woensdag 6 juli 2016

Woudaap, Little Bittern


Van een kennis kreeg ik te horen dat er woudaapjes waren gesignaleerd. De plek houd ik dan maar even geheim om een toeloop van vogelaars en fotografen te voorkomen. Deze vogel is namelijk nog niet zolang op deze plek gesignaleerd en het zou de vogels kunnen afschrikken als er teveel volk in de buurt zou komen. Ze zijn door meerdere mensen waargenomen en er zijn zeker twee exemplaren gezien. Ikzelf heb op twee plaatsen deze vogel kunnen fotograferen, ik denk het vrouwtje die in de rietstengels naar boven kwam en op een andere plek het mannetje veelvuldig voorbij zien vliegen. Foto's maken van deze vogel in vlucht is moeilijk en daardoor heb hiervan maar een redelijke foto kunnen maken.

Het woudaapje is een schuwe vogel en behoort tot de reigerachtigen en is de kleinste van deze soort.











Info van de Vogelbescherming Nederland:
Little Bittern , Ixobrychus minutus
Woudapen zijn kleine moerasvogels die leven van visjes, amfibieƫn en insekten. Ze broeden in dichte rietkragen en ruigtes met wilgen en biezen, en zijn daarin moeilijk waar te nemen. De wintermaanden worden doorgebracht in tropisch Afrika. Woudapen leiden een zeer verborgen leven. Een ontmoeting met een woudaap is dan ook een zeldzame aangelegenheid. In vlucht is de woudaap opvallender; vooral de lichte vleugelvlekken zijn zeer karakteristiek en verwarring met een andere soort dan ook vrijwel uitgesloten.
Woudapen leven in dichte riet- lissen- en lisdoddevegetaties, die de overgang vormen van min of meer open water naar verlandingsmoeras.
Dat we deze vogel op nog geen 15 meter van ons konden waarnemen en fotograferen bracht een gevoel van grote vreugde teweeg bij de fotografen die aanwezig waren. Het is dan ook uitzonderlijk deze vogels te kunnen zien. Ik prijs mij dan ook fortuinlijk dat dit gelukt is.

zaterdag 2 juli 2016

Twee weken Aveyron, Frankrijk


1 uur en 20 minuten vliegen van Charleroi naar Rodez en hop je bent op je bestemming. Mijn broer stond mij met de hond Mollie al op te wachten. Wat een verademing is dat toch die kleine vliegvelden. Alhoewel Charleroi al flink aan het uitdijen is.  
Even heerlijk bijkomen bij mijn broer in Frankrijk.
De eerste week was mede door de hoogte van de locatie behoorlijk fris met fikse regenbuien maar ik de tweede week klaarde het weer zienderogen op zonder dat het ineens te warm werd. Uitrusten, kastje schilderen voor de nieuwe badkamer en af en toe een tripje naar diverse plekken in de omgeving en wat verder weg. Natuurlijk ook foto's maken.  Door het koude weer nog weinig vlinders maar wel heel veel bosbeekjuffers zodra het wat warmer werd. Het was een explosie van juffers om op tijd te zijn om voor het nageslacht te zorgen. Ook een dag naar de Gorge de la Jonte om weer de gieren te zien en de prachtige omgeving. Voor de lunch wist mijn broer een prima restaurant dus wipte hij even naar binnen om een tafeltje te reserveren, het was zeker de moeite en het eten smaakte heerlijk. Bij een tripje naar de  Gorges de la Truyere hebben we de rode wouw, buizerd en slangenarend kunnen waarnemen. Veel soorten wilde bloemen op diverse plekken zoals orchissen, grote ratelaar en nog veel meer. Mijn broer wist naast zijn harde werken om een nieuw toilet en badkamer te maken ook de tijd te vinden om ook nog eens heerlijk te koken. We hebben ook erg veel plezier gehad en herinneringen opgehaald. Ook was het leuk op bezoek te gaan bij zijn Franse vrienden waar we een glas pastis aan de grote tafel hebben gedronken. Aan het huis een hoop nestjes van huiszwaluwen. Zelfgemaakt door Robert en de zwaluwen maken daar graag gebruik van. Daarnaast ook nestjes gemaakt door de zwaluwen zelf. De tijd vloog om en voor ik het wist was het weer tijd om huiswaarts te gaan. Bedankt lieve broer voor je gastvrijheid en fijne tijd.
Sorry dus om niet op al jullie blogs te reageren maar zal dit de komende tijd weer goedmaken.

Deze keer is het gelukt om de smaragdhagedis (Lacerta bilineata) en de geelgroene toornslang (Hierophis viridiflavus) te fotograferen.


 


 
 
Zodra de zon scheen zag je overal de muurhagedis (Podarcis muralis) tevoorschijn komen om zich op te warmen.
 


 
Een kameleonspin (Misumena vatia) had hier een bij te pakken.
 



Op de lavendel een prachtige gele bij die op deze bloemen veelvuldig voorkwam


Totdat het weer donker werd heeft deze nachtvlinder op de deurpost gezeten.


In de Gorges de la Jonte weer volop vale gieren (Gyps fulvus) waar te nemen. 
 




 
En lieve Mollie mocht overal mee naartoe.
 
 
 
 
De bosbeekjuffers (Calopteryx virgo) zijn prachtig om te zien.
 


Dit exemplaar ziet er anders uit dan de normale bosbeekjuffer met vleugels van het vrouwtje maar het lijf gekleurd als een mannetje.











Na een tijd van afwezigheid heeft een koppeltje boerenzwaluwen (Hirundo rustica) in de voormalige stal op een vervallen nestje weer een nieuw nestje gebouwd. Toen ik vertrok sliep het koppeltje daar 's nachts op. Ik ben benieuwd of ze nog eieren gelegd hebben.

 


Aan de weg van het huis was een koppeltje grauwe klauwieren (Lanius collurio) te zien. Elke keer bij het langsrijden zaten ze op de telefoondraad of in een boompje vlakbij.

 
In de Gorges de la Truyere de slangenarend (Circaetus gallicus).