maandag 11 april 2022

Oehoe Bubo bubo

 

Op loopafstand van mijn huis broedt een koppel Oehoes. Op deze plek komen ze al jaren voor. Soms door nare omstandigheden wordt wel eens een vogel dood gevonden. Maar als er dan weer een koppel gevormd is broeden ze weer op deze locatie. Nu hebben we een zeer waakzaam mannetje wat in de bomen langs het pad in de buurt van het nest post heeft gevat. Mensen met kleine honden die daar wel eens wandelen worden gewaarschuwd met aan de bomen bevestigde informatie dat deze uil schijnaanvallen op deze honden uitvoert ter verdediging van het nest. De plek waar hij zich bevindt is dus langs een vrij toegankelijk wandelpad. Dit geeft soms de mogelijkheid de vogel te fotograferen. Een Oehoe is een niet alledaagse uil die je niet vaak tegenkomt dus is dit uniek. Ik ben dan ook zeer gelukkig met de foto's die ik van hem heb kunnen maken. Meer info over de oehoe is te lezen in deze link >>> Info Oehoe 

Hierbij de foto's die ik wel zeer geslaagd vind. Het zullen ook niet de laatste zijn.

De foto's groter zien loont de moeite. Je ziet dan meer de details.















De onderstaande serie heb ik twee dagen ervoor gemaakt. Toen zat de uil op takken met veel kleine takjes er voor wat storend werkt maar de foto's vond ik desondanks toch geslaagd.










maandag 4 april 2022

So much to see in March.

 

Teveel foto's voor een post, want er was heel veel te zien in deze vroeg losgebarsten lentemaand maart. Maar maart roert zijn staart, en aprilletje zoet heeft ook wel eens een witte hoed. Dus zitten we nu weer even in een dip maar dat geeft me mooi de gelegenheid deze post te maken. 

Op 9 maart waren de wulpen weer terug op de St Maartensheide. Het geluid van de jubelende vogels laat mij altijd weer glimlachen en geeft een goed gevoel. Op de weilanden waar ze dan te zien zijn staan altijd flinke plassen water waar rond zij foerageren en af en toe eens flink badderen. Jammer genoeg worden dan weer door de boeren sleuven gegraven om het water af te voeren zodat het land weer bewerkt kan worden. Ergens snap ik niet dat elk jaar dit koppeltje weer te zien is op deze plek als het ze zo moeilijk wordt gemaakt. 

Wulp Mumenius arquata







Daarna ben ik nog even in de vogelkijkhut gaan zien of er wat viel waar te nemen. Een havik die in de buurt was vloog een boom in en bleef daar voorlopig zitten. De enige foto die ik er van kom maken was die dat hij zich onbespied waande achter de bloeiende katjes van de wilg. 

Havik Accipiter gentilis

Door het droge weer zijn de paden in De Doort nu goed begaanbaar, als de klei daar nat is door regen is het te glibberig voor mij. In het voorjaar kom ik toch het liefst in De Doort. Er is dan al zoveel te zien aan bloeiende planten en vogels die teruggekeerd zijn. Dan is dat de plek waar ik het meeste geniet. Van diverse bezoeken hier weer wat ik al zo tegenkwam.

Kerselaar Prunus avium


Bosanemoon Anemone nemorosa  



Dagpauwoog Aglais io


Gehakkkelde aurelia Plygonia c-album


Hommel Bombus 


Wilg Salix


Oranjetipje Athocharis cadamines



Roodborsstapuit Saxicola rubicola


Sleedoorn Prunus spinosa


staartmees Aegithalos caudatus


Kerselaar Prunus avium 


Bosanemoon Anemone nemorosa




Dagpauwoog Aglais io



Koolmees Parus major 


Sleutelbloem Primula 



Tjiftjaf Phylloscopus collybita


boomkikker Hyla arborea


Geelgors Emberiza citrinella


Gehakkelde aurelia 


Kneu Linaria cannabina female


male 


Roodborsttapuit Saxicola rubicola


Zweefvlieg Syrphidae


In een veld vlakbij de Doort kan je deze grote groep reeĆ«n aantreffen. Het was ineens actie want een boer had met het ploegen van het land een haas verstoord die het op een lopen zette en daardoor de reeen liet schrikken die ook opsprongen en wegrenden. Op hun beurt stoorden ze daarmee weer een andere haas die het dus ook weer op een lopen zette. Daarna keerde de rust weer terug.  

Reeƫn Capreolus capreolus








Glanskop Poecile palustris


Thorn is ook een plek waar je al vroeg in het jaar kunt genieten van de leeuweriken die dan hoog in het firmament hun lied ten gehore brengt. Graspiepers en rietzangers waren ook goed waar te nemen.

Kolganzen Anser albifrons 



Graspieper Anthus pratensis


 

Pimpelmees Cyanistes caeruleus



Rietgors Emberiza schoenniclus


Het koppeltje ooievaars van het Kempenbroek zijn dus weer retour en ik maak altijd even een stop om naar ze te kijken. Zo kon ik een paring fotograferen wat dan ook gelijk duidelijk maakt dat het mannetje de geringde ooievaar is. 1 april was de dag dat de winter even terugkwam en de dag erna hing er nog een klein sneeuwbuitje in de buurt van  het nest. Ik trof het vrouwtje in een veld aan wat door de boer werd omgeploegd, een veld wat gelukkig niet oranje was gekleurd door glyfosaat. Ze heeft hier flink wat wormen kunnen verschalken. 

Ooievaar Ciconia ciconia








Witte kwikstaart Motacilla alba



Ooievaar Ciconia ciconia