donderdag 19 september 2019

Ah die mooie nazomer ...


12 september

Nog steeds is het prachtig weer, waar soms een dag tussen zit met wat regen maar nog steeds niet van betekenis. Dat betekend dat er nog steeds van vlinders, libellen, sprinkhanen en boomkikkers genoten kan worden. Jonge eekhoorns die dollend langs de boomstammen aan het spelen zijn ik moest er wel om lachen. Na het genieten van de visarend (zie vorig blog) was er nog meer te zien en daar besteed ik in dit blog aandacht aan. In het Kempenbroek heb ik weer flink wat boomkikkers gezien en op een gegeven moment zag ik een boomkikker met een wel zeer afwijkende kleur. Of liever gezegd geen kleur. Hij was meest wit met nog her en der een beetje groen. Ik heb gelezen dat dit niet al te vaak voorkomt hier een link >>>  artikel  over dit fenomeen. 

Boomkikker Hyla arboreaIn de Luysen zijn grote werken aan de gang wat er voor zorgt dat de waterstand erg laag is. Door de droge zomers staat de beek die voor toevoer van water zorgt vaak lager dan de invoer locatie. Daar wordt door diverse maatregelen aan gewerkt zodat er ook in droge zomers water voldoende is in de plassen.  Ook wordt op sommige plaatsen plaats gemaakt voor meer riet wat broedmogelijkheden voor rietvogels moet bevorderen. Dit houdt in dat ook bomen gerooid zij wat ik een pijnlijke zaak vind. Maar het is niet anders. De natuur zal herstellen en ik help hopen dat het alleen maar ten goede is voor die natuur.  

Rest mij jullie nogmaals te danken voor jullie reacties op het blog met de visarend. 

Grote zilverreiger Ardea alba  

Witgat Tringa ochropus


Grote groene sabelsprinkhaan Tettigonia viridissima


Juffer ??


Hop Humulus lupulus


Bruin blauwtje Aricia agestis
Eekhoorn Sciurus vulgaris

Kleine vuurvlinder Lycaena phlaeas   


Steenrode heidelibel Sympetrum vulgatum ??


Paardebijter Aeshna mixta


 Paardenbijter female Aeshna mixta ??
Paardenbijter Aeshna mixta


Blauwe reiger Ardea cinerea


Buizerd Buteo buteo


Gelderse roos Viburnum opulus


Naaktslak Arion rufus


Boomkikker Hyla arborea
37 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Dit is genieten wat je allemaal voor moois laat zien.
  Super foto's van al deze diertjes.
  De Eekhoorntjes zijn heel erg leuk.
  Mooi de vlinders en libelle.
  Super de Reiger met reflectie.

  Super mooie serie.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Well done, Roos. We expect no less than quality of this nature from you, and always a wide range of organisms. The image of the Common Sandpiper, in very typical posture, with the reflection in the water is especially appealing I find. Sometimes I feel that wildlife photographs, while of stellar quality, are nevertheless devoid of life, rather like a flat portrait. This image of the sandpiper is quite unlike that, revealing the action of the bird and expressing its habitat and behaviour. Dank je wel, Roos!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you David for your reaction and liking the Commen Sandpiper in its habitat. It is taken from the hide that stands near the waterfront. And as it is higher up one gets this angle in photos. And indeed I most of the time like to show the bird or animal in its habitat. One gets a better impression of how the bird or animal is living. Have a nice weekend.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 3. Hoi Roos,
  Wat een super mooie serie foto's laat je weer zien.
  Dat boomkikkertje is echt super gaaf, mijn complimenten.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige serie, Roos, en fijn dat je alles determineert. Vorig jaar heb ik 2 keer een boomkikker gezien met een afwijkende kleur. Eén in april en één in september. in mijn reactie op Facebook zal ik er foto's bijplaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Willy en je reactie op FB gezien.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 5. Roos wat laat je mij weer heerlijk meegenieten,dit smaakt naar veel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Rose
  die Frösche sind super, das Heupferd ist sehr gut getarnt man muss schon zwei mal hingucken um es zu sehen. Sehr schöner Post mit tollen Bildern
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Roos,wat heb je weer prachtige opname in je blog,geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Anoniem. Zou toch wel leuk zijn als ik wist wie je bent.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 8. Hi Roos,
  What a wonderful range of subjects, all images to perfection.
  Unusual coloration to the tree frog but good to see.
  Always good to see the red squirrel.
  All the best,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gorgeous images of some of my favourite creatures, Roos - but, of course, my favourites are the Tree Frogs. That one with all the white colouration is very special. Have a wonderful weekend - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Richard, glad you still favore the Tree Frogs. For you and your wife also a great weekend.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 10. Hoi Roos,
  EEn mooie en afwisselende serie, waarvan vooral de vlinders en de libellen mij het meest aanspreken. Een libel in vlucht is voor mij voorlopig nog een wens, de soort maakt me dan niet zoveel uit. Nog even door sparen voor een betere camera... Ook de boomkikkers staan er goed op, terwijl dat - zeker als de zon schijnt - toch echt niet eenvoudig is. Ik heb er inmiddels al aardig wat gezien, maar zo'n vreemde grijze niet. Mooi dat je die gezien hebt.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Roos,
  Wat een bijzondere boomkikker. Het blijft vreemd om een vertrouwde soort in een ander jasje te zien. Voor wetenschappers een uitdaging om er een passende verklaring voor te zoeken. Boomkikkers waren er nog veel, gelet op wat je vertelt en laat zien.
  Leuk dat je ook een libel in de vlucht hebt "gevangen", het blijft een pittige uitdaging. September is je tot nu toe goed gezind geweest.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees, dank weer voor je uitgebreide reactie.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 12. Prachtig, prachtig Roos,
  Zo divers met allemaal fantastische foto's!
  Ik heb er weer van genoten.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt hier prachtige foto's staan Roos.
  De boomkikkers ozo mooi en dan de eekhoorntjes zo leuk om te zien.
  Knap ook de paardenbijter in de vlucht gevangen, mooi hoor.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ha Tinie, dank weer voor je reactie. Ik zal je eerdere meldingen weg halen. Dank voor de uitleg.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 14. Wow!!! Que fotos mas bonitas, son todas extraordinarias. Hace pocos días yo también fotografié a las Hyla arborea dormidas, me encanta esta especie. Enhorabuena Roos, un fuerte abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige fotos Roos met ook hele mooie eekhoorns. De boomkikker en de buizerd vind ik ook mooi. Ik heb genoten van je fotos.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Roos,

  Je foto van de kleine vuurvlinder springt eruit voor mij bij deze blog, hij is zo mooi helder en dan die fijne sprietjes waar hij op zit, erg mooi. De andere foto's zijn mooi divers, zeker apart de kleurloze boomkikker. Vluchtfoto's vind ik altijd knap en super dat het ook bij de libel is gelukt.
  Bomen rooien voelt idd wel dubbel maar ik ga er ook vanuit dat er goed over het beheer is nagedacht dus hoop ik met je mee dat het allemaal goed uitpakt voor de natuur.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie op dit en mijn vorige blog Marianne. Altijd een plezier jouw reacties te lezen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 17. Hoi Roos,
  wat een heerlijke serie is dit zeg. De meest mooie dieren en diertjes zie ik hier voorbij komen. Inmiddels zijn nu de mooie dagen wel voorbij en zitten we in de vele regenbuien. Daarom is het zo fijn om nog even van deze kikkers, libellen, juffers en vogels te genieten. Heel bijzonder inderdaad dat je ook een "kleurloze" boomkikker aantrof. Zoiets had ik ook nog nooit gezien.
  Je vliegende buizerd is ook een pracht van een plaat geworden.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Helma, dank voor je reactie op dit blog en de drie voorgaande blogs. Het is altijd weer even leuk je reacties te lezen en de bevestiging daardoor dat ik toch wel geluk heb gehad met wat er weer voor mijn lens voorbij heb zien komen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
  2. Hoi Roos,
   dit meerkleurige boomkikker bind ik ook echt heel bijzonder :-)
   ik ben ook altijd blij als ik weer even kan bijlezen ;-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 18. Hoi Roos,

  Wat leuk dat je deze bijzondere boomkikker hebt kunnen fotograferen. Ik heb de link die je meestuurt nog niet gelezen, maar bij vogels en zoogdieren komt dit fenomeen van gedeeltelijk wit gekleurde exemplaren ook voor en heet dan leucisme. Ik dacht even goh, zou er nou in de Luijsen een hop gezeten hebben, ik begon al een beetje te balen dat ik die dan had gemist, maar het plantje is ook mooi, kreeg gelijk zin in een lekker pilsje haha. Die eekhoorn op nr. 10 heb ik daar op nagenoeg dezelfde wijze gefotografeerd. Mooi uitgebreid blog, ik hoop overigens dat ze met die werkzaamheden daar bijna klaar zijn, er staat bijna geen water meer en de laatste paar keer dat ik daar was heb ik er niet veel kunnen fotograferen. Ik kom er al jaren, maar nog nooit was het er zo rustig als de laatste maanden.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen