherp! Die scherpte herinner ik me niet van mijn eigen foto's, daar ga ik nog eens naar kijken. Een blog is eigenlijk een aardige manier om je eigen foto's te archiveren, en nog eens terug te zien. Ook fijn voor de kijkers natuurlijk :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja groot zijn ze niet de ijsvogeltjes, en ja zo heb ik een soort archief van de foto's gemaakt over de jaren. Anders blijft het op de harde schijf of elders staan en kijk je er niet meer naar om. Door er een label aan toe te voegen kun je per onderwerp alles weer terugzien. Heel handig. Ik doe het nu al jaren en grappig is te zien hoe de foto's evalueren in de loop der jaren.
   Groetjes,
   Roos

   Verwijderen