dinsdag 31 maart 2015

De lente wil niet vlotten...

Vandaag een vliegende storm dus blijf ik maar thuis.
Gisteren tussen de buien er op uit naar de Luysen en Echt.
Het klaarde wel op naar gelang de dag vorderde maar wat een wind!
Je merkt dan wel dat veel vogels zich koest houden maar de tjiftjaf was overal te horen. Op een paar eenden en ganzen na was er op het water van De Luysen niet veel te zien.



Bruine kiekendief (Circus aeruginosus) Marsh harrier

Alhoewel een kiekendief de windvlagen trotseerde. Dan maar naar Echt kijken of ik de slechtvalken kon waarnemen. Onderweg zag ik dat een kalf geboren was bij de taurus ossen. Het kalf had nog geen oormerken in des te leuker.
Kalf van taurusos

Het slechtvalk vrouwtje zal wel op eieren zitten maar wie weet tref ik toch een van de twee vogels. Net aangekomen en dus nog niet de goede instellingen op de camera ingesteld vliegt er slechtvalk weg. Dus de foto's zijn niet zo geslaagd. In de hoop dat de slechtvalk snel zou terugkeren heb ik anderhalf uur zitten wachten. Tevergeefs. Daar bij mij de natuur begon te dringen ben ik uiteindelijk naar huis gereden. Er komen nog meer dagen om te gaan waarnemen.
Slechtvalk (Falco Peregrinus) Peregrine falcon

 
On top of the church tower the entrance of the nestbox for the Peregrine falcons

Eerder was ik op 24 maart nog naar De Doort geweest om te zien of er al meer bosanemonen waren uitgekomen. De grond is nu een groen tapijt van bosanemonen met her en der wat bloemen. Dus nog even wachten voor alles in bloei staat.

Bosanemoon  (Anemone nemorosa)


Pinksterbloem (Brassicaceae)

Zo ook de pinksterbloemen. Iets later gaan dan ook de lelietjes der dalen bloeien die talrijk in het bos te vinden zijn.
Zwarte roodstaart  (Turdidae)
Op een tak zag ik een zwarte roodstaart in de buurt van een nestkast. Zouden ze die als broedplek hebben uitgekozen. Ik hou het in de gaten.

Bedankt voor al jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you all for your reactions on my previous blog.

vrijdag 20 maart 2015

Roodhalsfuut, winterkoninkje, padden en kikkers

18 maart

Een alleenstaande roodhalsfuut dobbert al meer dan een week op de plas. Af en toe roepend om een maatje. Andere 'gewone' futen zijn druk met baltsen. Zal hij/zij blijven of verder trekken om elders een maatje te vinden? In elk geval is het een prachtige vogel en heb hem uitgebreid kunnen bewonderen.
roodhalsfuut (Podiceps grisegena) red-necked grebe
 


Vanuit een van de kijkhutten zagen we een wild zwijn tussen het riet aan de overkant van het water, te ver weg voor een redelijke foto.

De kikkers zijn ook nog steeds druk bezig met het zorgen voor nageslacht tussen het al aanwezige kikkerdril. Op het bospad moest je uitkijken waar je liep. Links en rechts sprongen padden tussen de bladeren die ritselden door hun bewegingen, op zoek naar een vrouwtje. Ook een bruine kikker wist zich goed te camoufleren door zijn kleuren.
bruine kikker  (Rana temporaria) common frog



Pad  (Bufo bufo) common toad

Hold on dear.
In het natte broekbos was een winterkoninkje ook druk met foerageren en bleef redelijk dicht in de buurt. Totaal niet schuw.
Winterkoninkje (Troglodytes troglodytes) wren
 

 
 
De tjiftjaf liet zich ook weer horen en roodborstjes waren ook in de weer met hun gezang. De grauwe ganzen liggen te broeden op de rieteilandjes, waar je langzaam aan verse groene rietscheuten tussen de dorre stengels ziet opschieten, terwijl de mannetjes dicht in de buurt blijven ter bescherming.

dinsdag 17 maart 2015

Nieuwe lente bodes in pril stadium

16 maart

Gisteren ben ik weer naar De Doort geweest en in de buurt van het IJzeren bos. Testfoto's maken met mijn vervroegde verjaardagsgeschenk. De vorige camera en lens ingeruild voor een Nikon D610 met de allernieuwste lens  Nikor AF-S 300 mm 4.0 VR  PF ED met een minimaal gewicht van 755 gram.
Ik ben onder de indruk van al dit moois. Snel, haast geluidloos, licht in gewicht, mooie DOF met weinig of geen ruis, scherp. Een feestje!
Hier wat foto's ter illustratie.
De eerste ratelpopulier, wilgenkatjes, bosanemonen, gewoon speenkruid, pinksterbloem.
ratelpopulier of esp (Populus tremula) Populus tremula
 

 
wilgenkatjes (Salix) Salix



 
bosanemoon  (Anemone nemorosa) wood anemone


gewoon speenkruid (Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer)


hazelaar (Corylus avellana) Common hazel
 
pinksterbloem  (Cardamine pratensis subsp. pratensis)


zondag 15 maart 2015

Beverlezing

8 maart; Beverlezing door Willy de Koning < link Blog

In de Hompesche molen bij Stevensweert werd een interessante lezing gegeven door Willy de Koning in samenwerking met Natuurmonumenten. De molen is sinds kort in beheer van Natuurmonumenten en wordt grondig gerestaureerd. Voor de lezing waren veel geĆÆnteresseerden gekomen. Na een welkomstwoord vertrokken we eerst naar de beverlocatie bij de Teggerse plas, daar woont een beverfamilie en de sporen werden al snel zichtbaar. Afgeknaagde takken en bomen waren goed te zien. En uiteindelijk ook de burcht. De bever heeft meerdere plekken bij deze plas en een van de plekken is een hooggelegen burcht voor als het hoog water wordt. De Maas stroomt niet ver van de Teggerse plas en de bever wil daar ook wel eens gebruik van maken op zoek naar voedsel.
De Maas met rechts de Teggerse plas

Oude knaagsporen van de bever

De burcht


Daarna werd in de molen uitgebreid uitleg gegeven over het leven van de bever en werd een film vertoond gemaakt door Willy. Er komen in Limburg veel bevers voor en Willy volgt deze allemaal. Veel van deze burchten zijn ook door haar ontdekt en gemonitord. Op Face Book heeft ze ook een pagina waar je over de bevers kunt lezen "Bevers in Nederland"


Bever (Castor fiber)

Aan de achterpoten heeft de bever een extra nagel die gebruikt wordt voor het onderhouden van de vacht
Hompesche molen bij Stevensweert
 
Het was een interessante middag. Bedankt Willy.
 
 

woensdag 11 maart 2015

Bruine kikkers, Roodborst en Torenvalk

Bruine kikkers, die ik gisteren zag, hebben hun winterslaap beƫindigd en komen massaal weer boven water. De warme zonnestralen van de afgelopen dagen zijn daar debet aan. Het geknor wat ze voortbrengen via hun keelblaas was duidelijk te horen. Ze lieten er geen gras over groeien door gelijk naar een partner op zoek te gaan om voor nageslacht te zorgen.

Bruine kikker (Rana temporaria) European common frog
 
 






Op de terugweg nog even langs het Wijfelterbroek waar een nieuwsgierig roodborstje op een paaltje kwam zitten. Ik kon hem mooi op de foto met tegenlicht zetten.

Roodborst (Erithacus rubecula) Robin


Eerder deze week zag ik ook nog deze torenvalk bij de Hompesche molen bij Stevensweert.


Torenvalk (Falco tinnunculus) Kestrel