zondag 20 november 2022

Rond de Stevolplas en meer ...

 diverse waarnemingen in oktober en november 

Ik loop een beetje achter met bloggen.

Maar nu het weer nat en koud is heb ik tijd genoeg om het e.e.a. bij te werken. Rond de Stelvolplas is er altijd wel wat waar te nemen en als de boer weer naast mais ook randen met zonnebloemen heeft gezaaid kun je in nazomer weer grote groepen groenlingen aantreffen. Daar tussen zitten ook vaak distelvinken maar die zie je meer bij andere zaaddragende bomen en planten. Elzenproppen hebben ook een grote aantrekkingskracht op deze vogels. In deze periode op diverse plekken ook weer fraaie paddenstoelen kunnen fotograferen.

Op een andere plek in de buurt van De Banen een troepje graspiepers die ik voordat ze helemaal verstoord werden door wandelaars op de foto heb kunnen zetten. Het was die dag zo warm dat er nog steeds libellen waren waar te nemen. 

Zie hier weer het resultaat van dagen dat het buiten heerlijk toeven was vanwege uitzonderlijke aangename temperaturen. 

Groenling Chloris chloris
Groenlingen als blaadjes aan de boom. 


Distelvink Carduelis carduelisGraspieper Anthus pratensis
Oranje oesterzwam Phyllotopsis nidulans 
Gevonden bij het ven De Banen, Limburg
(Gerard dank voor de benaming)
Bij de Luysen is de laatste tijd wat minder waar te nemen, of het komt dat ik er niet lang genoeg rondkijk. In elk geval kwam op deze dag een buizerd mooi langsgevlogen. Een familie dodaars was druk met voedsel zoeken. Grappig was te zien dat drie van de vier hier tegelijk een duik nam en de vierde met verbazing keek waar ze nou zo snel naar doken. Een late vuurvlinder op het zandpad was zich aan het opwarmen. Deze vlinder zie je ook steeds minder. Ook waren er nog sporadisch boomkikkers te zien terwijl er verderop een pimpelmees zich al tegoed deed aan de meidoornbessen. 

Buizerd Buteo buteo


Dodaars Tachybaptus ruficollis


Boomkikker Hyla arborea 


Kleine vuurvlinder Lycaena phlaeas 


Pimpelmees Cyanistes caeruleus 


En ja kraanvogels, die had ik al die tijd nog niet gezien. De wind waaide uit de verkeerde hoek waardoor veel van de vogels werden opgehouden in Noord Duitsland. Als ze dan al vetrokken was het dat ze meest over Duitsland vlogen om in pas in Zuid België richting Frankrijk te vliegen. Veel vogels zijn ook in de nachten gepasseerd. Maar op de paar dagen dat de wind uit Zuid Oostelijke richting blies ben ik naar de Kollenberg, onder Sittard gereden om eventueel de laatste groepen te zien. Zoals door kenners aangegeven heb ik dan eindelijk toch kraanvogels richting het Zuiden zien en horen vliegen. Vanaf drie uur in de middag zijn er honderden overgevlogen. Weliswaar op flinke hoogte. Tijdens het wachten spotte ik nog een kiekendief, torenvalkjes en er vloog een troepje groenlingen rond. Ook hier was het een warme dag en heb genoten van de herfstkleuren badend in het zonlicht. De roodborstjes zijn ook weer volop te zien. En roodborsttapuiten waren ook nog niet allemaal vertrokken. 

Bruine kiekendief Circus aeruginosus

Kraanvogel Grus grus 
Roodborst Erithacus rubecula  


Roodborsttapuit Saxicola rubicolaOp een middag heb ik een tijdje bij het waterwingebied De Rug bij Susteren staan kijken of daar ook distelvinken te zien waren of koperwieken en kramsvogel waren waar te nemen. Dit omdat daar altijd veel meidoornstruiken/bomen staan en nu veel bessen hebben. Helaas geen maar wel een buizerd die kwam aanvliegen en op een paaltje kwam zitten. Later vloog hij dan naar een meidoorn waar hij mooi tussen de takken met bessen was te zien. Later nog doorgereden naar de Stevolplas waar ik bij de kerk van Ohe en Laak een verdwaald damhert aantrof die een uitweg zocht naar een veiligere omgeving. 

Buizerd Buteo buteo Damhert Dama dama In een volgend blog nog meer waarnemingen van de eerste helft van november.
Dank voor jullie bezoek en jullie reacties op mijn vorige blog over keramiek en De Porceleyne Fles. 


37 opmerkingen:

 1. Wat heb je toch weer veel gezien Roos en zo fijn dat dit weer kan allemaal. Prachtig die buizerd tussen de besjes. Boomkikkers heb ik nog nooit gezien in de Luyssen, wist ook niet dat die daar voorkomen. Volgend jaar eens op letten in de zomer. Groetjes, Toos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Toos en ja de boomkikkers zitten daar op diverse plekken.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 2. It is wonderful to see you back again with this beautiful post, Roos. Your excellent header image immediately grabbed my attention, and the interest was held right through to the end. Thank you for including the Boomkikker! The Buzzard sequence was very special too. I have never seen so many Greenfinch in one place and your photos of them are superb.

  Best wishes - stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Richard for your reply on this post.
   Hope you are ok?
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 3. Prachtige waarnemingen Roos. Ik merk dat het je weer goed fgaat, want je hebt nogal wat plekken bezocht. Ik zie dat je in de Luyssen ook de Oranje oesterzwam hebt gezien. Die waren enkele jaren geleden nog zeldzaam, maar nu is de kans dat je ze vindt steeds groter. Meer weten? Lees dan eens:
  https://weertnatuur.blogspot.com/2017/12/herfst-2017deel-10-oranje-oesterzwam.html

  gr. gerard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Gerard zal de link een bekijken en lezen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 4. Fabulous images Roos, the Buzzard landing is a brilliant and Goldfinches, perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Roos,
  Wat heb je veel gezien en kunnen fotograferen.
  Zoals de buizerd aan komt vliegen en op het paaltje gaat zitten is echt prachtig.
  Ook de boomkikker is super, iets wat ik zelf nog nooit heb gezien.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Irma voor je reactie. En wie weet ga je de boomkikker toch een keer zien. Ze zijn op steeds meer plekken te vinden.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 6. Hoi Roos
  dit is weer een mooie serie met veel mooie foto's,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. This is a sensational collection, Roos, and as with all your posts, a delight. It also tells me that you are able to get out again and enjoy nature, and I can imagine nothing more restorative than grabbing your camera and heading off to explore. Thanks for paying attention to mushrooms, those lowly organisms of the forest floor that are so critical to the functioning of the entire ecosystem. Hugs from Ontario - David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your reaction David. And yes mushrooms are facinating organisms. Trees and other plants depend on it for exchainging sugars etc. Besides that they are beautyful to see.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen
 8. Oh Roos wat een prachtige foto.,s wat heb je genoten .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve zus , erg mooi jouw groenlingen , was weer genieten van jouw foto’s. Voorlopig zijn wij een weekje in Grauw Grijs Engeland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha dank broer. Geniet van je weekje Engeland. En hier is het net zo grauw en grijs op het moment.
   Groeten aan iedereen daar.

   Verwijderen
 10. Prachtige fotos Roos. Ik dacht dat ik ook een paar kraanvogels heb zien vliegen in Duitsland. Schijnt dat de dag dat wij er nog net niet waren er 300 overgevlogen waren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is leuk als je de kraanvogels hebt gezien Caroline. Dank voor je reactie en de foto's mooi vind.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 11. Hallo Roos,
  De herfst met al zijn kleuren, bessen, (ver)trekkende vogels en paddenstoelen is een tijd waarin wij ons hart kunnen ophalen. Putters, groenlingen, kramsvogels en koperwieken kan je tegenkomen als je een beetje geluk hebt. Kraanvogels noem ik apart, omdat je die bij de kust nooit ziet. Het blijft bijzonder om ze te zien en horen, ook op afstand.
  Het gaat goed met je gezondheid merk ik, want je trekt er weer regelmatig op uit.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je leuke reactie Kees. Ja gaat goed met de gezondheid :)
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 12. Hoi Roos.

  Een prachtige serie Roos.
  Zo mooi de Groenling, Distelvink.
  De paddenstoelen.
  De buizerd fantastisch.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Roos, dat was zeker lekker toeven buiten!!! Fijn dat je gezondheid dat weer helemaal toelaat ! Prachtig zoveel groenlingen bij elkaar én die kleurige distelvinken. Maar ook prachtige landschappen met dat heerlijke zonnetje erbij, geen straf om er te lopen lijkt me. De detailfoto's van bessen, eikenblad en galappels geven de blog een extra herfstsfeertje. De buizerds staan er mooi op! Zeker die aanvliegende met gestrekte poten, zo leuk. Prachtige paddenstoelen! Leuk de graspiepers op het pinnekesdraad. Het damhert is een mooie afsluiter. Maar de Kraanvogels zien en horen is natuurlijk het fijnst!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Maria, dankjewel voor je uitgebreide reactie.
   Groeten, Roos

   Verwijderen
 14. Hallo Roos,
  Ook ik loop achter met de blogs. Een mooie variatie aan soorten... de puttertjes heb je prachtig, zo ook de buizerd. En dan ook nog een boomkikker gezien. In het gebied waar ik ze vaak zag, waren ze dit jaar heel schaars. Ook mooi vastgelegd, de overgang naar de herfst, met de zwammetjes en de herfstkleuren...
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Roos,

  Zoveel groenlingen bij elkaar zien altijd mooi. Prachtig die gele vleugelspiegels bij die vliegende putter. Die oranje oesterzwam heb ik bij de Luijsen nog niet aangetroffen. Mooi ook dat hangende pimpeltje tussen de bessen. Wat moeilijk te zien, maar die bruine kiekendief zou zo maar een vrouwtje blauwe kiekendief kunnen zijn. Vreemd dat dat damhertje daar zomaar bij de bebouwing loopt. Fijn dat het weer goed met je gaat.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Ad. De oranje oesterzwam heb ik waargenomen bij De Banen. Niet De Luysen.
   Groeten,
   Roos

   Verwijderen
 16. Kolejna porcja cudownych zdjęć ptaków, grzybów i krajobrazu. bardzo miło się czyta i ogląda. Ja też mam spore zaległości w blogu. Ale czasami trzeba się pokazać, by nie zawieżś przyjaciół na bloggerze :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Ludmilla, thank you for your reaction on this post as well. Some times we do not have the time or photos to make a post in our Blog. We all have that some times. So do not worry.
   Regards,
   Roos

   Verwijderen