zondag 27 oktober 2024

October, a lot of photos ...

 Soms denk je waar blijft de tijd. Voor je het weet is er weer een maand voorbij en dat geeft weer een hoop foto's die dan allemaal in deze post geplaatst moeten worden. Mmmmm dan maar wat selectiever zijn. Alhoewel dat veel moeite zal kosten. 

We hebben de laatste dagen van oktober een soort van Indian summer gehad hier in deze streken. Hier in het zuiden was het soms wel 23 graden. Zon blauwe luchten en soms waren er dan ook wel regenbuien. Voor paddenstoelen ideale condities. Helaas viel het tegen qua soorten. Misschien zocht ik op de verkeerde plekken. De paddenstoelen die het hier goed doen zijn de grote parasolzwammen. Ongelofelijk groot waren sommige exemplaren. Met die warme dagen waren er ook heel veel heide libellen te zien. Op een bepaalde locatie was het een overvloed aan boomkikkers op sommige braamstruiken was het een ware invasie. Allemaal genietend van de warme zon en de bijkomende muggen en vliegen. Maar laat ik maar beginnen met het plaatsen van de foto's.

5 oktober: Een dag met volop zon in De Luysen. De kiekendief nog aanwezig al speurend of er nog wat te scoren valt. Het ijsvogeltje uiteraard op zoek naar een visje. Een vlieg die wel gouden oogleden leek te hebben. Een zilverreiger al vliegend met gestrekte hals, dat zie je ook niet vaak.

IJsvogel Alcedo athis


Boomkikker Hyla arborea


Bruine kiekendief Circus aeruginosus

?

Grote zilverreiger Ardea alba

15 oktober: Kettingdijk en omgeving

Boomkikker Hyla arborea








Kluifzwam Helvella

16 oktober: Omgeving Kettingdijk weer een warme dag en de herfstkleuren laten zich al goed zien wat warme contrasten geeft bij de boomkikkers die zich nog steeds koesteren in het warme zonlicht. 

Boomkikker Hyla arborea



Gewone glimmerinktzwam Coprinellus micaceus

Grote parasolzwam Macrolepiota procera met heidelibel Sympetrum




?

19 oktober: deze keer wat dichter bij huis. Een rondje Molenplas en hopende op kraanvogels dichterbij de Duitse grens in de buurt van het IJzeren bos. Helaas nog steeds geen kraanvogels.

Koperwiek Turdus iliacus, vink Fringilla coelebes en pimpelmees Cyanistes caeruleus aan het badderen.


Roodborst Erithacus rubecula


Plooivlieswaaiertje Cantharellus crispus




?

24 oktober: Kettingdijk en omgeving. En weer scheen de zon en was het aangenaam van temperatuur. Op een bepaalde plek ineens veel boleten. (Die hadden paddenstoelen plukkers gelukkig nog niet ontdekt.) Ook weer een boomkikker (er waren er meer maar ik plaats maar een foto) Drie boompiepers vlogen over het ven en een van deze mooie vogeltjes landde in een berk en liet zich mooi op de plaat zetten. Op een ander gedeelte had een winterkoning zijn domein gemaakt en duldde nog maar net een koppeltje roodborsttapuiten die blijkbaar nog op trektocht waren. In het hoge gras waren ze druk met foerageren om dan weer even rustig op een tak te gaan zitten. In het veld een paar bomen op een rij die zich al redelijk in herfstkleuren toonden. Zo ook op de Kettingdijk zelf al volop herfstkleuren.   

Boleet Boletales




Boomkikker Hyla arborea

Boompieper Anthus trivialis




Grote parasolzwam Macrolepiota procera











Pimpelmees Cyanistes caeruleus

Roodborsttapuit Saxicoal rubicola female and male 


Winterkoning Troglodytes troglodytes



?

Bedankt weer voor jullie bezoek zo ook op mijn vorige blog en jullie reacties daarop. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten