zondag 20 oktober 2013

klitten van distels en konikpaarden

Op sommige plekken in 'De Rug' bij Roosteren is het een kleine wildernis. De Konikpaarden hebben hier een flink gebied tot hun beschikking en kunnen gewoon De Maas inlopen voor het lessen van de dorst en het zoeken van verkoeling. Daarom zijn ze meestal aan de waterkant te zien. Maar soms zie je ze ook wel eens aan de andere kant die grenst aan het dorp Roosteren. Ik ging eigenlijk op stap om paddestoelen te fotograferen maar werd verrast door een deel van de kudde die hier van het langere gras en kruiden kwam eten.

In dit gebied groeien veel wilde planten en bloemen en ook veel distels. Deze distels hebben weerhaakjes aan de zaaddoosjes die als er een dier langskomt zich vastklit in de vacht, manen en staart. Het is wel een grappig gezicht, net pruiken die ze op hebben.

Elk jaar is dit weer waar te nemen en op den duur vallen deze zaden er weer af om zich zo te verspreiden.


Ik geloof niet dat de paarden er erg veel last van hebben, althans aan het gedrag is dat niet te merken. Ook zie je dat ze elkaars vacht met de tanden onderhouden.

Leuk was te zien dat er een aantal veulens bij waren waarvan een een paar dagen oud. Mooi op hoge beentjes stapte het kordaat mee.


 


 

Nieuwsgierig zijn ze ook en niet bang aangelegd. Leuk om dit van dichtbij waar te kunnen nemen.

4 opmerkingen:

 1. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik hier een tijdje niet gekeken heb. Ben nu weer helemaal bij en heb genoten van je prachtige foto's en leuke verhalen. Zo'n zielig gezicht hè, die klitten bij de paarden. Zelfs dat kleine ding heeft er al op zijn lijfje zitten... Maar ik heb ook alleen maar gehoord dat ze er absoluut geen last van hebben, dat zullen we dan maar geloven. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Liesbeth, Nou helemaal geen schande hoor, gezien dat jullie er lekker veel op uit gaan en mooie foto's maken is dat niet meer als normaal. Des te leuker als je dan weer eens langskomt om bij te lezen. Ja het is aan de ene kant sneu om te zien maar ook wel weer grappig. Wetende dat ze tzt van de klitten verlost zijn.

   Verwijderen
 2. Deze paarden zijn minstens zo mooi als paddenstoelen. Mooie post. Wat heerlijk moet het zijn om dit te kunnen bekijken van zo dichtbij. Gisteren zijn wij naar de film Nieuwe Wildernis geweest over de Oostvaardersplassen. Deze film laat ook een kudde met konikpaarden zien. Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Annet, Ja wij hebben hier op steenworp afstand ook een kleine wildernis. De film schijnt prachtig te zijn, die draait hier in België ook.

   Verwijderen