donderdag 10 augustus 2023

Specials, and sad news ...

Eerst maar een triest bericht betreffende de slechtvalken in Echt. Het is al wat ouder nieuws maar het kwam mij recent pas ter ore. Een jong is dood gevonden op de kerk. Deze zat al een paar dagen op de kerk met dichte ogen zonder echt te bewegen. Het vrouwtje zat er niet ver vandaan en was ook niet echt actief. Blijkbaar weggevlogen en is sindsdien niet meer waargenomen. De andere jongen zijn blijkbaar goed uitgevlogen. Het mannetje wordt nog wel rond en op de kerk gesignaleerd. Vermoeden is dat de vogelgriep de oorzaak is van het dode jong. Het heerst in deze omgeving en slechtvalken zijn er vatbaar voor. 

Grauwe klauwier juveniel.

Opeens zie je ze op meerdere plekken deze prachtige vogelsoort. 

De jongen zijn uitgevlogen en proberen hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen en vergeten dan even voorzichtig te zijn en blijven dan weer terugkomen op hun uitkijkplek. Zo ook deze juveniele grauwe klauwier die ik in het Kempen Broek op de plaat kon zetten. Op een andere plek nog een mannetje en jong kunnen vastleggen maar die waren stukken schuwer en lieten zich niet zo mooi op de plaat zetten. Zie de foto's hiervan in mijn vorige post. In dat zelfde gebied heel veel boomkikkertjes van klein tot groot. Verder heb ik een gedicht geplaatst van Emily Dickinson bij een foto van mij met juveniel roodborst. Dit gedicht sprak mij aan en heb er met mijn foto wat meer aandacht aan gegeven. Als een ieder de woorden van dit gedicht ter harte zou nemen zouden we er meer voor waken elkaar zoveel pijn te doen. 

Roodborst Erithacus rubecula  


Grauwe klauwier (juveniel) Lanius collurio








Roodborsttapuit Saxicola rubicola (juveniel)


Boomkikker Hyla arborea


Graspieper Anthus pratensis 




Diverse soorten Zwaluwen Hirundiidae 
Ze zijn weer aan het verzamelen en aan het opvetten want het is al weer trektijd voor ze. Nog even en het luchtruim is weer leeg en stil en is het wachten op volgend voorjaar. 





Dank weer voor jullie leuke en lieve reacties op mijn vorige post. 

37 opmerkingen:

  1. je hoef niet te vragen of jij ook van de natuur houd,het spat er vanaf wat een heerlijke serie weer hier kijk je met plezier naar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Really great photos and great birds. Bird flu is a terrible thing. Greetings.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer van de slechtvalk. Maar hopen dat de vogelgriep pa ook niet te pakken krijgt. Mooie foto’s.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aj då, det var tråkigt med pilgrimsfalken. Hoppas föräldrarna klarar sig. Fina bilder du tar.
    Hälsningar Lasse (sellberg nature photo)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Roos,
    Zo jammer van de jonge slechtvalk, het is niet te hopen dat de andere vogels het ook krijgen.
    Heel mooi vind ik de grauwe klauwier een soort die ik nog nooit heb gezien en ook de graspieper die heb ik ook nog nooit gezien.
    Heel leuk is de boomkikker, de zwaluwen moeten we straks weer een hele poos missen, het is nu al stil in de lucht nu de gierzwaluwen al weg zijn, zo jammer.
    Ik wens je een fijn weekend.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. While we may be sad for the young falcon that didn’t make it, Roos, we may rejoice for the ones that did. It is rarely that all the young survive the first year. It has to be remembered that not so many years ago in the long history of humans on Earth child mortality was common too. I am familiar with the poem by Emily Dickinson and it speaks to my heart. Take good care of yourself and know that a friend in Canada thinks of you often.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Indeed all true David but still so sorry for the new couple and one of their first chicks and the female as well.
      Roos

      Verwijderen
  7. I am so sorry to learn that the young Peregrine succumbed to that terrible virus, Roos. It has been causing many deaths in this species in UK also. I have read somewhere that there is a glimmer of hope that the virus has now passed its peak and that some bird species are starting to make a recovery in numbers, possibly through improved immunity. I hope that this is true.

    Your photography is, as always, absolutely fabulous, and I was particularly thrilled by the Red-backed Shrike photos. And I must not forget the Boomkikkers !!

    My very best wishes - stay safe - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
  8. The Red-backed Shrike (JUVENILE) was a beautiful Roos. I was news bad juvenile Peregrine, sad.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Roos,
    das mit den Falken zu hören ist nicht so schön dazu muss man sagen die Natur kann sehr grausam sein.. zu deinen Fotos kann ich nur sagen perfekt, tolle Portrais die schon beim anschauen Freude bereiten.
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Roos,
    Het is weer een geweldige blog!
    Naar bericht over de slechtvalken, dat wel.
    Heerlijk dat je zulke voortreffelijke platen kon maken van de Grauwe klauwieren, top!!
    Het juveniele roodborstje steelt de show, wat een schatje!
    Leuk weer je boomkikkertjes, ik zie ze heir echt niet. Dus genieten!
    Tot slot een pracht serie van de graaspiep met een klep vol voer!
    Fijn weekend,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank weer voor je uitgebreide reactie op deze post Maria.

      Verwijderen
  11. Triest van die slechtvalk. De grauwe klauwier zie je bij ons niet. Prachtige fotos. Leuk die boomkikkertjes. Ook nog nooit gezien. Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag Roos,
    De vogelgriep blijft een probleem. Het is steeds weer onaangenaam als je daar mee geconfronteerd wordt. Vrolijker word je van de klauwier. Wat een geluk dat je er zulke platen van hebt kunnen maken. Maar ook de andere jonge vogels staan er weer mooi op. En ja, de zwaluwen bereiden zich duidelijk voor op een lange reis.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Roos.

    Jammer van de Slechtvalken.
    De Grauwe Klavier is een mooie vogel.
    Mooie serie foto's heb je kunnen maken.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Maravillosas fotos y precioso poema de Emily Dickinson, me ha encantado. Enhorabuena amiga Roos, un fuerte abrazo desde el norte de España.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello German, thank you for your kind reaction on this post.

      Verwijderen
  15. Hooi Roos
    wat een mooie serie heb je weer gemaakt,
    groetjes Herman

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lieve zus, erg mooi deze serie met de Klauwieren , jouw gedichten geven je gemoedstoestand duidelijk weer hou je taai het leven is niet eenvoudig. Liefs broer Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dziękuję za ptasie wieści, choć nie wszystkie są wesołe. Gratuluje ciekawych obserwacji. Piękne zdjęcia.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Roos,

    Wat jammer zeg van die juveniele slechtvalk, maar ja zo gaat dat nou eenmaal in de natuur. Je hebt er in ieder geval een pracht van een foto aan overgehouden, die eerste plaat. Leuk dat op Kempen-Broek ook een nestje grauwe klauwieren het levenslicht heeft gezien, het gaat best goed met deze soort, ik volg ze al jaren in de Peel. Ook dit jaar heb ik weer een nestje gevonden en gevolgd en uiteraard gefotografeerd. Die juveniele zit overigens wel op een riskante plek met al dat paardenhaar, die zou er zomaar in verward kunnen raken en er met een pootje in kunnen blijven hangen. Mooi ook dat boomkikkertje tussen de vegetatie door gefotografeerd en een fijne achtergrond had je bij de graspieper.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen