vrijdag 31 mei 2019

De Luysen, Kettingdijk


Waarnemingen van 24 mei 

Zet je neer op een van de banken bij de Luysmolen aan de A-beek en alles komt langs in het voorjaar. Die oude fruitbomen die er staan met hun holtes en gaten en rijper wordend fruit langs een stromende beek doen wonderen voor vogels en insecten. Spechten, lijsters en de gele- en witte kwikstaart zijn er allemaal te zien. Deze beek is bekend voor het groot aantal weidebeekjuffers. In de zomer weet je niet waar je kijken moet. Nu waren er al een aantal te bewonderen. Eendagsvliegen een mooi fenomeen. Ook die kunnen fotograferen. Als de kersen dadelijk rijp zijn is het helemaal leuk vertoeven om de snoepers te bekijken. Daarna door naar De Luysen om te kijken of er wat moois vanuit een van de kijkhutten te zien is. Een koppel futen hebben eieren en zijn druk met broeden. Meeuwen zijn er in grote getalen aanwezig en slepen met nestmateriaal. Ze hebben nu ook de eilandjes voor de hut ingenomen en naar mijn idee daarmee veel vogels weggejaagd. Heel even nam het ijsvogeltje plaats op een van de geplaatste stokken. Vissen deed hij niet, alleen even rusten. In de verte hoor je regelmatig de roerdomp. Het werd me te benauwd in de hut. Dus nu maar op weg naar de Kettingdijk. Ik ben er nog maar 10 minuten en zie daar een grote witte vogel aan komen vliegen. Een lepelaar die op zijn gemak eens flink ging foerageren. Al etend kwam hij steeds dichterbij waardoor ik diverse foto's heb kunnen maken. Verder was het stil op de kleine vogeltjes na die van zich lieten horen maar zich niet lieten zien. Dan plots zie ik uit de bosjes een reebok aan komen lopen. Wadend door het lage water liep hij naar de overkant om daar weer in het hoge gras te verdwijnen. De reebok was nog steeds in de rui. Te zien aan de lichtere delen van zijn vacht. Ook hier zijn de libellen schaars. Maar heb er toch nog wel een paar kunnen fotograferen. 

Grote Bonte specht Dendrocopos major


Citroenvlinder Gonepterryx rhamni


Eendagsvlieg Ephemeroptera


Lis Iris germanica        gedumpt in een greppel maar mooi tot bloei gekomen.
  

Gele kwikstaart Motacilla flava


Gele lis Iris pseudacorus


Hoornaar Vespa crabro


IJsvogel Alcedo atthis


Lepelaar Platalea leucorodia

???


Dagkoekoeksbloem Silene dioica


Ree bok Cervus capreolusValeriaan Valeriana


Weidebeekjuffer Calopteryx splendens


34 opmerkingen:

 1. Prachtig en zoveel mooi dat je zelfs gedumpte planten ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Another great series, Roos. I am especially drawn to the images of the Spoonbill, a very spectacular birds. The pictures of the Yellow Wagtail are also terrific. There is obviously a good deal of nature in the vicinity of your cabin and I am sure you enjoyed it very much, just as I enjoyed seeing it through your eyes in this report. Best wishes, David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you David for your reaction on my blog. All I take photos of is in a circle of 50 KM from home. Never have to drive far. Except offcourse when I go abroard.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 3. Wat een geweldige blog. Ik vind alle foto's prachtig. De eerste van de specht is heel sfeervol, en wat een mooie compositie. De lepelaar, geweldig, mooie ijsvogel. Schitterende reebok...en dan ook nog die leuke weidebeekjuffers. Echt genieten van deze serie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank weer voor je reactie Ghita. I geniet ook weer elke keer als ik al dat moois voor de lens krijg en dat mag delen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 4. Hi Roos,
  Another varied post with a super mixture of images.
  Favourite has to be the Spoonbill, a bird we get only occasionally in my birding areas.
  The blue Iris is so beautiful and the Yellow Wagtail and Kingfisher are also superb. Obviously a wonderful place to visit and has produced a super post.
  All the best, John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you John for your reaction and liking these photos of mine.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Thank you so much Maria for liking my photos.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Ha Ge, leuk je hier op mijn blog te zien en dat je het waardeert.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 7. Hoi Roos,
  Super mooie foto's zijn dit.
  De specht is prachtig, net als de gele kwik, ook de iris is super mooi, de kleuren zijn prachtig.
  De reebok en de widebeekjuffer heb je ook prachtig vast gelegd.
  Groetjes Irma
  Ook de ijsvogel mag er zijn, dan de lepelaar daar is foto 13 echt super.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Irma, dank je weer voor het waarderen van mijn foto's.
   Maakt me weer erg blij.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 8. Hoi Roos.

  Geweldige mooie foto's.
  Wat veel moois kom je daar tegen.

  Dit is genieten.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij weer bedankt voor je reactie Patricia.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 9. Kauniita kuvia kauniissa blogissa ♡ terveisiä Suomesta ♡ hyvää kesää ♡

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Suvi, looking at the hart I understand you like my photos. Thank you.
   Are you from Finland?
   Regards,
   Rooos

   Verwijderen
 10. Hallo Roos, ik kwam via Helma eens op jouw mooie blog kijken en ontmoette ook hier prachtige foto's. Fijn dat je ook mooie libellen had ontmoet. Helaas hier in de Alblasserwaard waar ik veel wandelt, ook nog libellen ontmoet. Wel eens een lepelaar, maar net te ver weg voor mij. Je was ook in een omgeving die mij geheel onbekend is, maar dan is het zo mooi om door medebloggers ook wat moois te mogen begroeten. Ik wens je mooie momenten in de natuur. Groetjes, Tine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Tine. Leuk dat je mijn blog bezocht hebt. Ik ben een weekje weg maar zal later eens polshoogte nemen bij jouw blog.
   Groeten Roos

   Verwijderen
 11. Hallo Roos,
  Ik heb heerlijk dit gebied met je meebeleefd. Wat een mooie natuur ervaringen heb je zo. De verrassingen, zoals ineens een lepelaar die steeds dichterbij komt en het ijsvogeltje wat even komt zitten...maar ook het reebokje, geweldig! De bloemen tussendoor, zo mooi! De libellen staan er ook zo mooi op in details, wat zijn die weidebeekjes toch prachtig. By the way, ik denk dat de .... een Bruine korenbout is.
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie op mijn blog Maria.
   Groeten Roos

   Verwijderen
 12. Hello Roos. I'm sorry to be so late in visiting your blog. I have been away on one of the islands of the Outer Hebrides. Such a beautiful variety of wildlife you are showing us here. The Kingfisher image is my favourite, but I'm jealous (again!) of your Spoonbill. Your ??? dragonfly is a female Libellula fulva (known in UK as Scarce Chaser)- the diagnostics are the blue eyes and the shaded patches on the tips of the wings. Males have blue abdomen, females yellow.

  Take good care. With my very best wishes - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard, thank you for your reactin and the names of the dragonflies. I am in France at the moment but when I Am back I will correct the name.
   Regards Roos

   Verwijderen
 13. Mooie fotos Roos, die reebok is zo schattig. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een schitterende en heel gevarieerde serie laat je zien, Roos. Vooral de eerste twee spechtenfoto's spreken mijn erg aan, maar ook de weidbeekjuffers zijn super. Ik ga ze volgende week eens opzoeken als het weer mee zit.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie Dick. Succes met het fotograferen van de weidebeekjuffers.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 15. Dag Roos,
  Wat een mooie beelden laat je hier zien. Om maar gelijk met de laatsten te beginnen, die weidejuffers zijn absolute schoonheden. Je mag blij zijn dat ze bij jou in de buurt te vinden zijn. De ontmoetingen met de reebok en lepelaar zijn zoals je ze graag hebt, lekker onverwacht als je op je gemak zit rond te kijken. Maar ook alle niet genoemde soorten vind ik de moeite van het bekijken waard. Je bent verwend.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees, ja het is in deze omgeving nog steeds een rijk gedekte tafel wat soorten betreft.
   Ik ben er blij mee.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 16. wat een mooie serie Roos. Bijzonder de lepelaar. Ik heb begrepen dat de zwarte ooievaar er ook is waargenomen. En dat allemaal om de hoek. De libelle is een Platbuik. Te zien aan de opvallende basisvlekken op de vleugels. Bij het ouder worden, worden de eerst goudbruine mannetjes blauw en dat zie je hier volgens mij ook.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wow!!! Enhorabuena por las fotos son todas extraordinarias.

  BeantwoordenVerwijderen