dinsdag 21 januari 2020

Lang leve de vrijheid - I remember


75 jaar geleden kwam een einde aan de Tweede wereldoorlog. 40-45 

Bevrijd door de geallieerden kwam er een einde aan de miserie en ellende waar vele landen, waaronder Nederland, onder geleden hebben. Miljoenen mensen zijn omgekomen of vermoord omdat zij zich verzetten of omdat zij niet pasten in het ideaalbeeld van de bezetters, zoals de Joden. Ook is het 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd door de Russen. Mijn ooms, Jacob (Jaap) van der Woude 25 jaar en Michiel van der Woude 27 jaar, broers van mijn moeder, die ik nooit gekend heb, zijn in 1942 vermoord in Auschwitz. Mijn oma Frouktje van der Woude - Klein, heb ik ook nooit gekend, zij is op 62 jarige leeftijd vermoord in Sobibor nadat zij uit huis was gehaald door de NSB en de Nederlandse politie! Eerst naar Westerbork vanwaar zij per trein hun ondergang tegemoet gingen in de concentratiekampen Auschwitz en Sobibor. Mijn moeder heeft met mijn zus die bij de bevrijding 4 jaar oud was op diverse plaatsen ondergedoken gezeten, onder meer in De Peel. De zus van mijn moeder Rachel (Rins) heeft o.a. ook in het verzet gezeten. Een andere broer Carel werkte bij Philps op een speciale afdeling Sonderburo (Sobu) waar veel "onmisbare" Joodse mensen werkten aan radiobuizen voor de Duitsers. Hierdoor heeft deze oom Carel de oorlog kunnen overleven. In mijn gedachten herinner ik de antwoorden op mijn vragen over het korte bestaan van mijn ooms Michiel en Jacob en mijn oma via summiere vertellingen van mijn moeder, dit heeft in mijn hele leven altijd een grote invloed gehad op mijn denken en doen. Deze dagen waar er veel aandacht aan herdenken en feest vieren is voel ik mij er buiten staan en bekijk het van een afstand omdat ik het nog steeds niet begrijp hoe zoiets heeft kunnen gebeuren. Tevens steekt het monster van anti-semitisme wereldwijd weer veelvuldig de kop op en ik krijg zeker het gevoel dat in Nederland er weer weggekeken wordt en men net als toen weer zwijgt. Voorvallen tegen Joodse instellingen of mensen praat men goed onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Met de herdenking heb ik het gevoel dat men meer met de doden heeft dan met de levende Joden. 
De doden praten niet terug hé. 
De kreet die je op 4 mei altijd hoort dat het nooit meer mag gebeuren is voor mij een loze kreet zolang men (overheden etc) niet adequate het anti-semitisme weet terug te dringen. 
Voor mij dus nog steeds geen totale vrijheid omdat ik nog steeds niet vrij kan praten en moet uitkijken tegen wie ik wat zeg. 
De kunstenaar Daan Roosegaarde heeft een tijdelijk monument ontworpen ter nagedachtenis aan de 102.000 Nederlandse Joden, die vermoord zijn in WOII Hierbij de link met wat meer foto's en uitleg in het Engels.  Monument artikel




Ik weet het, het is niet prettig om hiermee geconfronteerd te worden maar ik moest het ergens kwijt en waar beter dan in mijn blog. Het is ook niet vreemd dat ik veel naar buiten trek, in de natuur voel ik mij senang zoals de Indische mensen trachtten te zeggen. In de natuur vind ik rust en geniet van alles wat ik daar tegenkom. Ik ben dan ook weer op diverse locaties geweest en heb weer veel foto's kunnen maken. 
In Echt zijn de slechtvalken nog steeds aanwezig en op de dag dat de Gemeente Echt de bevrijding vierden en de klokken werden geluid heb ik wat mooie vluchtfoto's kunnen maken van het vrouwtje slechtvalk. Een optocht met voertuigen van het Amerikaanse leger, tanks en drumbands kwamen in een lange stoet voorbij. Ik ben niet echt gaan kijken, omdat ik op hetzelfde moment het vrouwtje slechtvalk een mooiere ervaring vond. Het gaf mij het ultieme gevoel van vrijheid, zo vrij als een vogel. Mooier is er niet. 

Slechtvalk Peregrine falcon




Vanuit de kijkhut bij De Luysen een paar foto's gemaakt van het riet met gouden gloed en wolkenluchten die weerspiegelen in het water.







Kieviten Vanellus vanellus  De Luysen




Krakeenden Mareca strepera De Luysen



Grauwe ganzen Anser anser  De Luysen






Pimpelmees Cynanistes careluleus Molenplas






Distelvink Carduelis carduelis  omgeving Molenplas




Gaai Garruls glandarius  om in en rond de Molenplas Gaai, grote zaagbek




Grote zaagbek Mergus merganser  Molenplas



Hompesche molen aan de molenplas met op de achtergrond de krachtcentrale. Oude en nieuwe energie in een beeld.


Blauwe reiger Ardea cinerea in Hepperneert zijn de blauwe reigers al weer druk doende een nestelplaats in orde te maken. Je kan er natuurlijk nooit vroeg genoeg bij zijn. 






zondag 12 januari 2020

Staartmeesjes, klapekster en ganzen ...


Op diverse lokaties zoals de Luysen, en de omgeving van Thorn ben ik op zoek geweest naar vogels. Er zijn er niet zoveel momenteel. Wat ik wel tegenkwam waren veel staartmeesjes. 


Staartmees Aegithalos caudatus



Eerder moest ik in de buurt van Oud-Turnhout zijn en daar was de bruine lijster waargenomen in De Liereman. Link naar De Liereman en de Siberische gast 
Een gebied waar ik veel kwam toen ik nog in die buurt Woonde. Veel vogelaars, en natuurfotografen waren op de melding afgekomen dat deze bijzonder dwaalgast hier te zien was. Helaas was de vogel even niet aanwezig. Ik heb een anderhalf uur gewacht en toen hield ik het voor bekeken. Wel heb ik foto's kunnen maken van wat staartmeesjes. Hier een foto van de hoopvolle wachtenden op de terugkeer van de vogel.







Bij de Koningssteen bij Thorn, veel ganzen en ook weer staartmeesjes. Was die fietser nou niet langsgekomen dan had ik ook nog een groepje distelvinken kunnen fotograferen. Jammer ...
Maar ook hier weer wat staartmeesjes. Overvliegende ganzen in formatie die wat ballast moesten lozen. 


Kolgans Anser albifrons 









Gisteren de 11e januari maar weer even naar De Luysen, de zon scheen dus hoop op wat leuke waarnemingen. Daar kwam na een poosje de overwinterende klapekster ons even verblijden met een bezoek. Verder niet veel te zien behalve wat ganzen en eenden en de zilverreigers en blauwe reigers die van veraf te zien waren. 

Klapekster Lanius excubitor