zaterdag 30 januari 2016

Nog maar eens polshoogte nemen

Vaak ga ik weer terug naar een plek waar ik al eens geweest ben. Zo ook weer naar de locatie van mijn vorige blog in de buurt van De Luysen. Het is een locatie waar dus heel veel kleine vogels verblijven, vanwege het koolzaad en resten van mais in de velden. Doordat er diverse bomen en bosjes in deze omgeving staan is dat een mooi toevluchtsoord en valt ook daar genoeg eten te vinden. Ook was ik nieuwsgierig naar welke vogeltjes er nou nog meer tussen die zwermen te vinden waren. Nou een groep bleek dus een redelijk grote groep gele gorzen te zijn. Helaas moeilijk te benaderen maar een van de gorzen zat na het wegvliegen van de rest met zijn rug naar me toe en zo kon ik die op de foto zetten.


Tussen de bomen waren ook veel staartmeesjes te vinden.




Een grote bonte specht en een kleine bonte specht. Helaas daar geen goed geslaagde foto van.
Ook een boomklever die een maïskorrel tussen een spleet in de boom had vastgeklemd om die op zijn gemak te kunnen oppeuzelen.

Ook weer een roodborst en veel pimpelmezen.

 

De hazelaar stond volop in bloei en aan een struik nog wat restanten van rozenbottels. Aan een tak drie gallen.


 
 
Op omgevallen boomstammen zag ik deze korstmossen en zwammen.
 
klein dooiermos



In de kleine percelen met kleine poelen zo'n stuk of 6 grote zilverreigers. Een koppel buizerds roepend naar elkaar tegen een blauwe lucht. Het was afgelopen donderdag dan ook weer eens een mooie dag. Uiteindelijk ook nog even naar de Luysen en daar weer het ijsvogeltje gezien die voor mijn neus een lekker visje had gevangen. In de lucht veel ganzen, zowel de grauwe gans en de kolganzen. Voor zover ik kon zien waren de werkzaamheden op dit gedeelte van De Luysen gedaan en het wachten is nu op de lente om alles weer groen te zien worden.


 

Om voor het voorjaar goed voorbereid te zijn laat ik binnenkort mijn camera en lenzen kalibreren want nu heb ik het gevoel dat het e.e.a. niet goed op elkaar is afgestemd en het scherpstelpunt afwijkt van wat ik voor ogen heb. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Dat is dan gelijk een test of het toch niet aan mijzelf ligt.

Iedereen weer bedankt voor jullie reacties op mijn vorige blog.
Thank you all for your reactions on my previous blog.

vrijdag 22 januari 2016

Het kan vriezen, het kan dooien

Vandaag alweer de laatste koude dag want het weer gaat weer veranderen. Eerder ben ik op stap geweest naar De Luysen, waar groot onderhoud wordt gepleegd. Het water staat erg laag en is bevroren en dus zijn er ook niet veel vogels te zien. Het ijsvogeltje heb ik nog in een flits voorbij zien vliegen. Waar hij nu zijn visjes vangt weet ik niet. Ik hoop dat hij de weg naar de A-beek weet te vinden. Daar bevriest het water niet door de stroming. Veel sneeuw is in deze regio niet gevallen maar alles zag toch wit door de rijp. IJskristallen hadden zich gevormd op takken, riet en gebladerte.
Onderweg zag ik in een stapel hout dit jonge poesje even gluren.
De vogels moeten wel alert blijven met zo'n dier in de buurt.



 

Na hier wat foto's van gemaakt te hebben ben ik op zoek gegaan of er nog kraanvogels waren. Maar die waren zo wijs om toch maar meer naar het zuiden te trekken. Op het weggetje waar ik stil stond staan veel eiken en daar ontdekte ik een groepje staartmeesjes. Hun geroep klinkt als klein belletjes. Ze waren druk op zoek naar eten tussen de knoppen van de eiken. Ook pimpelmezen en vinken waren hier druk met voedsel zoeken. Ook waren veel roodborstjes te zien. Ook een boomkruiper kon ik bewonderen.
 

 




Op de terugweg heb een tijdje stilgestaan naast een veld waar het koolzaad niet was geoogst. Heel veel vogels maakten daar graag gebruik van door de zaden te eten die daar volop aanwezig waren. Het gekwetter van zoveel vogels was erg leuk om te horen. Helaas zaten de vogels diep in het veld maar soms vlogen ze massaal de bomen in ook toen een buizerd kwam aangevlogen om te zien of er wat van zijn gading bij was.


 


Van een tijdje terug had ik nog wat foto's die ik niet geplaatst had. Zoals deze opvliegende spreeuwen en van de judas oor die ik voor het eerst tegenkwam.

 





Dank jullie wel voor jullie bezoek aan mijn blog en jullie reacties.
Thank you for visiting my blog and your reactions.

woensdag 13 januari 2016

Kraanvogels, te vroeg of wat laat ....


Een nieuw jaar en een nieuw blog. Het weer is momenteel niet echt uitnodigend om er op uit te trekken. Gisteren was het droog en zwaar bewolkt met af en toe een zonnetje. In de loop van de middag trok de wind aan die erg koud aanvoelde. Er wordt sneeuw verwacht en de temperatuur zal de komende dagen behoorlijk gaan dalen. Desondanks ben ik op zoek gegaan naar de kraanvogels die al door diverse mensen waren waargenomen. Na een niet zo'n lange tijd had ik ze gevonden.
Een raar fenomeen om in deze tijd van het jaar nog kraanvogels te zien of alweer. Een groep van meer dan dertig stuks verblijven al een tijdje op de plek waar ik ze heb waargenomen. Zijn ze wat laat uit het hoge noorden vertrokken of zijn ze alweer op weg naar hun broedgebied. Als ze verstandig zijn kunnen ze beter naar warmere oorden vertrekken want er komt nu toch echt een winterprik aan en dan valt er niet veel meer te eten.
Bijzonder was het in elk geval wel.

A new year and a new blog. The weather is not that inviting to go walking outdoors but it is dry, cloudy and sometimes a bit of sunshine. Later in the afternoon the wind was getting fears and it fealth real cold. The next coming days they are expecting snow and tempratures will drop below freezing point. Never the less I wanted to find the Cranes that were spotted by different persons. I found them. A group of more than 30 birds were staying in the field and flew over from time to time. It is strange to see Cranes this time of year. Are they late or are they early? Well I hope they will depart southwards in time before the bad cold weather sets in.