vrijdag 21 juni 2019

Une semaine en France ....


3 juni - 10 juni

Een kort bezoek aan mijn broer op de boerderij waar ook mijn zus verbleef. Bijpraten en gewoon even bijkomen. De natuur liet me ook dit jaar niet in de steek. Te zien in onderstaande foto's.

Westelijke smaragdhagedis  Lacerta bilineataMuurhagedis Podarcis muralisGeelgroene thoornslang Hierophis viridiflavus  Boerenzwaluw Hirundo rustica Distelvink Carduelis carduelis
Bosbeekjuffer Calopteryx virgo 
 Een fabel

De Krekel en de mier,

De krekel sjirpte dag en nacht, zo lang het zomer was,
Wijl buurvrouw mier bedrijvig op en neer kroop door 't gras "ik vrolijk je wat op"zei hij. "Kom, luister naar mijn lied".
Zij schudde nijdig met haar kop: "Een mier die luiert niet!"

Toen na een tijd de vrieswind kwam, hield onze krekel op.
Geen larfje of geen sprietje meer: droef schudde hij zijn kop. Doorkoud en hongerig kroop hij naar 't warme mierenest.
"Ach, juffrouw mier, geef alsjeblieft wat eten voor de rest van deze barre winter. Ik betaal met rente terug,
Nog voor augustus, krekelwoord en zweren doe 'k niet vlug!" "Je weet dat ik aan niemand leen," Zei buurvrouw mier toen heel gemeen.
"Wat deed je toen de zon nog straalde
En ik mijn voorraad binnenhaalde?" "Ik zong voor jou,"zei zacht de krekel. "Daaraan heb ik als mier een hekel! Toen zong je en nu ben je arm. Dus dans nu maar, dan krijg je 't warm!"

De moraal van het verhaal; Wie leeft van kunst gaat door voor gek. Vaak lijdt hij honger en gebrek.

Uit fabels van Jean de La Fontaine

veldkrekel Gryllus campestris en bosmier Fromica rufa  


Blauwzwarte houtbij Xylocopa violacea


Boterbloempje  Pseudopanthera macularia


Klaverblauwtjes hebben het in sommige gebieden moeilijk daar hun habitat aan het verdwijnen is door diverse omstandigheden. Gelukkig is het gebied waar deze gefotografeerd is niet intensief in gebruik en dat kon je gelijk merken door de aanwezigheid van meerdere klaverblauwtjes.

Klaverblauwtje Polyommatus semiargus

Kleine vos Aglais urticae Al die tijd hoorde ik de koekoek roepen zelfs zeer dichtbij. Het bleek dat hij in de hoge dennenbomen achter het huis zat. Terwijl hij ineens langs vloog kon ik hem redelijk op de foto krijgen. 

Koekoek Cuculis canorus  


Platbuik libel Libellula depressa  
Zwarte roodstaart Phoenicurus ochruros 
Aubrac koeien ras Bovine 


Een wandeling met mijn zus leverde deze prachtige orchideeën op. Ik had er zo overheen gekeken maar mijn zus heeft daar oog voor, ook gezien het schilderen van bloemen wat zij doet. 

Purperorchis Orchis purpureaIn het veld waar de orchideeën stonden zag ik plotseling een koppeltje grauwe klauwieren. Hier het vrouwtje op een paaltje van de afrastering. 

Grauwe klauwier Lanius collurio   

En dan sta je naar het veld te kijken waar veel wilde bloemen in staan te bloeien en dan zie je ineens een vos die aan het scharrelen is. Een bijzonderheid want wordt het bekend dat er een vos in de buurt is dan staan er weer schietgrage figuren op om deze soort neer te knallen. Fransen hebben niets op met vossen. Heel jammer. 

Vos vulpes vulpes

Al met al een bijzondere week. 
Een bedankje is zeker weer op zijn plaats.

36 opmerkingen:

 1. Hoi Roos.

  Nou Roos dat was zeer de moeite waard dat bezoekje bij je broer.
  Wat veel moois is daar te zien.
  Prachtige foto's heb je kunnen maken.
  Super mooi alles, helemaal de Slangen en Hagedissen.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Roos,
  Heerlijk dat je eens in een andere omgeving kan fotografern, je ziet dan ook meer andere dingen als in he eigen omgeving.
  De paring van de wiedebeekjuffer heb je perfect vast kunnen leggen.
  Ook de vlinders zijn mooi, net als de vos en alle andere foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Irma, dank voor je reactie en het parende koppeltje zijn bosbeekjuffers.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 3. That was a VERY special week, Roos. Your observations and images are wonderful. However, for me, the shots I got most pleasure from were those of the lizards and snake. I'm wondering if I'm seeing a worrying diversion in my interests here - first the Tree Frogs and now lizards and snakes!? Sadly, the Herpetofauna in my area is not good.

  Have a wonderful weekend and week ahead, and take good care - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Richard, snakes and lizzards like I took photos of in France you will not find here that often eather. And as you can see I am interested in every beautyful animal I encounter on my walks. I can not ignore them.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 4. I think it is ironic, Roos, that we have both featured goldfinches this week, you the European Goldfinch, and me the American Goldfinch. Now we can have that discussion about which is the better looking! I would say that they are both uncommonly handsome birds and leave it at that! Like Richard above I found the shots of the lizards and the snakes quite captivating too.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello David,
   sometimes stuf happens hahahaha. But I for sure can not say if one Goldfinch is more beautyful than the other. They are both gems :)
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 5. Hi Roos,
  What a wonderful trip to visit your brother and give us such a varied post.
  Love the Lizard images and the fable is so good to read.
  All the best,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello John, glad you like the photos of the Lizard and I am glad you were able to understand/and read the fable.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 6. Een prachtige serie Roos!
  Mooi die vlinders. Ik ben helemaal weg van je klaverblauwtje! Maar de hagedisjes zijn ook klasse! Ook genoten van de juffers, schitterend en die vos wat leuk om zo tegen te komen. Je fabel van de krekel en de mier is geweldig! Als je die twee zo mooi tegenover elkaar op de foto hebt, kun je bijna niet anders dan daar aan denken. Ik heb er van genoten!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Maria, ja dat was gelijk wat in me opkwam. De fabel van La Fontaine. Staat hier ook in de boekenkast. Als kind heb ik dat boek "verslonden".
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 7. Prachtig. Echt genieten om door jouw foto's naar beneden te scrollen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Aritha, dank voor je reactie op mijn blog en welkom.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 8. Hoi Roos,
  Wat is het toch steeds weer een prettige variatie om eens in een ander land te zijn, om allerlei redenen. Qua natuur heb je een prima week gehad, met zowel hagedissen als slangen. Een klauwier is ook al zo'n bijzondere soort, die ik ook wel eens zou willen zien. Je heb een mooi gevarieerde week gehad zo te zien. Het lijkt een aantrekkelijk gebied om te bezoeken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees, dank voor je reactie en inderdaad een prachtig gebied en de toerist is minimaal te bespeuren. Mijn broer heeft een Gite maar in de nabije omgeving zijn meer gelegenheden om te verblijven. Ik kan het je aanraden.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 9. Wow, wat heb jij veel mooie dingen gezien in een weekje Frankrijk. Te beginnen natuurlijk met die prachtigen hagedissen en thoornslang. Maar ook de libellen en juffers. Dat kleine gele vlindertje heb ik de afgelopen weken (ookm in Frankrijk) ook veel gezien. Dat is toch een Boterbloempje? Je treft het wel met een zus die op zo'n mooi plekje woont!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Dick, laat ik nou de naam maar niet hebben kunnen vinden van dat vlindertje. En inderdaad is het een boterbloempje. Dank om het te vermelden in je reactie ik ga het aanpassen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 10. Je hebt wel mooie soorten gezien Roos, zelfs een vos. Leuke fotos.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Reacties
  1. Dat is het zeker Bas. Dank voor je reactie.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 12. Hoi Roos,

  Zo wat een hoop soorten en variatie heb je daar in een week gezien en dan zie je meteen ook weer dat door een ander habitat ook weer heel andere soorten voorkomen. De smaragdhagedis, een prachtig dier met fijne kleuren. En die thoornslang, ik had er nog nooit van gehoord, vroeg me af of die giftig is. Wat een diepzinnig, maar mooi gedicht, past perfect bij deze platen. Klaverblauwtje, ook die heb ik nog nooit gezien, prachtig als hij zijn vleugels openvouwt. Mooie orchidee ook, al weet ik niet welke soort het is. Heel mooi allemaal Roos.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ad, dank voor je reactie. Het is altijd een mooie bijkomstigheid als je naar een ander land gaat, weer andere soort dieren te zien. Dat is altijd de verrassing wat je weer tegenkomt. Desondanks geniet ik net zoveel van het moois in de eigen omgeving. Het gedicht is van Jean de la Fontaine, een boek vol met fabels. Wij hadden dat thuis in de boekenkast staan en ik vond het prachtige verhalen waar altijd een moraal aan verbonden was. Als je het boek niet kent zou ik het je zeker willen aanraden.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
  2. DE Fabels van La Fontaine heet het boek.

   Verwijderen
 13. Hoi Roos,
  wat een prachtige foto's van deze hagedissen maar ook van de andere dieren.
  De zwaluwen en ook de vos komt heel mooi uit. Teveel om op te noemen maar ik heb hier onwijs zitten genieten van deze mooie flora en fauna. Echt prachtig.
  Het is dan wel fijn dat je daar familie hebt wonen ;-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Helma, dank voor je reactie op dit blog.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 14. Dag Roos, wat een weekje met zoveel moois. De hagedis is voor mij een toppertje, maar de vogels, vlinders en libellen, schitterend. Ik kom graag nog eens terug, groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anne-Marie, dankjewel voor je reactie op dit blog.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 15. Hoi Roos.
  het is daar wel een mooie plek om te fotograferen en dat laat je zien ook.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een verschillende soorten had je allemaal voor de lens Roos.
  Dat het genieten was zie je zo.
  De ene nog mooier dan de ander, kiezen kan ik niet.
  Groetjes Tinie

  Nog bedankt voor je tip, ik ben er blij mee ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Tinie, dank weer voor je reactie en graag gedaan. Ik was blij je te kunnen helpen. (Natuurlijk ook eigen belang, want een reactie krijgen is altijd leuk hihihi).
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 17. Wat een mooie omgeving daar Roos. Prachtig de klaverblauwtjes en 'n koekoek in de vlucht, knap hoor. Ik kon op ons vakantieadres niet reageren (geen bereik) dus nu weer thuis en alsnog.
  Gr. Toos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Toos, hoop dat je genoten hebt van je vakantie en weer mooie dingen hebt gezien. En het is echt geen must om te reageren. Dus voel je niet bezwaard.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 18. prachtig gevarieerd blog. Begint al met die mooie hagedis. Verder ook de vogeltjes, en dan ook nog een vos in het veld, super.
  Mijn favoriete foto dit keer.....de koeien, die staan je daar zo leuk aan te kijken, het is een foto die zo op een anzichtkaart kan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen