maandag 19 december 2022

Winterprik ... en alweer distelvinken

 

Gisteravond is het warm water gaan regen en gaan ijzelen. We waren in Amsterdam bij vrienden en voordat de regen ging vallen zijn we gisteren in de namiddag op tijd vertrokken om voor de gladheid weer thuis te zijn. Gelukkig maar want er hebben zich veel ongelukken voorgedaan lazen we vanmorgen in de krant.  Gisteravond begon ook het Chanouka feest waar het eerste kaarsje werd aangestoken. Aanstaand weekend is het dan ook weer Kerstmis en dan is het al gauw het nieuwe jaar 2023. 

Ik wens jullie dan ook fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar.


Met een week vrieskou en wat sneeuw heb ik de gele hersentrilzwam kunnen fotograferen met wat ijskristallen en het zonnetje liet deze ijskristallem mooi schitteren. Bij vroege vogels is deze foto ook weer een "mooiste foto" geworden, net als de vorige foto van deze zwam. 

De gele hersentrilzwam Naematelia aurantia  





Hoe dit zwammetje heet weet ik niet maar de rijp was hier ook mooi op te zien. 



Voordat de echte vrieskou intrad was ik weer een keer naar De Luysen geweest. Daar kon ik het ijsvogeltje fotograferen die in een poel ontdekt had dat daar salamanders in zitten. Hij heeft er diverse keren een salamander uit kunnen vissen die hij op een tak van een boom verderop ging opeten. 

ijsvogel Alcedo athis




Met de aankomende kou was het verbazingwekkend nog twee juveniel lepelaars aan te treffen. Een paar dagen later waren ze weer vertrokken. Hopelijk naar warmere oorden. Op onderstaande foto;s ook twee foto's samen met de grauwe gans.

Lepelaar Platalea leucorodia



Grauwe gans Anser anser

Bij de Stevolplas op de uitgebloeide zonnebloemen met veel zaden een grote groep distelvinken die zich tegoed deden aan deze zaden. Tevens waren er ook nog veel groenlingen te zien.

Distelvink Carduelis carduelis



Groenling Chloris chloris en distelvinken




Een foto van de distelvink die ik op de site van Vroege vogels had geplaatst was vorige week uitgekozen tot "Foto van de week". In de loop der jaren is dat met meerdere foto's van mij gebeurd. Ik ben daar wel trots op dat mijn foto's deze waardering krijgen. Hierbij de link naar de website van Vroege vogels Website Vroege vogels






maandag 28 november 2022

Herfst op zijn mooist ...

 Nog steeds kan je genieten van de prachtige herfstkleuren door de verkleurde bladeren aan diverse soorten bomen. Het heeft nog steeds niet echt hard gewaaid waardoor deze nog steeds aan de bomen te zien zijn, vooral aan eiken en berken. Daarbij zijn er nog voldoende paddenstoelen te bewonderen. Ik ben o.a. naar de Loozerheide, geweest bij Budel Dorplein. Dit is eigenlijk een oefenterrein voor de militairen maar is opengesteld voor wandelend publiek. Meest kon ik daar helemaal alleen zijn. Soms iemand die zijn hond kwam uitlaten en dat was het dan. 



Hol das of vos ?
De pootafdruk vlak bij de ingang. Wie kan hier uit wijs?
Konijnenhol?

Gevorkt heidestaartje Cladonia furcata 

Rood bekermos  Cladonia coccifera

Fijn bekermos Cladonia chlorophaea

Restant van een berk. 
? heel kleine zwammen
Vliegenzwam Amania muscaria



Zandblauwtje Jasione montana


Op 25 november was ik bij De Luysen en het Wijffelterbroek.

Vlammende kleuren in bomen en riet, vanwege de zon die zich regelmatig liet zien. Ook weer diverse schimmels waargenomen. O.a. de gele hersentrilzwam Tremella aurantia deze schimmel behoort tot de familie Naemateliaceae. Deze biotrofe parasiet leeft op de gele korstzwam Stereum hirsutum. Het schijnt dat deze soort zeldzaam is. 





Grote stinkzwam Phallus impudicus
Gele hersentrilzwam Tremella aurantia




Op vier november ben ik naar het veld met kaardebollen, in Grevenbicht, gereden. Grote kans dat je daar zaad etende vogels aantreft wat in dit geval vele distelvinken waren. Ook was ik langs de Stevolplas gereden om te zien of de groenlingen nog aanwezig waren. Dit was ook het geval. Eerder was ik nog eens naar het Wijffelterbroek geweest en trof daar mooie exemplaren van grote parasolzwammen aan. 

Hier weer wat beelden om mijn schrijven te illustreren. 

Distelvink Carduelis caduelis











Groenling Chloris chloris





Grote parasolzwam Macrolepieta procera



?
?

Het was een groot aantal foto's die ik deze keer weer de revue liet passeren en als je deze regel leest is het jullie gelukt tot het einde te geraken. Sneller is de foto's in diareeks en dus groter te zien. Dank voor jullie reacties op mijn vorige blog. Ik was er nog op uit gegaan om kiekendieven te fotograferen maar tot nu toe geen succes. Binnenkort nog maar eens een poging wagen. Wie weet is dat dan mijn volgend onderwerp.