zondag 13 september 2020

What do we have in common .... fish


Spannende tijden gedurende het migratie seizoen want naast de vele soorten vogels die allemaal weer naar het zuiden van Europa en Afrika onderweg zijn komen ook weer de Visarenden over. Een van mijn favoriete vogels. Een vogel die totaal van vis afhankelijk is en zijn maaltijden onderweg met tussenpozen moet vangen. De Luysen is zo'n plek waar je ze met regelmaat dus ziet komen en gaan. Ze verblijven soms meerdere dagen en anderen tanken bij en vliegen dan weer door. Nu dat deze soort door diverse omstandigheden in getale toenemen en de jongen vaak drie op een nest uitvliegen zie je dus ook meer van deze vogels. Sinds een aantal jaren broeden ze ook in Nederland o.a. in de Biesbosch. In België helaas nog niet. Misschien als de omstandigheden voor deze soort gunstiger worden zou dat in België ook kunnen gebeuren. Het is een soort wat erg gevoelig is voor verstoring en kunnen zo maar hun nest in de steek laten met of zonder jongen en niet meer terugkomen. In Engeland, Schotland en Whales hebben ze bij de koppels die daar broeden dan ook 24 uur bewaking om verstoring tegen te gaan en erger het stelen van de eieren. Deze nesten hebben ook webcams en elk jaar volg ik deze nesten. Prachtige kwalitatieve beelden met geluid. De manier van vis vangen is bijzonder om te zien waar ze na een duikvlucht op het laatst hun geweldige klauwen vooruit steken en de vleugels naar achteren inklappen om de vis te grijpen die soms groter zijn dan de vogel zelf. Het is dan soms ook een worsteling om de tegenstribbelende vis uit het water te halen. Als dat dan gelukt is wordt de vis of naar het nest met de jongen gebracht of zelf opgegeten. Om de vis met twee poten te dragen wordt in vlucht de vis zo gedraaid dat de kop in de wind is met een klauw en in het lijf de andere klauw. Ik heb wel duikpogingen gezien in De Luysen maar zonder resultaat. Eerst zat ik in een andere hut en zag in de verte wel een visarend met een grote vis in de klauwen. De vogel werd verstoord door later bleek een buizerd en andere vogels. Op die foto zie je de grote vis al zonder kop. Ik ben toen maar snel naar de andere hut gegaan waar ik dan van wist dat daar de vogel beter te zien was. Wat bleek niet een visarend maar twee stuks waren er die dag. Op een kunstmatig nest voor visarenden die er al jaren staat zat op een van de palen een visarend van zijn vis te eten terwijl de ander druk doende was met vissen. Veel foto's van de vogel in vlucht al speurend naar vis onder het wateroppervlak. 

Visarend Pandion haliaetus
En ja ook weer foto's van het ijsvogeltje dat blijft boeien. Veelvuldig duiken om de vis te vangen. Ook zijn we in deze tijd vaak getuige van schermutselingen want de jongen worden gemaand een eigen territorium te gaan zoeken. Ook hier weer beelden van zo;n moment waar een tweede ijsvogel over vliegt en de het vogeltje op de stok een defensieve houding aanneemt en een luid piep geluid laat horen. 

IJsvogel Alcedo athis


Het fotograferen van een duikend ijsvogeltje die met vis weer uit het water komt is niet simpel. Meestal waren de pogingen die ik deed om dat vast te leggen mislukt. Maar soms lukt het dan toch. Het zijn geen superfoto's maar laat wel zien hoe het gaat. 

Dit was het dan weer voor deze post. Dank jullie voor de reacties op mijn vorige post. Als altijd waardeer ik dat erg veel. 


35 opmerkingen:

 1. wat een prachtige serie kon je maken van deze mooie visarend Roos.
  Menig fotograaf had maar wat graag naast je gestaan :-)
  Ook de ijsvogel is er eentje die weer supermooi gefotografeerd is.
  Prachtig met die wijd opengesperde vleugels en nog mooier met de duik in het water en met een visje bovenkomen!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is top Roos. Prachtig vastgelegd. Ook boeiend om te lezen hoe de visarend te werk gaat met zijn prooi. De foto's van de ijsvogeltjes is genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastic Osprey photos Roos, the last are three the Kingfishers, they are beautiful photos, you are so lucky.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Roos,
  ZO, je pakt weer heerlijk uit met deze viseters ;-)
  Schitterende beelden van de visarend, wow, zo close en zoveel foto's, heel gaaf!
  De ijsvogels staan er ook geweldig op. Beauty van een vogeltje en wat een platen. De portretjes van zo dichtbij zijn stuk voor stuk juweeltjes, maar die bij het vissen in het water zijn ook beeldschoon! Ik heb er weer heerlijk van zitten te genieten!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie op deze post Maria. Altijd leuk te lezen wat je er van vind.
   Roos

   Verwijderen
 5. Hoi Roos.

  SUPER !
  Dit is prachtig.
  Zo mooi de Visarenden op de foto gezet.
  En ook de IJsvogel super foto's.
  Een prachtig serie Roos.
  Heb hier echt van genoten.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als altijd weer leuk je reactie te lezen Patricia. Dank
   Roos

   Verwijderen
 6. Hello Roos: I was a little surprised to read that your Ospreys are very sensitive to disturbance and will readily abandon their nest. Here in North America that is certainly not the case. We have a significant population here, and they breed in close proximity to humans, along the sides of highways, on the top of light standards in busy parking lots, and seem not to be bothered at all. I can think of at least four nests within eight kilometres of my house situated in this fashion and they were all successful this year. Your shots of the Kingfisher continue to amaze me! Enjoy the week ahead. David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. David that is what read on the website of the nest in Schotland. A person in a canoe passed the nest. The birds left and did not return. That was during the period when they had not yet laid eggs. That nest is high in a pine tree along the waterfront. o the Ospreys in Scotland website. A person in a canoe passed the nest. The birds left and did not return. That was during the period when they had not yet laid eggs. That nest is high in a pine tree along the waterfront. https://scottishwildlifetrust.org.uk/things-to-do/watch-wildlife-online/loch-of-the-lowes-webcam/ and https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/25382-visarenden-in-biesbosch-gevoelig-voor-verstoring
   Perhaps the birds closer to humans are used to it and see no harm in what is going on. These are nest remote from hunman activaties.

   Verwijderen
  2. I too have always understood that the Ospreys in UK are sensitive to disturbance, David, particularly prior to egg production.

   Verwijderen
 7. Dit is toch wel van een heel hpoog jaloersmakend gehalte Roos (heerlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ale cudowne zdjęcia! Rybołów piękny! I masz zdjęcie, jak złapał rybę! Uwielbiam te ptaki. W tym roku miałam okazję fotografować, ale spanikowałam i zdjęcia nie wyszły.
  Zimorodek cudowny! Młody samiec! Zdjęcia bardzo udane i zazdroszczę Ci możliwości fotografowania zimorodka podczas łowienia ryb!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I jeszcze dopiszę. David pisze, że u niego rybołowy nie są płochliwe. To prawda! Kiedyś oglądałam film o drapieżnikach. Ten sam orlik krzykliwy w Polsce nie dał podejść do siebie na 500m, a w Grecji siedział na drzewie w mieście i nie uciekał.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Roos,
  Arenden zien vissen is spectaculair. Het is wel een flinke klus om er mooie platen van te maken. Jij hebt het geluk dat je ze bij jou in de buurt zo regelmatig kunt zien. Het is heel boeiend om de vogels te volgen. Je komt hier met een fraaie serie vliegbeelden waar menigeen jaloers op zal zijn. Bovendien pak je uit met geslaagde ijsvogelbeelden. Om dit flitsende vogeltje tijdens het vissen op de foto te krijgen is een hele klus. Je mag daar zeker tevreden mee zijn.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank weer voor je reactie Kees. Altijd leuk je mening te lezen.
   Roos

   Verwijderen
 11. Hoi Roos,

  Wat laat je hier twee prachtige series zien. De Visarend is een van mijn favoriete rovers maar vaak blijft het toch bij zien en foto's lukt maar zelden. Jij hebt hier een knap staaltje werk geplaatst.
  Jammer dat ze nog niet broeden in België maar wie weet, de natuur blijft toch continu veranderen.
  Zo ook de Ijsvogel, mooi met de vleugels wijd en ook de actiefoto's zijn goed gelukt. Je schrijft zelf dan wel dat het geen superfoto's zijn maar ik vind het nogal erg meevallen hoor, daarbij is het toch juist heel leuk om het gedrag te zien, dat soort foto's zie je veel minder en hebben juist een toegevoegde waarde!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In my 13 years as a volunteer on the Rutland Osprey Project, I have never managed photos anything like as good as those superb ones you show here, Roos. Your Kingfisher images are better than any of mine too! I particularly like the ones of the Kingfisher leaving the water after a dive - it appears that he was unsuccessful with that first dive!

  Take great care and stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. To much honor Richard. But thank you for liking my photos.
   Roos

   Verwijderen
 13. Interessant om te lezen Roos hoe de visarend een prooi vangt, weer wat bijgeleerd en wat heb je mooie vliegbeelden kunnen maken. IJsvogeltje blijft altijd leuk. Gr. Toos.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos, wat een geweldige foto's.
  De visarend vind ik echt geweldig, maar ook mooie foto's van het duikende ijsvogeltje.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Roos,

  Prachtige vliegbeelden van de visarend en zo ontzettend dichtbij. Ik kom, zoals je weet, al wel zeven a acht jaar, vaak met grote regelmaat in de Luijsen, maar blijkbaar kom ik daar altijd op het verkeerde moment, althans voor de visarend. Ik heb hem er n.l. nog nooit gezien. Mooi ook de ijsvogel met gespreide vleugels, beetje jammer dat hij zich niet even om wilde draaien, maar een mens moet wat te wensen over hebben natuurlijk. Knappe serie Roos en eens zal het me lukken om daar de visarend te treffen, hoop ik.

  Groetejs,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Roos, schitterende vliegbeelden van een aansprekende soort. Ja ook de ijsvogel staat er weer heel mooi op. Ik heb weer genoten van dit kwalitatief hoogstaand blog. Prachtig!!! Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Fraaie serie foto's, Roos. Zo'n visarend is natuurlijk indrukwekkend om te zien (denk ik). Ik heb er nog nooit een gezien en dat zal ook niet snel gebeuren. Maar daarom niet getreurd, want eerlijk gezegd vind ik een ijsvogel eigenlijk veel mooier en leuker om te zien. Gefeliciteerd met je eerste - toch best goed gelukte - duikfoto's daarvan. Dat ga ik volgende maand ook proberen, in een hut van arjan troost, dus véél makkelijker (hoop ik).
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Roos
  hier kan je mee thuiskomen wat mooi was vast genieten,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen