vrijdag 25 april 2014

Zeearenden en meer in Mecklenburg Vorpommern Deel I

Deel I

Het waren mooie Paasdagen in NO Duitsland.
Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan. Door een aflevering van Vlaanderen Vakantieland, die ik paar jaar geleden op televisie zag was mijn belangstelling voor dit gebied getrickerd.
Een gebied met veel natuur, honderden meren, bossen en mooie heuvellandschappen, die gevormd zijn in de laatste Link> IJstijd. Mooie dorpen en specifieke kerkjes die kenmerkend zijn voor de streek. Nu stonden hele velden in het geel te baden doordat het koolzaad volop in bloei stond. Een adembenemend gezicht.Doordat de natuur hier nog uitbundig is hebben vogels en dieren hier nog de ruimte. Reeën, zie je gewoon door de velden lopen, naast Kraanvogels en Ooievaars (uiteraard op gepaste afstand).Boerenzwaluwen waren al weer druk en hun gekwetter was overal te horen. Roofvogels in de lucht zoals Buizerds, Haviken en Wouwen waren heel gewoon. Ook hebben we een visarendnest, wat gemaakt is op een elektriciteitsmast, via een kijkwand kunnen bekijken. Het nest was bezet en we zagen net een van de vogels thuiskomen. Helaas was het die dag grijs en regende het, wat een foto in silhouet opleverde. Bij dit nest hebben ze ook een webcam geplaatst en in het dorp is een informatiecentrum gebouwd waar je via een beeldscherm een blik in het nest kan werpen.


Ooievaars die hun nest op een schoorsteen hebben gemaakt. Iets lager op de schoorsteen nog een nestkastje, voor wie er gebruik van wil maken, eronder bevestigd door vogelliefhebbers.


Maar de mooiste momenten beleefde ik toch toen we met de ranger in zijn boot het meer op gingen om de Zeearend te kunnen fotograferen. Via de organisatie van (link >) Wildpix Travel van o.a. Han Bouwmeester hebben we af kunnen spreken om een paar uur het meer op te gaan. De ranger heeft het vertrouwen van o.a. een koppel Zeearenden weten te winnen en de vogels weten dat als hij ze roept er altijd wel een visje of wat te verschalken zal zijn. We waren nog niet op de plek gearriveerd of we werden al attent gemaakt op een Zeearend in de bomen. Een visje werd in het water gegooid en daar kwam de vogel aangevlogen. Wat een machtig gezicht. De ranger had uitgelegd hoe de vogel meestal komt aanvliegen en rekening houdend met het licht de boot zo zou draaien dat we onze plaatjes konden schieten. Naast mijn vriendin waren er nog drie fotografen met flinke lenzen op de boot. Ik had mijn Nikor AF-S 70-200 2.8 lens zonder de extender op mijn camera geplaatst. Aangezien de vogel groot is en de vis niet zover van de boot valt had ik met mijn lens niet fout gegokt om de vogel goed in beeld te krijgen. In totaal zijn er drie vissen en een gigantische paling als lokkertje in het water gegooid. De vissen werden naar het nest gebracht waar inmiddels kuikens uit het ei zijn gekropen en van de paling werd, naar zeggen door de ranger, eerst lekker door het mannetje gegeten voordat de resten hiervan ook naar het nest worden gebracht. Een Wouw was ook geïnteresseerd in een visje maar blijkbaar niet hongerig genoeg om er op te duiken. Ook prachtig om deze vogel te kunnen zien.
Hierbij dan de foto's van de Zeearend. Een belefenis om nooit te vergeten.

 

Deze vis was wel erg groot en te zwaar en de Zeearend moest deze loslaten
 
 

3 opmerkingen:

  1. Prachtige serie heb je op je blogs van Vorpommern Roos. Een goed besteed Paasweekend. Wat een mooi dier is dit. Je hebt er prachtige actiefoto's kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toevallig op je blog gekomen. Ga zelf namelijk de visarenden bekijken eind september. En na Mecklenburg ingetypt te hebben kwam ik hier uit. Na het zien van deze pracht foto's is de "lust" nog meer gewekt. Zo te zien gaan we daar een mooie natuur omgeving zien. Bedankt voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen