vrijdag 4 oktober 2019

Restjes .... Left overs ...


Inmiddels regent het al vele dagen en daar ben ik zeer verheugd over. Ik hoop dat deze regen de haast gestorven bomen en andere regen afhankelijke planten, insecten, dieren en vogels hier nog profijt van kunnen hebben voor de winter intreed. Ook dit jaar was het te droog een klap op wat de droogte vorig jaar al teweeg heeft gebracht. 

Paardenbijter Aeshna mixta


Eikenbomen hebben dit jaar dan ook uitzonderlijk veel eikels laten vallen, een overlevingsstrategie om uitsterven te voorkomen. De beken krijgen langzaam aan weer water toegevoerd maar leven in de beek is ver te zoeken. Vis of larven van insecten, kikkers, salamanders moet je daar nu nog niet gaan zoeken. Alles wat daar de vorige jaren uitbundig te vinden was is dood gegaan. De Doort wordt door de droogte bijzonder zwaar getroffen. Zeker na de herinrichting van de beek. Hierdoor staan de kleiputten haast droog. Er wordt nu al twee jaar gepraat met het Waterschap en beheerders. Helaas nog geen concrete oplossing. Een uniek gebied wat te grabbel wordt gegooid. Ik ben er al maanden niet meer geweest, ik word er bedroefd van.  Maar ook op andere plaatsen zie je de gevolgen van de droogte. 
Ik mag hopen dat volgend jaar de zomer wat natter zal verlopen voor een hoognodige herstel van de natuur. 
Nog wat foto's van de laatste warme dagen en dan gaan we maar eens op zoek naar de paddenstoelen. Het is tenslotte Herfst geworden.

Dank voor al jullie reacties en waardering op mijn vorige blog. Als altijd waardeer ik dat zeer. 


Zwart tandzaad Bidens frondosa een invasieve exoot uit Noord-AmerikaMais, een exoot die massaal ons landschap vult voor voeder van de veestapel, meest varkens die dan percentsgewijs grotendeels voor de export bestemd zijn. Rest voor ons uitputting van de grond, gespoten gif wat in ons water terecht komt etc. Het doodt de broodnodige insecten en bodembewoners voor onze vogels en dieren die dadelijk helemaal geen voedsel meer vinden voor hun jongen. Waarom moeten wij de wereld voeden met uitputting van ons land als gevolg. Als het je dan om het geld gaat, exporteer dan de kennis naar die landen dan kunnen ze hun eigen voedsel telen. De idioterie om bijvoorbeeld kersen uit Zuid-Amerika te halen is gewoon te gek voor woorden. Een supermarkt daar op aanspreken heb ik gedaan en dan durven ze te beweren dat de klant daar om vraagt ...
Stop het rondpompen van voedsel. Eet lokaal geteelde seizoen gebonden groenten en fruit. 

Mais Zea mays subsp. mays


Moerassprinkhaan Stethophyma grossum


Oranje luzernevlinder Collas croceus


Paardenbijter Aeshna mixta


Nest cocon van de tijger/wespenspin Argiope bruennichi
24 opmerkingen:

 1. Beste Roos ,zoals altijd heb ik weer genoten van je blog,fijne informatie en mooie foto`s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. A captivating series of images, Roos. Best make the most of the remaining days of good weather before winter descends upon us for another year. We will have to enjoy the special treats of winter and await the resurgence of life next spring. The cycle of the seasons is inexorable isn't it? Best regards, David.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello David, yes the changing of seasons is something I enjoy a lot but find it also very difficult with a long dark Winter. But then Spring is to admire in all its glory.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 3. Hoi Roos, hele mooie fotos van de insecten en vlinders. Om te fotograferen is regen niet makkelijk, moest gisteren ook mijn rondje afbreken. Maar alles is straks weer lekker opgefrist na de droogte van de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Roos,
  wat een prachtige foto's laat je zien.
  Die paardenbijter is echt mijn favoriet.
  Ik heb er van genoten, ik ben benieuwd naar de paddenstoelen die je gaat fotograferen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Irma. Ben op zoek geweest maar viel nog een beetje tegen maar er komen nog meer dagen aan om er op uit te trekken.

   Verwijderen
 5. Mooi Roos. De paardenbijter zag ik vaak, maar kreeg hem nog nooit zo in beeld zoals jij. De Luzernevlinder heb ik dit jaar niet gezien.Ik neem aan dat de meeste al vertrokken zijn. Mooi zo in het licht.
  Wa betreft de plant, denk ik aan het Zwart tandzaad, maar dat moet je zelf maar even nagaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Gerard en de naam van de plant.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 6. I'm very sad to hear that the dry summer you have had has had such devastating results, Roos. We, although not very far away from you, have not had such serious problems. What we are both suffering from - as is the rest of the world - is intense farming, and the use of pesticides, destroying the invertebrates on which life on the planet ultimately depends for its very existence.

  Your images on this post are, in contrast to the sad words, beautiful and heartening.

  Take good care. My very best wishes - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Richard for your reaction and liking my photos.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 7. Hoi Roos.

  Mooie afsluiter Roos van de zomer.
  Prachtige foto's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Roos
  geweldige serie heb je weer gemaakt top.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo
  die Libellenfotos sind sehr schön
  toller Post
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heb je schitterend mooie libelle foto's gemaakt.

  Het ziet goed uit. Deze reis hadden afgelopen zomer veel eikenrups gehad in de buurt. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Roos,
  Wat een heerlijke restjes toon je hier!
  Super, de paardenbijter en het zwarte tandzaad prachtig vastgelegd, Gelukkig waren er deze zomer weer aardig veel Oranje Luzernevlinders en heb jij er ook nog mooie bij je kliekje! Maar de cocon van de tijgerspin is wel heel bijzonder dat je die gevonden hebt!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een mooi setje restanten had je nog op de plank liggen, vooral de libel is erg fraai. Net als jij ben ik erg blij met de regen van de laatste weken. Ik ben dan ook al druk in de weer met paddestoelen. Je ziet ze wel een keer verschijnen. Ben ook erg benieuwd naar die van jou, waarschijnlijk weer heel andere soorten dan bij mij in de buurt.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijke post.
  De mooie libellen zijn voor mij echt genieten. Maar ook de foto's van het Zwart tandzaad Bidens frondosa vind ik heel erg mooi. Er zit ook veel sfeer in die foto's :-) Je laatste foto met die cocon vind ik echt heel bijzonder om te zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Roos,

  Ik kan alleen maar beamen wat je stelt t.a.v. de droogte en de gevolgen die we daar nu al twee jaar van ondervinden. Het is voor ons mensen vaak niet fijn als het zo lang achter elkaar regent, onze vakantie van vorige week op de camping is volledig in het water gevallen, maar het was wel heel hard nodig dat de natuur weer eens flink wat water kreeg. Ben al lang niet meer bij de Doort geweest, maar kan me voorstellen hoe dat er na twee droge zomers uit ziet. Mooie restjes vooral de paardenbijter.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen