maandag 14 oktober 2019

More Autumn in the Doort and the Luysen ...


Afgelopen zondag was weer eens een schitterende dag met zeer aangename temperaturen, 24 graden zelfs. Niet verbazingwekkend dan ook dat je op de St.-Maartensheide een uitbundig roepen van de boomkikkertjes hoort en de kikkertjes ook weer veelvuldig ziet genieten van de warme zon. Libellen benutten ook deze laatste warme dagen om voor nageslacht te zorgen en diverse vlinders, zoals atalanta, gehakkelde aurelia, kleine vuurvlinder zie je weer rondvliegen. 

Boleet


In de vogelwereld is het momenteel rustig. Je hoort wel de roodborstjes uitbundig zingen en ik heb zelfs een paar vuurgoudhaantjes gezien en gehoord. Een bewijsfoto bijgevoegd. Mooier lukte niet, ze zijn snel en de lichtomstandigheden in een bos zijn niet echt optimaal. Paddenstoelen zijn er wel in overvloed. Maar die ene porseleinzwam moet ik nog tegenkomen. In de Doort is er weer water in de beek, maar het stroomt op de een of andere manier niet echt goed door. Daardoor nog steeds een veel te laag waterpeil in de tichelgaten.  

14 oktober De Luysen

Roodborst Erithacus rubecula


Zwavelkop Hypholoma fasciculare


Vuurgoudhaantje Regulus ignicapilla


Grote parasolzwam Macrolepiota procera   (twee dagen later gefotografeerd van eerder geplaatste foto)
Geel korstmos Xanthoria parietina


Ruwe berk Betula pendula  zaad


Boleet


Boomkikker Hyla arborea


12 oktober De Luysen


Catarelle?


Fraaie koraalzwam Ramaria formosa


Mycene?


Grote parasolzwam Macrolepitota procera


Oranjerode stropharia Leratiomyces ceresSpekzwoerdzwam Merulius tremelosus


 ???


10 oktober De Doort 

Buizerd Bureo buteo  


Doolhofzwam Daedalea quercina


Eik Quercus

Els Alnus


Kleine kale inktzwam Coprinopsis acuminatus ???


Wilde- paardenkastanje Aeculus hippocastanum???


Mycene ???


Zwavelkopjes ?


Paardenbijter Aeshna mixtaZwavelzwam Laetiporus sulphureus


Zwavelkopjes Hypholoma fasciculare


Rode zwavelkopjes Psloecybe sublatertia 


Judasoor Auricularia auricula-judea 
24 opmerkingen:

 1. There have been many, many posts recently about fungi, especially from The Netherlands, leading me to believe that there is a good deal of interest in these organisms. I too find them fascinating. Unfortunately, there seems to have been a renewed interest in foraging in recent years, and it is not always done responsibly. We all enjoy eating wild mushrooms from time to time, but I prefer overall that they are left in the forest. I have not harvested any wild mushrooms this year. Best wishes, Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello David, it has always been a great interest of people to go out and search for Fungi and take photos of them. It was not done to pick them and also forbidden. Now we have people from the East of Europe and they do not know this and pick the eatable ones from the forest to sell them to restaurants. It is a bad development.

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige serie foto's laat je zien.
  Zo gaaf het boomkikkertje.
  De andere foto's zijn ook super.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtige herfstserie heb je weer laten zien,echt mooi Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Roos
  mooie foto's van de herfst en wat een soorten padenstoelen mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. You are showing us a wonderful assortment of beautiful fungi with your delightful images, Roos. It seems to be a good year for fungi this year, and we are getting many in our small garden this year - and some don't smell so good!

  You have, of course, got me excited with the dragonfly, but completely stolen my heart, as usual, with the boomkikker!

  I hope you have a wonderful week ahead of you. Take great care - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for liking this blog and photos Richard. All the best.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 6. Hoi Roos.

  Super mooi deze herfstserie.
  Het Roodborstje is super.

  Mooi Roos.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Roos,
  Wat een schitterende herfstblog!!!
  Wat zijn de foto's van de roodborst mooi, met die geweldige achtergrond! Ook al lekker zo'n vliegensvlug goudhaantje erop, knap fotowerk! De paddenstoelen zijn echt uit de grond geschoten. Hier ook overal. Ik weet maar een paddenstoel voor je, dat zijn die rode: Oranjerode stropharia . Kijk maar naar vergelijkbare foto's van die soort, het klopt vast wel. Ik heb genoten van je mooie blogje, ook van de paardenbijter en buizerd en de sfeervolle platen van de kastanjes
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Maria, dank voor de benaming van de zwam. Het lijkt er inderdaad op dus de naam toegepast en weer bedankt voor je reactie op het blog.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 8. Hoi Roos, wat heb jij een mooie dag gehad zondag, super en dan ook meteen lekkere foto's. Dat Roodborstje is schattig en ze zingen hier ook veel. Leuk ook een Vuurgoudhaantje, lukt mij nooit.
  Wat heb je veel soorten paddenstoelen ook gezien, wow. Zo'n grote groep bij elkaar is echt mooi.
  Lekkere blog met sfeerplaten van de herfst.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Roos.
  Prachtige foto's die weer plaatste.
  Dat is puur genieten hoor.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Great pictures of birds, mushrooms and insects. I liked all the pictures well.

  Ottar

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie serie vogels, paddestoelen en insecten Roos. Hier nog geen roodborst gezien, alleen koolmeesjes. Ik fotografeer weinig paddestoelen, kom niet veel in bos. Toevallig de laatste dagen een paar, ik ken ook weinig namen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Roos,
  erstklassige Pilzfotos, jedes ein Unikat sehr schön
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Roos,
  Je hebt de herfst prachtig in beeld gebracht. Het roodborstje is een mooie binnenkomer, het boomkikkertje een verrassing. De variatie aan paddenstoelen mag er zijn. Ten dele onbekende soorten voor mij. Ook in het westen is de variatie groot. Het is prettig dat je kunt kiezen, want niet alles vind ik even fotogeniek. De paardenbijter vind ik ook opmerkelijk, libellen heb ik nauwelijks gezien in oktober. De herfst is en blijft een aantrekkelijk jaargetijde, behalve als het veel regent en hard waait "LOL".
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos,

  Mooie serie paddenstoelen, het is echt herfst al zou je dat aan de paardenbijter niet zeggen, prachtig zoals je die zo laat nog in het seizoen op de plaat hebt kunnen zetten. De buizerd heb je ook lekker scherp uit de lucht "geplukt". Fijn ook dat boomkikkertje, prima de reflectie op de rug weten te voorkomen. Ondanks de droogte hebben ze het dus blijkbaar toch overleefd.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Roos,
  Het mag dan nog wel zomer lijken, dit is toch overduidelijk een herfstblog. Misschien nog niet de echte herfstkleuren, maar je laat wel al een grote verscheidenheid aan paddestoelen zien. Ik mag daar graag naar kijken, het liefst zelf door een lens, maar ook bij anderen. Wat is er trouwens met die Rode Stropharia's aan de hand op de eerste foto daarvan? Zo ken ik ze helemaal niet.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een gezwam

  Groet je broer Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Roos,
  deze post is er ook een om door een ringetje te halen :-)
  Dat roodborstje vind ik werkelijk prachtig om te zien en dan ook nog eens luidkeels fluitend :-))))). Je boleten zijn echt heel mooi maar ook de overvliegende buizerd kon je heel fraai platen. Die spekzwoerd is ook echt heel mooi.
  Een heerlijk herfst blog met een groter vatia aan paddenstoelen, zwammen, vogels maar ook eikels en kastanje. Heerlijk om te zien.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen