dinsdag 26 mei 2015

Boomkikkers in De Doort en in De Luysen o.a. een grote spin


24 mei Tweede Pinksterdag.
In Maaseik kon je over de hoofden lopen vanwege de rommelmarkt die op de Markt en zijstraten plaatsvond. Mooi dacht ik dan kom ik die mensen niet in De Doort tegen. Het was warm en dus grote kans dat de boomkikkers zich goed zouden laten zien, want het zijn zonaanbidders. Ik zag op een gegeven moment zelfs twee boomkikkers op een tak. Hier wat foto's die ik heb kunnen maken van deze prachtige kikkers.


Deze foto heb ik nu als profielfoto zowel voor mijn blog al mijn Google+ account.




Langs het pad zag ik dit mooie gele bloempje het Geel nagelkruid dat vroeger voor veel kwalen en remedies werd gebruikt. Klein maar prachtig om te zien.



Een grasmus had in de braamstruiken een nest, er werd namelijk druk voedsel aangeleverd en de kale takjes diende als uitkijkpost.



Dit blauwe kevertje heeft voelsprieten vol met stuifmeel. De naam van het kevertje moet ik helaas schuldig blijven.

Schijnboktor Met dank aan Geer vanneSmeed

Libellen zoals de platbuik waren ook weer overal zichtbaar. Het leuke is dat als ze dan al opvliegen ze vaak weer terugkeren op dezelfde tak wat het fotograferen wel makkelijker maakt.


 
Op 21 mei had ik afgesproken met een blogvriendin om haar De Luysen te laten zien. Zij is gespecialiseerd in Bevers Castor Fiber. Daar er in De Luysen ook bevers aanwezig zijn heb ik haar o.a. de beverdam laten zien en de nodige knaagsporen die te vinden zijn.
Onderweg zijn we nog op zoek geweest naar een beverburcht in het Kempenbroek bij de A-beek, helaas hebben we die niet kunnen ontdekken. Op een hek omwikkeld met prikkeldraad zat dit roodborstje met voedsel in de snavel voor de jongen. Ik vond dit wel een leuk onderwerp zo'n hek met prikkeldraad wat midden in een natuurgebied staat met dit roodborstje erop.
Het roept de vraag op of hij/zij wel toegang heeft.
 
 
In de Luysen waren de boomvalken erg actief op zoek naar libellen.
 

Heet dit kevertje soldaatje? Zijn pootjes zijn in elk geval erg leuk om te zien met die segmentjes.


Ik kon het niet laten om weer wat foto's van libellen te maken die we tegenkwamen.




Bij een van de kleine plasjes zag mijn blogvriendin deze spin. Het blijkt de Grote oeverspin (Dolomedes) te zijn. Hier had hij een juffer als prooi.



Eerder hadden we deze Viervlek nog waargenomen. Deze libel behoort ook toe aan de familie korenbouten.


Als afsluiting zagen we nog deze zwaan die zijn veren prachtig ten toon spreidde.

donderdag 21 mei 2015

Ik zie ze vliegen

18 mei Echt

Het is prachtig weer alleen die harde wind pfff. Voor de valken natuurlijk geweldig om te vliegen en zonder veel moeite te zweven.
Ik loop een rondje rond de kerk om te zien waar de juveniels zitten.
En gezien de plekken waar ik ze ontdek blijkt dat ze ook al gevlogen hebben.

It is Sunny but very windy. For Falcons ideal for flying. I walk around the church to see where the youngster are. I found out that they must have been flying considering the places I discoverd them.

Omdat het mannetje rond de kerk vloog kon ik aan het roepen van het jong horen waar hij zat, boven de klok aan de voorkant van de toren. Even later ging hij op de vleugels om aan de andere kant weer een plekje te zoeken.
 

 
 
Dit jong had de vlaggemast uitgekozen om plaats te nemen.

Hier zie je een jong boven zijn ouders zitten. Het mannetje in de spuwer en het vrouwtje op de vlaggenstok.
 
Dit jong had dit gedeelte van de toren uitgekozen en ging al vlot op de vleugels.

 
Vanaf het rooster waagde dit jong het om naar een van de kantelen te fladderen.

 
Hier een van de jongen vliegend.

 
Het vrouwtje op de vlaggenmast.

Het was niet makkelijk houvast te vinden op de gladde bal van de vlaggenmast. De wind die om en door de toren blies was daar ook debet aan.

Het mannetje kijkt vanuit de spuwer toe hoe het vrouwtje landt.

De ouder vogels vlogen uitgebreid roepend rond de toren om de jongen te manen te vliegen. Dit gaf mij de kans een paar mooie vluchtfoto's te maken. Het was prachtig om te zien en ik heb dan ook een paar uurtjes staan genieten van alle activiteiten. Aan de richting van de vogels op de foto's kun je zien waar de wind vandaan kwam.











dinsdag 19 mei 2015

De Doort

17 mei
Toch nog 20 graden en dus te warm gekleed naar De Doort. Libellen zoeken en wie weet kom ik nog meer moois tegen.
Geen boomkikkers in dit gedeelte alhoewel in eerdere jaren ik ze daar wel gezien heb. Nou ja die komen een volgende keer weer aan de beurt. Overal een veelvoud aan libellen en juffers te zien. De gele lis staat nu ook overal in bloei. Waar libellen zijn, zijn ook de boomvalken aanwezig, de foto's zijn van veraf genomen en dus niet erg fraai maar heb ze toch maar geplaatst. Zweefvliegen zijn ook mooi om te zien en worden vaak verward met bijen je ziet ze vaak op schermbloemen. Een bonte specht vloog tussen de bomen om even op een stam uit te rusten.

Dank voor jullie reacties op mijn vorige blog over de slechtvalken en vlinders. Inmiddels zijn de juveniels al aan het vliegen. Daar meer over in mijn volgende blog.

In The Doort, lots of Dragonflies. As they were warming up on open sunny spots I had the oppertunity to make some captures of them. They are so beautyful that I understand that artist of the Art nouveau era were inspired by these insects. A woodpecker came flying trough the trees to rest a bit on a tree. And where there are Dragonflies there are also Euresian hobbies to hunt and eat them.

Thank you for your reaction on my blog about the Peregrines. In my next blog more about the juveniels who are already flying.


De glassnijder (Brachytron pratense)


Bruine korenbout man  (Libellula fulva)





Gele lis (Iris pseudacorus)

Grote bonte specht

Zweefvlieg (Syrphidae)

 
Boomvalk  (Falco subbuteo) Eurasian hobby