vrijdag 27 november 2015

Mandarijneend in De Luysen


Al een tijdje zijn er een paar koppeltjes mandarijneenden (Aix galericulata) te zien in De Luysen. Je vraagt je dan af hoe komen die daar, heeft iemand ze uitgezet? Het oorspronkelijke broedgebied ligt in het oosten van China en het noorden van Noord-Korea. De vrouwtjes broeden in holtes in bomen en de kuikens springen 1 dag na uitkomen uit het nest. De mannetjes zijn prachtig gekleurd en mooie getekend. Het vrouwtje is bruin met vlekken op de zijkant.


 
 
Het was verder rustig bij De Luysen, als vaste gast weer het ijsvogeltje gezien en ook deze keer moest hij weer een braakbal kwijt. De zilverreiger was aan het vissen met weinig succes en na een tijdje vloog hij naar een ander plek om daar zijn geluk te proberen. Krakeenden en wilde eenden voldoende. Ook ganzen zijn weer in grote getalen te zien en te horen. Ook het roodborstje was weer present.

 
 
Onderweg ook nog een groepje grote parasolzwammen kunnen fotograferen.


35 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Ze zijn wel prachtig de Mandarijn eenden.
  Mooi ook je reiger, paddenstoelen en het IJsvogeltje.
  Mooie foto's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zijn het prachtige eenden. Het aantal verwilderde dieren neemt alleen maar toe. 't Mogen dan wel exoten zijn, maar wat mij betreft zijn ze meer dan welkom..Ze brengen kleur op het water en "in het leven"..... Ook je ijsvogeltje en de zilverreiger staan er weer prachtig op.
  Komen de mandarijneenden trouwens een beetje dichtbij? Lijkt me leuk om eens te gaan zien.
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ze zijn inderdaad schitterend Gerard. Alleen heb ik altijd een dubbel gevoel bij exoten, zijn ze een gevaar voor onze inheemse vogels etc. Deze kon ik fotograferen op zo'n 75 meter van de hut. Het was die dag er rustig qua mensen dus durfden ze wel dichterbij te komen. Hoe dat is als de hut vol zit en mensen hardop praten weet ik het niet. Garanties zijn er niet ;)

   Verwijderen
 3. Mandarin Duck (especially the male) may take the prize for the best looking duck in the world. It is simply amazing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes David it is a most wonderful duck. Amazing colors!

   Verwijderen
 4. Wat zijn die mandarijneendjes toch mooi. Je hebt ze prachtig vastgelegd, tja waar ze vandaan komen, misschien ontsnapt uit een siervijver van iemand. Ook weer prachtfoto's van zilverreiger en ijsvogel,
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook Ghita. Iemand die ze zat was of iets dergelijks. Dan worden ze in een natuurgebied losgelaten net als schildpadden en andere dieren.

   Verwijderen
 5. Prachtige serie foto's Roos.
  Die manderijneend is echt geweldig mooi.
  De ijsvogel met de braakbal is echt uniek.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg fraai, die mandarijneenden. Hier in de Amsterdamse waterleidingduinen heb ik ik ze ook wel eens gezien, maar nu al een tijdje niet meer. Jammer.
  Ook mooie platen van de zilverreiger en brakende ijsvogel is natuurlijk helemaal top. Hoop ik ook ooit nog eens te zien.
  Groeten, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Preciosa sesión Roos, me ha gustado mucho. Un fuerte abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos,
  Mandarijneenden die in het wild voorkomen zijn vast ergens ontsnapt of losgelaten. Het zijn wel schitterende dieren. Die hebben we gelukkig in Nederland toch al, zoals de ijsvogel. En nu al weer met braakballen. Velen zijn al blij als ze een keer een ijsvogel zien. Ook een zilverreiger is fotogeniek zoals je laat zien.
  Het is daar een mooi gebiedje.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I guess that the Mandarin is my favourite duck, Roos. It's a truly handsome bird. To my mind, the female has a wonderful serene beauty, whilst the male is spectacular in his finery.

  Super images of the Great White Egret, and you've expertly captured the Kingfisher expelling that pellet too. Fabulous!!!

  I hope that your weather is better than ours this weekend! Take good care - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reaction on my blog Richard.
   This morning the weather was fine with Sunshine. Tonight and tomorrow we are getting bad weather with lots of wind and rain. So we have to stay indoors.

   Verwijderen
 10. Oh My goodness !I can not belive how the Mandarin Duck looks straight out of a painters dream.
  It does not look real.
  And again the little Kingfisher is so funny. I can not believe that you have caught that twice.
  Beautiful, wonderful and lovely photos.

  cheers, parsnip

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat mooi al die mandarijn eenden bij elkaar Roos.
  Maar toen zag ik de zilverreiger, nog mooier.
  Zeker die in de vlucht genomen.
  En als toetje een hele fraaie serie van de ijsvogel en zoooo mooi .
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tjonge wat weer een mooie serie Roos.De mandarijneenden heb je fraai vastgelegd,mooie dieren zijn het die hier natuurlijk van oorsprong niet thuishoren, maar het is wel genieten van zulke kleurrijjke dieren.
  Mooi ook de grote zilverreiger, die heb je knap in de vlucht en alweer van die schitterende opnamen van een braakbal producerende ijsvogel, toppie, je bent een geluksvogel!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Those Mandarins are drop dead gorgeous. No bird should be blessed with feathers that beautiful! Wonderful shots. Great captures of the kingfisher too regurgitating that 'foul' pellet. As my father would say: "no good hanging on to it boy." All best to you Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Weer een schitterende serie Roos. Ik ben helemaal weg van de mandarijneenden. Zo,n mooie vogel!
  De zilverreiger en de ijsvogel zijn ook heel mooi gefotografeerd. Hiervan kan ik genieten.
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo, via via je blog ontdekt, mooie natuurfoto's fraaie en interessante blog heb je, ook heerlijk rustig van kleur.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Roos,
  toch best wel bijzonder om deze Mandarijneenden te zien.
  Je zie ze vaak alleen bij mensen die deze vogels als hobby hebben in een vijver maar in de vrije natuur zie je ze bijna nooit. Wel heel leuk dat je deze zo mooi kon footgraferen. De ijsvogel is en blijft een geweldig mooi vogeltje en die mag je va mij best alle keren erbij plaatsen hoor hihi... De grote zilverreiger is ook al zo leuk om te zien. De paddenstoelen zijn heel sfeervol gefotografeerd.
  Groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Helma. Ik zal aan je wens proberen te voldoen ;)

   Verwijderen
 17. Dat zijn weer prachtige foto's. Heel knap hoe je iedere keer weer zulke mooie plaatjes van de ijsvogels weet te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat maak je toch prachtige foto's Roos. Om stil van te worden.

  BeantwoordenVerwijderen