Op het tijdstip dat ik bij de kijkhut aankwam was deze nog leeg. Ik kon dus het mooiste plekje uitkiezen met zicht vooruit en ook nog opzij. Op het water voor de kijkhut een dun laagje ijs. Daar schijnt de zon haast niet in deze periode. Het open water was een stuk verder en vele meerkoetjes en eenden maakten daar gebruik van. Voor een eilandje met beschut riet zag ik een vreemde eend tussen de vele meerkoeten. Anders gekleurd met witte borst en een roestbruine zijkant. Zijn kop groen met een flinke snavel. Het bleek een slobeend te zijn. Mijn eerste waarneming van deze soort. Beschut en lekker in het zonnetje werd zo de nodige warmte opgedaan. Hetzelfde met een koppeltje krakeenden. Energie sparen is de overleving voor koude winterdagen. De slobeend werd even verstoord door andere eenden die zowat op zijn kop landden hierdoor wat actie om even de vleugels te strekken. Maar snel zwom hij weer naar zijn beschutte plek om nog wat veren te fatsoeneren.
Slobeend (Anas clypeata) Northern shoveler |
Even later hoorde ik rechts van mij een geluid wat niet van ganzen afkomstig was maar van een groep kleine zwanen die even later boven de bomen kwamen aanvliegen. Alles bij elkaar 20 stuks. Vroeger was dat toch een erg zeldzame soort. Maar ze worden steeds op meerdere plaatsen gezien.
Deze keer dus geen ijsvogeltje gezien of gehoord. Die had ook door de ijsvorming geen kans om op deze plek een visje te vangen. Maar er zijn genoeg andere plekken met open water waar dat wel zal lukken.
Kleine zwaan (Cygnus bewickii) Bewick's Swan |
Krakeend (Anas strepera) Gadwall |
Op de terugweg zag ik wat geels schitteren op de takken van de afscheiding van de kijkhut in de laagstaande zon. Het bleek de gele trilzwam te zijn. Deze is in de winter vaak te bewonderen.
Gele trilzwam (Tremella mesenterica) Yellow Brain Fungus |
Nou Roos dat is geen verkeerd moment om naar de kijkhut te gaan.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Bas voor je reactie.
VerwijderenMooie waarnemingen Roos, ik ben al lang van plan om eens naar de Luysen te gaan, ben er n.l. nog nooit geweest. Als ik dit zo zie wordt het wel eens tijd om daar ook eens een kijkje te nemen.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Ad
Dank je wel Ad. Leuk een reactie van je te krijgen. Goed plan om de Luysen eens met een bezoekje te vereren.
VerwijderenPrachtige serie Roos.
BeantwoordenVerwijderenWat heerlijk om te zien die overvliegende zwanen, gelukkig komen eer steeds meer.
De slobeend is ook heel mooi, ik heb deze ook nog nooit in het echt gezien.
Een serie om van te genieten.
Groetjes Irma
Dank je wel Irma.
VerwijderenWe have plenty of ducks in our area (but no Northern Shoveler who is beautiful!) and geese. The swans bypass our area. We do have the same yellow fungus growing on wood here!
BeantwoordenVerwijderenIt is nice to have some animals and birds in commen and tell of and show the differend ones.
VerwijderenA lovely post with great observations!
BeantwoordenVerwijderenI like the shoveler, it is a very special duck :)
Wonderful flight pictures of the swans!
It looks like you enjoyed a sunny day!!
Keep well, Roos!
Thank you for your nice reaction Noushka.
VerwijderenGreat shots. The fungi are very appealing but the shots of the shoveler and the coots together are quite wonderful also.
BeantwoordenVerwijderenThank you David. Yes the shoveler is a special and beautyful Duck.
VerwijderenHoi Roos,
BeantwoordenVerwijderenwat mooi om deze slobeend te kunnen fotograferen, maar ook de kleine zwanen en de krakeenden. De wilde en kleine zwanen wil bij mij maar niet lukken. Jij laat toch maar even hele mooie foto's zien!
En dan nog even het volgende: Ik was net je reactie aan het beantwoorden op mijn blog van de mossen maar er zaten wat fouten in. Ik heb mijn reactie dus verwijdert en tot mijn grote schrik zie ik dat ik per ongeluk ook jou reactie hebt verwijdert!!!! Zou je die nog ene keer willen plaatsen??? Sorry... dit is me echt nog nooit overkomen!!!
Helma, ik heb aan je verzoek voldaan. Enne geen sorry hoor. Kan iedereen overkomen.
VerwijderenHet was gewoon heel stom van mij. Is me echt nog nooit overkomen en nu zat ik ineens met hele grote ogen te kijken van: Wat is dit nu!!!! Gelukkig was je alweer terug ;-|)
VerwijderenMooie foto's Roos.. Zeker die van de slobeend. Wat noem jij trouwens vroeg??? De gele trilzwam heb ik ook al ontdekt. Nu alles kaal is, valt die erg op. Een heel bijzondere soort die winterhard is.
BeantwoordenVerwijderenGerard
Gerard, dank voor je reactie. Leuk dat je ook de gele trilzwam hebt ontdekt. Vroeg: bedoel je aanwezigheid in de kijkhut? Ik ben meestal niet zo vroeg. Maar op zondagen komen de mensen meestal pas na de lunch en dan ben ik voor mijn doen vroeg ;-)
VerwijderenPrachtige serie weer Roos , het blijft elke keer genieten van je blog :)
BeantwoordenVerwijderenHe Marian dank je voor je reactie. Leuk dat je geniet van mijn blog.
VerwijderenHi Roos - we call that yellow fungus 'Witches' Butter' round here. Both great names. I just love that first shot of the Shoveler saying "Heh look at me!".
BeantwoordenVerwijderenHi Em,thank you for your reaction. We have here also "Witches Butter" but that is a different kind of fungus. In Dutch it is called "Heksenboter" You can find a capture of it under the Tab "Paddestoelen"
VerwijderenHoi Roos.
BeantwoordenVerwijderenMooi blog heb je.
Mooi de trilzwam.
Groettie van Patricia.
Patricia welkom op mijn blog. Leuk dat je een volger bent geworden. :-)
VerwijderenJa Roos ik wil even reageren op jouw reactie op mijn log het gebied ligt tussen zestienhoven en delft in. groeten bas.
BeantwoordenVerwijderenDank je Bas voor je antwoord. :-)
VerwijderenI'm just getting back to Blogger after a long absence, Roos. These are beutiful images! Wonderful to see so many Bewick's Swans. That fungus looks as if it's sticky!
BeantwoordenVerwijderenBest wishes - - - Richard
Thank you Richard :-)
VerwijderenMooie opnames Roos!!
BeantwoordenVerwijderenMooi hoe je die vliegende zwanen zo hebt weten te fotograferen.
Groetjes, Marco
Dank je wel Marco.
Verwijderen