vrijdag 27 mei 2022

Action, action and action ...

 

Op 26 mei ben ik in de middag weer gaan kijken bij de slechtvalken want nu is volop actie waar te nemen. De jongen hebben het vliegen al aardig onder de knie. De een wat ondernemender dan de ander maar ze zijn allemaal op de vleugels. De zon was niet aanwezig dus de achtergrond van de foto's is witachtig door de bewolking, maar dat mag de pret niet drukken. Bij aankomst wordt er flink geroepen door een van de jongen. Blijkbaar honger. Het mannetje zit op de spuwer. Daar later meer over. Het vrouwtje houdt de boel in de gaten terwijl de jongen druk zijn met poetsen, takken en vliegen. 

Terwijl ik dit alles sta te bekijken hoor ik een hoop kabaal en een plof op de dakrand van de kerk. Diverse vogels vliegen in paniek rond. Het blijken dus kauwtjes te zijn en specifieker de ouders van het juveniele kauwtje wat levend gegrepen is door het vrouwtje slechtvalk. Op korte afstand kon ik dit waarnemen en mijn fototoestel zei klikerdeklik. Het was vergeefs voor het kauwtje en de oudervogels. Want even later vloog het vrouwtje slechtvalk met het jong richting de toren om daar te voeren aan de jongen. Hieronder dus veel foto's van alle gebeurtenissen. 

Triest is dat het mannetje al lange tijd geen prooi meer heeft aangeleverd. Mijn contact die regelmatig gaat kijken en de boel ook in de gaten houdt constateert dat de poot van het mannetje nog steeds niet in orde is. Mijn contact vermoedt dat de poot gebroken is op gewricht hoogte. De poot staat ook scheef en hij loopt erg moeilijk. Het mannetje is 10 jaar oud en heeft heel veel nakomelingen op de wereld gezet. Momenteel zal het mannetje zich voeden met restprooien maar hoe dat van de winter zal gaan is een groot vraagteken. Dit koppel trekt elke winter weg en komen pas begin februari weer terug voor een nieuw seizoen. We vrezen dus dat hij de winter niet zal overleven. Mijn contact vertelde nog dat hij had gezien dat het mannetje zeer moedig een indringer wegjaagde toen het vrouwtje met flinke prooi naar de toren kwam gevlogen. Vliegen is geen probleem maar prooi slaan is wat anders. We gaan het volgend seizoen afwachten want nu is daar verder niets over te zeggen.

Misschien overbodig te zeggen maar de foto's zijn scherper en dus beter te zien als je ze in het groot ziet. Klik op de foto en je kunt door het 'filmpje' lopen. 






















Female with pray Corvus monedula.  Vrouwtje heeft een juveniel kauwtje geslagen (nog levend). 



















Het mannetje/male 


32 opmerkingen:

  1. Goedemiddag Roos , Ik zie niets vreemds aan de poten van het mannetje, goed dat er Slechtvalken zijn om de kouwen en kraaien populatie in te tomen, wel gave actie foto’s hoor! Groet Broer Peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie broer. Je kan de poten van het mannetje hier niet zien. Hij zit op de spuwer. Laatste foto in deze post. De rest wat vliegt zijn juveniels en het vrouwtje dus.
      Groetjes,
      Roos

      Verwijderen
  2. Geweldig mooi Roos wat heerlijk om z,on mooie reportage te kunnen maken,prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Roos, wat een buitenkans van de buitencategorie om ze zo van nabij te volgen. Je maakt er heel goed gebruik van en levert een stel fantastische foto's af. Chapo. gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Roos,
    Wat een geweldige serie foto's.
    De foto's dat ze het kouwtje te pakken heeft vind ik echt supergaaf.
    Er zijn veel te veel louwen, dus heel goed dat die gepakt worden.
    Ik heb genoten van je foto's.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Great shots of this dramatic sequence, Roos. In situations like this I am never quite sure whether I should cheer for the predator or feel remorse for the victim. It is sad that the injured leg of the male is hampering his ability to hunt, and the thought of a magnificent predator feeding on scraps fills me with sadness. As does the melting of the Greenland ice sheet, and the massacre in Uvalde. This has not been a good week. Hugs from Ontario. David

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Indeed difficult David but you know that is nature. What the human race are doing to each other is something that is to be condemned because they know what they are doing.
      It is a crazy world!
      Take care and enjoy the good things in life.
      Warm regards from Belgium,
      Roos

      Verwijderen
  6. Fantastic Peregrine Falcons images Roos, beautiful flying.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Roos
    eine Scene die man nicht oft geboten bekommt, traurig für die Dohlenfamilie aber Nahrung für die Falken.. Natur kann schön aber auch sehr hart sein.. tolle Fotos ich bin begeistert
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Roos
    wat is dit mooi om zo te zien en te fotograferen,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wauw, wat een verslag. In woord en beeld. Wat heb je dit goed vast kunnen leggen. Triest voor het jonge kauwtje, maar dat is ook natuur....eten en gegeten worden. Ik heb met veel bewondering naar de foto's gekeken.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Roos,

    Wat een prachtige reportage. Ben wel een beetje verdrietig over het pootje van mannetje.
    Ja, ik weet, het is de natuur. Bedankt weer voor het moois.

    Warme groet,
    Peet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Petra, ja de natuur kan wreed zijn maar dat is alleen om voor de soort te overleven. Daar zijn jij en ik ons goed van bewust. Wat de mens elkaar aandoet daar zal ik maar over zwijgen.
      Dank weer voor je reactie.
      Groetjes, Roos

      Verwijderen
  11. Geweldig mooi! Wat fijn, dat je zo geniet van deze bijzondere vogels.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Willy, Ja is genieten net zoals jij zo heerlijk kan genieten van de bevers.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  12. Hoi Roos.

    Dit is natuur op zijn mooist.
    Prachtige vogels.

    Super foto's.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hello, Roos. Sorry for the late visit, but my wife and I have been away on holiday with limited internet access time. I'm now trying to catch up.

    This is a wonderful sequence of images, even if it does illustrate how cruel nature can seem to be at times. Yesterday I saw a video of a Tawny Owl bringing home a Jackdaw to feed its young - that one DID surprise me!

    Best wishes - stay safe - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello Richard, hope you and your wife had a wonderful holiday. I am sure we will see the photos in the coming time. Thank you for reaction on this and previous post. It is not going well in the world of these falcons. I will write about it in my up coming post.
      Regards,
      Roos

      Verwijderen
  14. Mooie serie fotos Roos. Ik zag langs de snelweg naar Denemarken een slechtvalk op een paaltje zitten. Jammer dat je dan niet kunt stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie Caroline, Zal je altijd zien dat je met zoiets moois langs de weg niet kan stoppen. Heel herkenbaar.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  15. Hoi Roos,
    Spectaculaire beelden waar het vrouwtje dat kauwtje in haar klauwen houdt. Dit zijn de beelden die je uiteindelijk van zo'n broedgeval wilt maken. Je moeite en geduld om dit slechtvalkenpaartje al zo lang te volgen heeft zich hier ruimschoots beloond. Ik denk daar ook meestal niet aan, maar het zou hier wellicht ook heel mooi en interessant geweest zijn om er een stukje film van te maken. Maar, we zijn nu eenmaal fotografen. Knap gedaan, dit zouden wel eens de mooiste beelden kunnen zijn die je dit jaar maakt.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ad, ja bijzondere momenten die je dan in de schoot geworpen krijgt als je er dan weer eens bent. Ben ook zeer blij met deze foto's.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen
  16. Dag Roos,
    Wat een fascinerende beelden van de slechtvalk met prooi. Voor het kauwtje is dit het einde van een net begonnen leven, maar het is toch wat we graag zien in de natuur. De rovers moeten nu eenmaal ook eten. De slechtvalken hebben je in de loop van de jaren al veel prachtige platen opgeleverd.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie Kees. De natuur moet uiteraard zijn gang gaan en dat levert inderdaad mooie beelden op.
      Groeten,
      Roos

      Verwijderen