dinsdag 28 april 2015

The juveniel Peregrines of Echt

 
Zoals ik schreef mag ik volgend jaar misschien ook foto's maken van het ringen van de jonkies van de slechtvalken in Echt.
Dit jaar vier mannetjes.
Deze keer de eer aan de fotograaf Frans Huijbers die zijn foto's ter beschikking wilde stellen voor mijn blog. Bij deze heel veel dank Frans.
 
As I wrote, perhaps next year I might take also pictures of the ringing of the juveniels of the Peregrines in Echt. Four males this year. This time all the credits go to the photographer Frans Huijbers whom was so generous to let me use his photos for my blog. Thank you Frans.
 

 
We got our jewels !
 
Het gereedschap van de juwelier, the atributes to fit the rings
 
Meten - mesuring
 
Wegen - How much do we wheig
 
Het juweel -- The juwel
 
Alles noteren -- writing it all down
 
Wachten op je beurt -- waiting for my turn
 
Kijk dan -- Look here
 
Ik ook -- Me too
 
En wij dus ook -- And so do we
 
Nog een te gaan en dan aan Pa en Ma laten zien. -- One to go and than we can show them to Pa and Ma
 
Mooi he? -- Aint it nice?


zondag 26 april 2015

Redding slechtvalk op zeventig meter hoogte


Over de redding destijds (2012) van de jonge slechtvalk uit de ronde bol onder het kruis van de kerktoren te Echt nog maar even het filmpje van YouTube geplaatst naar aanleiding van vorige blog.

In 2012 a young Peregrine falcon was trapped in the construction under the cross on the 70 meter high church tower in Echt. The fireman came to rescue it with a crane and made sure this could not happen again by fixing it. The bird was OK after a few days and returned to the tower in the care of the parents.
I made this blog in relation to my previous blog where this is mentioned in the quote from the ringer.


Slechtvalken in Echt, met een verrassing

25 april
Het weer is omgeslagen en er hangt een grijze lucht met af en toe wat miezerregen. Toch nog even een uurtje naar Echt om de slechtvalken te zien. Bij aankomst zie ik een fotograaf staan en hoor- en zie een hoop gekrijs en vliegbewegingen rond de kerktoren.

Ik ben in de veronderstelling dat er indringers zijn en vraag aan de fotograaf wat er aan de hand is. "Vier mannetjes" zegt hij. "O jee" zeg ik "dat is niet goed juist nu ze kuikens hebben zoveel indringers!" Gelukkig was dit dus Babylonische spraakverwarring. Het bleek te gaan om de vier kuikens die vandaag geringd werden. Vier mannetjes dus, in de leeftijd van plus- minus 20 dagen. Mij werd verteld dat het ringen net achter de rug was en weer op weg waren naar de nestkast. Vandaar dus de commotie van de oudervogels. Rene Krekels die de kuikens heeft geringd kwam toen naar buiten en ik heb met hem de fotograaf Hans Huybers, de koster en nog wat andere mensen staan bijpraten over deze slechtvalken en slechtvalken in het algemeen. Ook maar gelijk zo brutaal geweest om te vragen of ik volgend jaar bij het ringen aanwezig mag zijn. De vraag ligt er en hoop dat het volgend jaar mogelijk is. Mijn waarneming dat het vrouwtje uitzonderlijk groot is werd nog bevestigt door Rene.
 



Het mannetje

Het mannetje








Inmiddels weet ik al een hoop meer over dit koppeltje valken doordat ik in een e-mail wat details heb gekregen van Rene Krekels. Deze gegevens kreeg hij van (ringer) Peter van Geneijgen.
Citaat Ringer:
'Ik heb GL geringd op 20 mei 2010 in Ittervoort in een nest van vier jongen (2 mannetjes en 2 vrouwtjes.) Hij was die dag 24 dagen oud en de jongste uit het nest (de anderen waren 27, 27 en 26 dagen oud). Ze hadden allemaal last van Okselvlieg maar GL zat helemaal onder. Desondanks toch broedvogel geworden!
Het mannetje heeft dus ringnummer: GL. De vrouw is ongeringd.
De valken, nog steeds dezelfde, zitten er nu 4 jaar:
1e jaar 3 jongen. (1 vrouw en 2 mannen)
jaar 2, 1 vrouwen en 3 mannen
jaar 3; 2 mannen en 2 vrouwen
en 4e jaar: allemaal 4 mannen.
Er is al van alles gebeurd:
1 jong heeft vastgezeten in de ronde bol onder het kruis. Dit was het 1e jaar. Om hem te bevrijden moest er een kraan van 100 meter hoog speciaal uit Eindhoven overkomen. Dit heeft de gemeente gedeeltelijk bekostigd en werd voor het grootste gedeelte gesponsord via het takelbedrijf Baeten uit Echt.
Na een korte opknapbeurt te Opglabbeek is hij weer op de kertoren vrijgelaten en verder verzorgd door de ouders.
1 jong vrouwtje is in 2013 onder de trein gekomen en was dood.
Zat kennelijk een duif te eten op het spoor hetgeen haar noodlottig is geworden. Duif lag aangevreten tussen spoor bij vindplaats aangereden jonge valk.'

woensdag 22 april 2015

Diverse waarnemingen in De Doort

Met het mooie weer van de laatste tijd ben ik veel op stap geweest op diverse locaties. In deze blog wat ik in die dagen in De Doort ben tegengekomen. Tijdens het proberen scherp te stellen van de koekoek tussen de vele takken, zat dit koppeltje pimpelmezen achter mij te flirten.

Pimpelmezen (Cyanistes caeruleus) Eurasian blue tit

Specht  (Dendrocopos major) great spotted woodpecker
In dit gedeelte van het bos zie ik vaak spechten. Tot nu toe dan eindelijk gelukt er een op de foto te zetten.
 
Dagpauwoog (Aglais io) Peacock butterfly

 
Het blad van de beuk. Nu nog mooi fris groen.


Langs het pad door het bos nog steeds volop bosanemoontjes te zien.


Overal is de bloesem te bewonderen.
Bij een van de poelen zie je volop heermoes. Een fascinerende plant. 

Heermoes (Equisetum arvense)  Field Horsetail

 
Een hagedis stak razendsnel de beek over om weer droge grond onder zich te voelen.
Levend barende hagedis (Zootoca vivipara) viviparous lizard


Koekoek ((Cuculus canorus) Common Cuckoo

Daslook (Allium ursinum)
In het bos zie je nu overal het daslook bloeien. Een vrij zeldzame plant in BelgiĆ« en Nederland. In Nederland is deze soort wettelijk beschermd.



De zeldzame Eenbes (Paris quadrifolia)
Van Wikipedia:
De eenbes (Paris quadrifolia) is een eenzaadlobbige, vaste plant, die behoort tot de eenbesfamilie (Melanthiaceae). Vroeger werd de soort bij de aspergefamilie (Asparagaceae) ingedeeld. De soortaanduiding quadrifolia betekent vierbladig. De geslachtsnaam Paris verwijst naar het feit dat alle delen van de plant viertallig zijn, maar kan ook afkomstig zijn uit de Griekse mythologie (zie hiervoor het Parisoordeel). De plant komt van nature voor in Euraziƫ en wordt ook in de siertuin gebruikt. De eenbes staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en matig in aantal afgenomen.
De plant wordt 15-30 cm hoog en vormt een kruipende wortelstok, waaruit een rechte stengel komt met aan de top een krans van vier, soms vijf, breed elliptisch tot omgekeerd eironde, kort toegespitste, zittende bladeren.
De eenbes bloeit van eind april tot juni. De bloem heeft vier brede kelkbladen en vier smalle, groene bloemkroonbladen, acht puntige meeldraden en een stamper met vier stempels. De vrucht is een dikke blauwzwarte bes.
De plant komt voor in het zuiden en oosten van Nederland in loofbossen op vochthoudende tot vrij natte, matig voedselrijke gronden.



Akkerhoornbloem (Cerastium arvense)

zaterdag 18 april 2015

Singing your heart out for a lady

Vele zwartkoppen vulden de lucht met hun prachtige gezang. Doordat ze zo in beslag worden genomen om indruk te maken op een potentieel vrouwtje zijn ze in het geheel niet schuw. Ik heb me letterlijk een paar uur laten entertainen. Ik was in elk geval onder de indruk. Uiteindelijk zag ik ook een vrouwtje zwartkop die ook wel geĆÆnteresseerd was in het mannetje wat bij haar in de boom zijn hoogste lied aan het zingen was.   
 
Zwartkop (Sylvia atricapilla) Eurasian blackcap
 







The Lucky lady